MTI
B. A.
2023.07.15 16:29 Frissítve: 2023.07.15 16:39

Birkózás: Bognár és Borsos is bronzéremért csatázhat

Az 55 kilogrammos Bognár Erika és az 59 kilós Borsos Viktória is a bronzéremért léphet szőnyegre a Nemzetközi Birkózószövetség utolsó rangsorviadalán, a budapesti Polyák Imre–Varga János emlékversenyen, szombaton.

Bognár Erika bronzéremért száll harcba a budapesti Polyák Imre–Varga János emlékversenyen (Fotó: Török Attila)

A nap első mérkőzésén Borsos 3:2-re legyőzte Szabó Nikolettet, ezt követően kikapott az U23-as Európa- és világbajnoki ezüstérmes Magdalena Glodektől, csakúgy, mint Szabó, így csoportmásodikként Borsos birkózhatott a döntőbe jutásért. A 19 éves magyar technikai tussal kikapott egy amerikai riválistól, de az esti programban még szőnyegre léphet a bronzéremért az indiai Sangeeta ellen.

Nem sokkal a magyar hölgyek csatája után az 55 kilóban Eb-ezüstérmes Bognár Erika is bemutatkozott az amerikai Alisha Sue Howk ellen, és egy-egy intés után egy levitellel biztosította be győzelmét a selejtezőben, majd technikai tussal kikapott a világbajnoktól, a szintén amerikai Jacarra Winchestertől.

Ugyanebben a súlycsoportban Szenttamási Róza a negyeddöntőben kétszer is remekül elkapta az Eb-bronzérmes Mariana Dragutan bokáját, de a moldovai mindkétszer megkontrázta és bebillentette a csepeli birkózót, majd a második menetben 10:1-re ellépett és megnyerte a találkozót. Az elődöntőben a két magyar versenyző legyőzője mérkőzött egymással, ezt az összecsapást az amerikai nyerte, így Bognár jutott tovább az éremcsatába, ahol Dragutan lesz az ellenfele.

A 76 kilósok között a kétszeres U20-as Európa-bajnok Nyikos Veronika az első körben 11:0-ra kikapott kínai vetélytársától, aki beverekedte magát a döntőbe, így Nyikos a vigaszágra került. A dunaújvárosi sportoló magabiztosan kezdte ottani találkozóját, négypontos előnyben is volt, de amerikai ellenfele fordított, majd két vállra fektette Nyikost, aki így búcsúzott a versenytől.

A kötöttfogású 60 kilogrammban a tavalyi világbajnokságon ötödik Kecskeméti Krisztián kiélezett mérkőzésen 6:4-re múlta felül kazah ellenfelét, majd a nyolcaddöntőben 9:0-ra kikapott dán vetélytársától. Andrási József a selejtezőben búcsúzott egy dél-koreai rivális ellen.

A súlycsoport harmadik magyar érdekeltje, Torba Erik taktikai csatát vívott első mérkőzésén amerikai ellenfelével, akit aztán az Európai Játékokon ezüstérmes magyar egy-egy intést követően kiléptetett a zónából, így 2:1-es győzelmet aratott. Utána a negyeddöntőben Torba 4:0-ra kikapott a később a döntőig menetelő iráni Omid Hosszein Aramitól. A BHSE versenyzője így a vigaszágra került, de ott nem bírt az idei Eb-n bronzérmes Nihat Zahid Mammadlival, így ő is kiesett.

Egy súlycsoporttal feljebb, a 63 kilóban Mányik Dávid kazah, Tóth Levente pedig litván ellenféltől kapott ki technikai tussal, és búcsúztak a versenytől.

2023.12.08 13:36:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A szertornában a gerendát kedvelte, úszóként a váltót – ma is inspirálja a sport közösségteremtő ereje.

2023.12.06 17:14:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A játszótér köré húzott futópályán szuszogva-lihegve araszoló kocasportoló is legfeljebb csak érti, mintsem a tulajdon bőrén érzi, mennyi lemondásból és nevetséges kompromisszumból áll össze egy olimpiai részvétel kiharcolása – főleg a saját mindennapi kínszenvedéseivel összehasonlítva. És akkor még csak egyetlen olimpiai szereplésről beszéltünk, nem a nyolcadikról. Merthogy a tőrvívó Mohamed Aida történetesen erre készül, a nyolcadik ötkarikás részvételre.

2023.12.04 22:28:06

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A legmagasabb szinten összezárt és összefogott a sportág.