H. Á.
MTI
2023.02.21 20:04 Frissítve: 2023.02.21 20:06

Birkózás: Szemtelenség lenne, ha Levente legyőzne minket – Lévai Tamás

A Lévai család legkisebb képviselője, Levente is sikeresen bemutatkozott a felnőttek között, így mindhárom fivér célja, hogy bekerüljön a kötöttfogású birkózóválogatottba, és ugyanazon a tornán képviseljék Magyarország színeit.

 

Lévaiék balról jobbra: Tamás, Levente, Zoltán (Fotó: Földi Imre)

A Lévai testvérek az M1 aktuális csatorna megkeresésére elmondták, hogy soha nem szeretnének ugyanabban a súlycsoportban versenyezni.

„Szemtelenség lenne, ha Levente feljönne és jól megverne minket” – mondta a 82 kilósok között vb- és Eb-bronzérmes Tamás, aki ezzel a család legfiatalabb tagjára, Leventére utalt. A 18 éves birkózó idén robbant be a felnőttek mezőnyébe azzal, hogy az első válogatón többek között az Eb-ezüstérmes Váncza Istvánt is legyőzve megnyerte a 67 kilogrammos kategóriát.

A legnagyobb meglepetést viszont Tamás tartogatta, ugyanis – elmondása szerint egy nagyon jól sikerült alapozásnak köszönhetően – a tavalyi súlycsoportjához képest három kategóriával feljebb, a 97 kilósok között diadalmaskodott a válogatón, majd a zágrábi nemzetközi rangsorversenyen is remek formában versenyezve második lett.

„Ennél jobb kezdést nem igazán tudnék kívánni magamnak, mivel megvertem tényleg nagyon-nagyon jó birkózókat ebben a súlycsoportban a világranglista-versenyen, és remélem, hogy hétvégén folytatom majd ugyanezt az utat” – mondta a BHSE birkózója, aki az egyiptomi rangsorversenyen ismét szőnyegre lép szombaton.

A legidősebb Lévai, Zoltán két évvel ezelőtt szívizomgyulladás miatt hosszabb pihenőre kényszerült, ezért hosszú rehabilitációt követően tavaly tért vissza a nemzetközi porondra, méghozzá egy vb-ezüsttel, múlt hónapban pedig ismét aranyérmes lett a hazai válogatón 77 kilóban.

„Az utolsó versenyem talán a világbajnokság volt, utána volt egy-két Bundesliga-mérkőzésem, ez azonban nem elegendő ahhoz, hogy életem formájában legyek, de jó úton haladunk efelé” – értékelte az utóbbi időszakot a vb-n és Eb-n egyaránt ezüstérmes Zoltán, aki az idei kvalifikációs világbajnokságon szeretne nagyot lépni és felállni a dobogó legfelső fokára, majd ugyanezt megismételné a párizsi olimpián.

A felkészülésben eddig Tamás segített neki, de idősebbik öccse „túlnőtt rajta”, ezért most már inkább kisebbik testvérét választja edzőpartnernek, akit kifejezetten ügyesnek és tehetségesnek tart, ezt pedig Levente már a januári felnőtt válogató megnyerésével bizonyította.

„Nem is tudtam, hogy én ilyen teljesítményre vagyok képes. Ez még engem is meglepett, mert régen voltunk már versenyen, ennek ellenére nagyon jól kijött a lépés” – mondta a legfiatalabb testvér, aki szépnek tartja bátyjai sikereit, de reményei szerint a jövőben túlszárnyalja majd azokat.

2023.03.22 15:05:41

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Tavalyi esküvője után idén több versenyre is együtt készül Nardelotti Zoltán és felesége, Ajsa.

2023.03.21 15:26:03

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A mai szerkesztőség négy, valamikor első osztályban sportoló belső munkatársának története.

2023.03.22 10:38:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Megmutatjuk, mivel találkozott először az olvasó a standokon az elmúlt évtizedek során.

2023.03.20 22:01:43

Egyéb egyéni nemzetisport.hu