DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2018.11.22 16:51 Frissítve: 2018.11.22 17:16

Birkózás: Varga Jánost és a vb-csapatot köszöntötte a szövetség

A magyar birkózás különleges heteit, napjait éli, hiszen a szakmailag és rendezési szempontból is remekül sikerült budapesti világbajnokság után nem sokkal újabb elismerés érte a sportágat, az olimpiai bajnok, kétszeres vb- és Eb-aranyérmes Varga János bekerült a Nemzet Sportolói közé. Őt és a válogatottat köszöntette csütörtökön a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) vezetősége.

Varga Jánost hatalmas kristályvázával köszöntötte a szövetség (Fotó: Koncz György)


Az ünnepi eseményen Németh Szilárd, az MBSZ elnöke és méltatta a 79 éves Varga Jánost, felidézve példaadó életútját, s azt, hogy kötött- és szabadfogásbanban is a legjobbak közé tartozott. Sportolói karrierje után mesteredzői címet szerzett, tanítványai között Európa-bajnokok is voltak.

Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a MOB tiszteletbeli elnöke, NOB-tag, a Nemzet Sportolója személyes hangvételben köszöntötte sporttársát, fellebbentve a fátylat a grémium titkos szavazásáról: „Tizenegyen voksoltunk, ebből az első körben hat szavazatot kapott Varga János, és még öten egyet-egyet, így nem is volt második kör. Janit nem látta senki sírni, vitatkozni, protestálni. Azt vallotta, a legfontosabb, hogy a kemény melót bele kell tenni, mert csak úgy lesz eredmény.”

Varga Jánost ezek után egy hatalmas kristályvázával köszöntötték.

A magyar vb-csapat (Fotó: Koncz György)


A folytatásban Németh Szilárd a vb szervezését és sikereit – egy arany-, két ezüst- és egy bronzérem, valamint négy ötödik hely volt a magyar mérleg – méltatta. Az MBSZ vezetősége a pontszerzőknek, a csapat valamennyi versenyzőjének, edzőjének, illetve a felkészülésben részt vett stáb tagjainak is megköszönte a munkáját, emlékplakettet, emlékérmeket és jutalmakat adott át. A világbajnok Bácsi Péter markát nyolcmilliós forintos „óriás csekk” ütötte, az ezüst (Korpási Bálint, Lőrincz Tamás) négy-, a bronz (Barka Emese) három-, az ötödik pozíció (Sastin Marianna, Németh Zsanett, Olejnik Pavlo, Kiss Balázs) egyaránt egymilliót ért.

2020.07.31 18:25:31

Kajak-kenu K. T. I.

A bajnoknő kislánya, Olívia, már szinte csapattagnak számít a szolnoki edzőtáborokban, s hajóba is ülne.

2020.07.27 17:39:32

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

Leült a gödör aljára, és fázni kezdett a feneke. Innentől már csak egy út vezetett – felfelé.

2020.06.18 22:15:25

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

„Összességében nagyon göröngyös utat jártam be, de a meghatározó szakasz sima volt.”

2020.03.02 22:47:40

Kajak-kenu N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Wichmann Tamás ma indul utolsó útjára, át a Léthe vízén, szálfaegyenesen evezve, kimért, egyedi csapásokkal távolodva tőlünk, biztosan. Az ő lapátja sosem törhet el!

2020.02.21 19:50:28

Kajak-kenu CSINTA SAMU

A négyszeres olimpiai, 22-szeres világbajnok barát, Ivan Patzaichin szívszorító-felemelő visszaemlékezése.