Birkózás: Magyarnak is érzem magam – Orsós Sztálvira

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2023.02.01. 08:26
null
A háromszoros Eb-győztes pályafutása után is Magyarországon szeretne maradni (Fotó: MBSZ / Róth Tamás)
Múlt héten a Nemzeti Sport is  beszámolt arról, hogy a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ)  kezdeményezte az eddig orosz  színekben versenyző háromszoros Európa-bajnok Orsós Sztálvira honosítását. A 29 éves sportoló részt vett a hazai válogató-időszak első, szombati megméretésén, amelyen magabiztosan diadalmaskodott az 55 kilogrammosok között.

Már utánpótláskorúként is ott volt a legjobbak között Orsós Sztálvira, összesen négy alkalommal állt dobogóra korosztályos világversenyen. 2018-ban és 2019-ben egyaránt felnőtt Eb-győzelmet ünnepelt az 53 kilogrammosok mezőnyében. Két évvel ezelőtt egy kategóriával feljebb, 55 kilóban versenyzett, és akkor is megnyerte a kontinensviadalt.

Elmondta, hogy az országváltás gondolata nem most, több évvel ezelőtt megfogant benne.

„Először 2017-ben döntöttem el, hogy magyar színekben szeretnék versenyezni, de akkor sikertelen volt a kérelmem, az orosz szövetség elutasította. Szóval azt az olimpiai ciklust még orosz színekben kellett végigcsinálnom. Tokió után arra jutottam, hogy karrierem további eredményeit önmagamon kívül már Magyarországnak szeretném elérni.”

A klasszis a döntése miértjéről is beszélt.

„A mai birkózásban megszokottnak nevezhető a sportolók országváltása. A családom egy része magyar, én magyarnak is érzem magam. Az első világháború végén sok magyar került Szibériába, a dédnagyapám is, aki ott alapított családot. Nagyon jó kapcsolatot ápoltam a nagyapámmal, rengeteg időt töltöttem együtt vele és a nagymamámmal. Sajnos már nem él, 2009-ben hunyt el.”

Vajon a karrierje szempontjából jó döntést hozott a Magyarországra költözéssel? Tudni kell, hogy Oroszországban jóval több edzőpartnerrel dolgozhatott együtt.

„Itt van velem az edzőm, Makszim Molonov is  (ő lett a női birkózóválogatott új szövetségi kapitánya – a szerk.), aki nagyon régóta irányítja a felkészülésemet, pontosan tudja, mire van szükségem. Megítélésünk szerint kitűnő munkát végezhetek Magyarországon, természetesen nemzetközi edzőtáborokkal kiegészítve. Mindenki kedves és nyitott velem, nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek, ezt teljesen őszintén mondhatom” – válaszolta mosollyal az arcán a sportoló, aki csaknem egy éve magyarul is tanul. Jól halad, tisztán fogalmazza meg kerek, értelmes mondatait. Érteni szeretné, miről beszélnek az emberek, és magát is szeretné megértetni.

A háromszoros Európa-bajnok Orsós Sztálvira távolabbi tervei között az szerepel, hogy Magyarországon marad, itt szeretne letelepedni, és a sportolói pályafutását követően edzői karrierbe kezdeni.

Mindazonáltal egyelőre csak a jelennel kíván foglalkozni, így azzal, hogy a legjobb ötbe kerüléssel 53 kilogrammban olimpiai kvótát szerezzen szeptemberben a belgrádi világbajnokságon.

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik