Birkózás: Nem lehet panasz erre az évre – Szőke Alex

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2021.10.12. 09:20
null
Szőke Alexnek egyúttal motivációt is az az elveszített világbajnoki döntő (Fotó: UWW)
Élete első olimpiáján ötödik hely, élete első felnőtt-világbajnokságán ezüstérem: az ESMTK 21 éves kiválósága valósággal berobbant idén a nemzetközi (él)mezőnybe.

 

– Így, hogy aludt már rá néhányat, elveszített világbajnoki döntő, vagy megnyert vébéezüstérem volt az oslói?
– Így, hogy már aludtam rá egyet-kettőt, inkább az utóbbi; semmiképpen sem vagyok csalódott, nagyon örülök, hogy huszonegy évesen, életem első vébéjén döntőt birkóztam – felelte az ESMTK 97 kg-os kötöttfogású kiválósága, a vasárnap záruló oslói világbajnokság egyetlen magyar érmét megszerző olimpiai ötödik Szőke Alex. – Nyilván fájt, hogy a fináléban nem sikerült nyernem, de nem élem meg tragédiaként. Sajnos hibáztam, amikor az ellenfelem lentről meg tudott pörgetni, de ez egyúttal motivációt is ad: látszik, van mire építkezni, van miért edzeni. Az pedig még szebbé teszi az összképet, hogy nemcsak én, de a többiek is jól szerepeltek, pedig nagyon fiatal csapattal utaztunk ki Norvégiába.

Hatodikként zárt a fiatal kötöttfogású csapat
Az olimpikon veteránjaink nélküli, alaposan megfiatalított kötöttfogású keret Szőke Alex révén egy ezüstérmet, valamint Lévai Tamás, Szabó László, Takács István és Torba Erik révén négy pontszerző, ötödik helyet hozott haza az oslói vb-ről, ezzel az eredménysorral az előkelő hatodik helyen zárta a 49 országot felvonultató szakági pontversenyt. Ahogy      Módos Péter  szövetségi kapitány is kiemelte, ez nagyszerű teljesítmény, főleg úgy, hogy a csapat túlnyomó többsége – Szőke, Lévai, Takács és Váncza István is – 23 év alatti (egyébként valamennyien korosztályos világversenyes érmesek).

– Érezték, hogy eljött az önök ideje, és most már a felnőttek között is meg kell mutatniuk magukat ország-világ előtt?
– Emiatt nem raktunk magunkra pluszterhet, inkább az motivált mindenkit, hogy minél jobban szerepeljen. Sajnálom a srácokat, hogy másnak végül nem jött össze az érem: a négy ötödik hely nem rossz, de még legalább egy érem bőven benne volt a pakliban. Ugyanakkor ez a világbajnokság elég jól reprezentálta, hogy nemcsak kezdjük átvenni a stafétabotot, hanem máris oda tudunk kerülni a nemzetközi élvonalba, ami nagyszerű visszajelzés volt mindenkinek.

– A szövetségi kapitányként önökkel tartó Módos Péter sem éppen őskövület a maga harminchárom évével. Elégedett volt a teljesítményükkel?
– Lesz még egy részletesebb csapatmegbeszélés és értékelés, mert érthetően még mindenki csalódott volt közvetlenül az elveszített bronzmérkőzések után, akkor nem az elemzésnek volt a helye és ideje. Azt azonban nyugodtan elmondhatom, hogy a stábbal együtt nagyon büszke volt ránk.

– Különös kettősségként élheti meg, hogy szigorúan véve az olimpiától és a világbajnokságtól is egy-egy vesztes meccsel búcsúzott. Ha viszont azt nézzük, hogy idén élete első ötkarikás eseményén ötödikként, első felnőttvébéjén pedig ezüst­érmesként zárt, valószínűleg gondolkodás nélkül aláírta volna mindenki előre.
– Egyetértek. Nem volt jó érzés elveszíteni a bronzmérkőzést Tokióban, mert ugyan ilyen fiatalon, újoncként egy ötkarikás ötödik hely valóban hatalmas fegyvertény, de azért mégiscsak ott álltam a nagy lehetőség, az éremszerzés kapujában. Viszont ha már ott nem jött össze, néhány héttel később megadatott, hogy egy világbajnoki döntőben küzdhessek, megszerezhessem életem első felnőttérmét – szóval valóban nem lehet panasz az idei évemre, a saját részemről igenis büszke vagyok magamra.

– Önnek sem sok kellett az aranyhoz, fiatal kortársainak pedig kevésen múlott az érem. Mi kell ahhoz, hogy ezek a nüanszok legközelebb a javukra döntsenek? Minél több felnőttverseny?
– Pontosan, és az ezeken összecsipegetett rutin, hiszen ezt máshogyan, máshol nem tudjuk összeszedni – azt pedig most már a saját bőrünkön tapasztalhattuk mindannyian, hogy a felnőttmezőny teljesen más kávéház, mint a junior vagy az U23. Így, hogy én már olimpián is indultam, talán mondhatjuk, a fiatalok között a rutinosabbakhoz tartozom. Érzem, rengeteg tétmérkőzésre van szükségünk ezen a szinten, és rengeteg olyan versenyre, amelyen ilyen színvonalú ellenfelekkel tudunk megküzdeni, csak így fogunk tudni előrelépni.

– Akkor most már végre pihenhet?
– Ez az év kipipálva, nem is rosszul, most már jöhet a jól megérdemelt pihenés, novemberben pedig az alapozás a jövő évi Európa-bajnokságra!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik