KRASZNAI BENCE
2022.10.06 07:12 Frissítve: 2022.10.06 09:22

Birkózás: Áron jól viselkedett, nem a belgrádi vb alatt érkezett – Lőrincz Viktor

Megszületett az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok kötöttfogású birkózó, Lőrincz Viktor második gyermeke – a kötöttfogású felnőttválogatott edzőjével, az U23-as nemzeti együttes szakvezetőjével beszélgettünk az elmúlt hetek legszebb pillanatairól.

Bővült a Lőrincz család (Fotó: Facebook)

 

– Bővült a Lőrincz család, gratulálunk!
– Múlt hétfőn megszületett Áron, jól viselkedett, nem a belgrádi vébé ideje alatt érkezett – reagált a Nemzeti Sportnak Lőrincz Viktor. – Egészséges, minden rendben van vele, ahogyan az anyukájával is. Annának tehát immár van kistestvére, s négyen vagyunk a családban.

– Mintha összebeszéltek volna a kötöttfogású válogatott szövetségi kapitányával, Módos Péterrel; neki szeptember 6-án született a kisfia, Módos Nimród Péter. Hogyan osztják be így a munkát?
– Való igaz, nagyon jól jött ki a lépés. Belgrádban, a felnőttvébén így én vezettem a csapatot, most viszont megcseréljük a szerepeket. Az október közepén Pontevedrában kezdődő U23-as világbajnokságra Módos Péter utazik Takács Ferenccel – ennek a csapatnak alapvetően én vagyok a vezetőedzője.

– Néhány nappal fia születése előtt különleges elismerést vehetett át, Cegléd dísz­polgára címmel tüntették ki.
– Bátyám, Tamás 2012-ben, a londoni olimpián szerzett ezüstérme után kapta meg ezt az elismerést (Lőrincz Tamás olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok – a szerk.). A címnek is hála azt érezhetem, hogy maradandó eredményeket hagytam magam mögött!

– A kötöttfogású válogatott egy ezüst- és két bronzérmet nyert, valamint egy ötödik helyet ért el Belgrádban. Hogyan értékeli jó három hét távlatából a vébén történteket?
– A generációváltás gyakran alakul a mostaninál sokkal nehezebben. Ezek a srácok négy érmet nyertek a budapesti Európa-bajnokságon, és a szerbiai szereplésükkel együtt összesen hetet gyűjtöttek az idei világversenyeken, ezzel abszolút túlszárnyalták a várakozásainkat. Belgrádban, a verseny előtt azt mondtam, egy érem a minimum, kettő az nagyon jó eredmény, három pedig egyenesen remeklésnek számítana. Persze mint mindig, most is van hiányérzet, az Eb-győztes Fritsch Róbert, a vébémásodik Szőke Alex és az Eb-ezüstérmes Váncza István búcsúja fájó pont, emellett viszont rengeteg pozitívumot is le lehet vonni a vébéből.

– Vannak olyan sportolók, akik a felnőtt- után az U23-as világbajnokságon is szőnyegre lépnek?
– Négyen, a Szerbiában ötödik helyen záró Kecskeméti Krisztián, Szőke Alex, Váncza István és a budapesti Európa-bajnokságon bronzérmes Vitek Dárius. Nem szeretnék terhet tenni a srácok vállára, hiszen van, akinek ez lesz a negyedik világversenye az idén – ez hatalmas megterhelést jelent, nem lehet egyetlen év alatt ilyen sokszor csúcsformába lendülni. A most zajló felkészülési időszakban nem az a cél, hogy még egyszer nagy terhelést kapjanak, hanem a belgrádi formájukat próbáljuk átmenteni. Bízom a legjobbakban, itthonról szorítok a fiúkért!

2022.12.02 13:55:21

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az adatokat idén először teljesen elektronikusan rögzítette a KSH. (x)

pr
2022.12.01 14:49:53

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A bokszszakember egykor profi gálákat szervezett, manapság az IBO megfigyelőjeként dolgozik.

2022.11.27 23:56:50

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Liu testvérek históriája is e témába vág, csak tükörből nézve éppen. Ami történt, történik velük, az nemcsak a pénzért való hajsza, hanem egy szemforgatós hatalmi játszma része is inkább, s bizony megint mi szenvedünk vereséget a küzdelemben.

2022.11.26 23:28:35

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2022.11.25 18:43:10

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszkén őrzi az Elek Ilonától kapott emlékkoszorúját az 1964-es tokiói játékok aranyérmese.