MTI
R. P.
2023.03.28 09:29 Frissítve: 2023.03.28 11:10

Birkózás: Magyarországon nagyon jók a körülmények – Orsós Sztálvira

Az orosz születésű, háromszoros Európa-bajnok birkózó, Orsós Sztálvira remek formában érzi magát az áprilisi Európa-bajnokság előtt, és magyar színekben is szeretné megmutatni, hogy mire képes.

Orsós Sztálvira remek formában érzi magát


A 30 éves birkózó az M1 aktuális csatorna megkeresésére elmondta, hogy nagyon elfoglalt mióta megérkezett a válogatotthoz, ugyanis edzőjével, Makszim Molonovval egy kirgizisztáni edzőtáborral indították az idei felkészülést, majd Zágrábba utazott egy nemzetközi tornára, utána pedig Tatán készült, ahol több mint tíz nemzet birkózói gyűltek össze. A Ranking Series egyiptomi állomásáról bronzéremmel tért haza, majd Párizsban folytatta a felkészülést, és az elmúlt másfél hetet Budapesten töltötte.

 
 Orsós Sztálvira: Magyarnak is érzem magam

„Eddigi tapasztalataim alapján, Magyarországon nagyon jók a körülmények, akár az edzőközpontot, akár az edzőpartnereket tekintve, mivel sok fiatal és tehetséges versenyző és edző vesz körül, minden adott ahhoz, hogy sikeres legyek és jól érezzem magam itt” – mondta Orsós Sztálvira, aki már 2018-ban is elgondolkodott az országváltáson, ám akkor az orosz szövetség nem tette lehetővé a honosítást. A remek hazai körülmények mellett azt is megemlítette, hogy úgy érzi, befogadták csapattársai a válogatottban, az edzéseken technikailag próbál segíteni a fiataloknak.

Orsós remek formában érzi magát, de azt is kiemelte, hogy még fejlesztenie kell a fizikai és technikai képességeit is, ezt pedig őszre szeretné tökéletesíteni, mivel az idei év legfontosabb versenye a szeptemberi kvalifikációs világbajnokság lesz Belgrádban, ahol már kvótát is lehet szerezni a jövő évi párizsi olimpiára.

„Szeretném megmutatni, mire vagyok képes, mivel hosszú évek óta keményen készülök, és tudom, hogy komoly eredményeket érhetek el, ehhez azonban kis lépések vezetnek” – mondta a nagypapája révén magyar felmenőkkel rendelkező birkózó, aki 2018-ban és 2019-ben 53 kg-ban, míg 2021-ben 55 kilóban szerzett Eb-címet, majd a tokiói olimpián a legkisebb női súlycsoportban (50 kg) lépett szőnyegre, azóta pedig nem vett részt világversenyen. Az április 17-én rajtoló zágrábi kontinenstornán visszatér eredeti kategóriájához (53 kg), amelyben szeretne kijutni a 2024-es párizsi olimpiára.

 

2023.06.04 17:58:42

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. És hogy milyen edző volt, az egy hete 79 éves korában elhunyt korábbi kiváló öttusázó, vízilabdázó Bodnár János? Sportágtól függetlenül, íme rá egy jellemző mondat: „Ars poeticám nincs, mert az alapvetés, hogy nem csupán versenyzőt, embert is kell faragnom a tanítványaimból.”

2023.06.03 23:04:45

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszkén vállalja a klub iránti szeretetét, lassan egy éve pedig már hivatalosan is tesz, tehet a Lokiért.

2023.06.03 22:20:18

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ez a publicisztika nem Suhajda Szilárdról, hanem a halálát övező reakciókról, a szokás szerint kettészakadt közhangulatról, a szinte kizárólag „féloldalas” gondolkodásról és véleményekről szól. Ezért vártam vele ennyit. Hiszen nem az a kérdés, kinek van igaza, hanem az, miért akarunk megint igazságot hirdetni olyan ügyben, amelyben egyetlen, objektív, osztatlan igazság nincs, nem is lehet.

2023.05.30 17:00:59

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszke rá, hogy harmadik olimpiai bajnoki címének megszerzése után megszólaltathatta Szilágyi Áront.