B. D. K. 2020.12.03 10:51 Frissítve: 2020.12.03 10:57

Birkózás: a pandémia is alakította a világkupacsapatot

A Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) novemberi döntése alapján a vb helyett egyéni világkupát rendeznek december 12. és 20. között Belgrádban, természetesen speciális egészségügyi intézkedésekkel. A sportág nagyhatalmai közül néhány nem vállalta a részvételt, Magyarország viszont igen, ám a mi csapatunk sem tud kiállni a legjobb összeállításában különböző okok (betegség, sérülés, felfüggesztett kerettagság, szakmai érvek) miatt – olvasható a Magyar Birkózószövetség hírlevelében.

Bácsi Péter (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)

Ettől függetlenül mindegyik szakágban lesz dobogóesélyes versenyző, így az Európa-bajnok, vb-3. Barka Emese, az Eb-2., U23-as Eb-nyertes Németh Zsanett, a vb- és Eb-győztes Korpási Bálint, az Eb-2., U23-as Eb-1. Lévai Zoltán, a vb-3. Muszukajev Iszmail és az Eb-2. és -3. Ligeti Dániel. A hazai szövetség (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter általánosságban így indokolta az összeállítást.

„A pandémia miatt rendkívül nehezen volt tervezhető az idei év, komoly kihívások elé állította a szövetségi kapitányokat, edzőket, a szövetség vezetőit és természetesen a versenyzőket is – mondta Bácsi. – A szokatlanul eseménytelen tavaszi és nyári időszak után, a nyár vége felé kezdett felcsillanni a remény, hogy nem maradunk világversenyek nélkül, kiírták az utánpótlás-események, valamint a felnőtt világbajnokság dátumait. Az öröm korainak bizonyult, hiszen az ősz folyamán sorozatosan törölték az utánpótlás korosztályok kontinens- és világbajnokságait. Végül a felnőtt világbajnokság helyett, változatlan időpontban egyéni világkupa megrendezése mellett döntött a nemzetközi szövetség.

Sajnos a koronavírus-járvány a mi sportágunkat sem kerülte el, az utazó csapatok összeállítását nagyban befolyásolta ez a tényező is. Az előzetesen tervezett csapatból többen is lebetegedtek, ezért nem lehetnek ott Belgrádban. Mindemellett figyelembe kellett venni az egyéni, hosszútávú célokat is, hiszen a versenyzők más-más céllal vágnak neki a jövő évnek, például akinek van már olimpiai kvótája, s akinek még nincs. 2021 eleje igencsak sűrűnek ígérkezik, januárban nemzetközi versenyek tömkelege, februárban Európa-bajnokság, márciusban pedig a budapesti európai kvalifikációs verseny szerepel a versenynaptárban.

A felkészülési tervek összeállítását tovább nehezíti, hogy a világkupa időpontja egybeesik a téli alapozó időszak kezdetével. Az induló versenyzők helyzetét viszont némiképp könnyíti, hogy két kiló súlyengedmény van a versenyen.”

A szövetségi kapitányok javaslata alapján kijelölt magyar csapat az egyéni világkupára:

Nők: Barka Emese (57 kg), Szél Anna (62), Németh Zsanett (76)
Kötöttfogás: Kecskeméti Krisztián (60 kg), Torba Erik (63), Váncza István (67), Korpási Bálint (72), Lévai Zoltán (77), Lévai Tamás (82), Takács István (87), Szőke Alex (97)

Szabadfogás: Halidov Gamzatgadzsi (57 kg), Wilhelm Richárd (61), Muszukajev Iszmail (65), Antal Dániel (70), Kuramagomedov Murad (74), Vida Csaba (79), Ligeti Dániel (125)
A viadal technikai igazgatója az MBSZ ügyvezető alelnöke, a UWW-büró tagja, Bacsa Péter lesz, aki a 2019-es nur-szultani vb-n már ellátott hasonló feladatot, s a tokiói olimpián is ez vár majd rá. A magyar bírói kart Pál Szabolcs és Palásti Tibor képviseli a világkupán.

2021.01.24 07:53:15

Egyéb egyéni BODNÁR ZALÁN

„Rendkívüli teljesítménnyel hívták fel a világ figyelmét Trianon égbekiáltó igazságtalanságára.”

2021.01.21 23:42:57

Egyéb egyéni KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Kiszámíthatatlanság – talán ez a legjobb szó, ami valahol még manapság is jellemzi az itáliai miliőt. Aztán jött 2020, és átalakult a világ. Sőt, megszűnt a világ, legalábbis egy vérbeli olasz futballszurkoló világa. Üresek a stadionok, üresek a lelkek.

2021.01.21 10:42:04

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„Értékelni kell és »jól tartani« azt a szervet, amelyet kaptam, azt a testet, amelyben élhetek.”

2021.01.13 15:47:10

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

A 46. amerikai elnök, Joe Biden elődei többek között lovagoltak, bokszoltak és amerikai futballoztak is.

2021.01.18 20:28:38

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az olimpia örök szerelmeseként is legfeljebb reménykedem: elég erős az öt karika ahhoz, hogy kötőanyag legyen ott, ahol minden szétesni látszik.