S. T. J. 2021.12.06 23:48

Baumgartner Zsolt nagy előnyére vált a nyelvtudás; Verstappen bármire képes a vb-címért

A Nemzeti Sport keddi számából ajánljuk.

• Címlapsztorinkban a külföldön szereplő magyar sportolók idegennyelv-tudását jártuk körbe. A labdarúgók mellett megszólal lapunknak a Formula–1 eddigi egyetlen magyar pilótája is. Baumgartner Zsolt négy nyelven beszél a magyaron kívül, s ez nagy előnyére vált az autósportos évek során – no és persze utána is. Azt is elárulta: az angol, a német, az olasz és a francia közül utóbbit volt a legnehezebb megtanulnia. Baumgartner amúgy biztos benne, hogy nem tudott volna három-négy futam alatt beilleszkedni a Minardi-istállóba, ha nem beszél olaszul.

• A parázs Szaúdi Nagydíjat követően a győztes Lewis Hamilton keményen bírálta manőverei miatt Max Verstappent, aki nem ért egyet a rá kiszabott büntetésekkel. Vasárnap eldől közöttük a vb-cím sorsa, azonos pontszámról indulnak. Az F1-es sorozat 1950 óta íródó történelmében ilyesmi egyszer, 1974-ben fordult elő, akkor azonban még jóval kevesebb pontot osztottak, és az idény is csak 15 futamból állt. Dzsiddai versenyzésével Verstappen világos jelzést küldött, hogy bármire képes a világbajnoki cím megszerzése érdekében, és mivel több futamgyőzelmének köszönhetően pontegyenlőségnél is ő áll az élen, a címvédő lélekben felkészült a legrosszabbra is. A múltban is többször láttunk már rá példát, hogy a bajnoki trófea sorsa az utolsó futamon ütközéssel dőlt el.

• Junior mellékletünkben bemutatjuk a 19 éves svéd Truls Möregardhot, aki a houstoni felnőtt asztalitenisz-világbajnokságon utánpótláskorúként – óriási meglepetésre – bejutott a döntőbe, s csak a világelső kínai Fan Csen-tung állította meg. A skandináv sikeréhez – a nyilvánvaló tehetség mellett – egy meglepő újításra is szükség volt, ugyanis nem a szokásos kerek, hanem olyan egyedi, hatszögletű ütővel játszik, amelyet a svéd Királyi Technológiai Intézet tervezőcsapata fejlesztett ki. Möregardhról megkérdeztük magyar kortársát, a hazai U19-es mezőny legjobbját, András Csabát is.

2022.01.17 10:39:55

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az esemény festői központja ezúttal is a Városligeti Műjégpálya lesz, de több mint 50 helyszínen várják a jeges sportok kedvelőit (x).

pr
2022.01.15 23:05:52

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. De nincs az az ostoba ember, aki ha nyerünk, azt bizonygatná, hogy igenis kikaptunk, ha ellenben kikapunk, arról igyekezne meggyőzni hallgatóságát, hogy tulajdonképpen nyertünk. A sport tisztaságának, normalitásának is köszönhetően lesz ez üdítő hangú, töltetű rádió.

2022.01.14 19:33:51

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

Románia sportminisztere talán indul a 2024-es párizsi paralimpián is.

2022.01.14 14:52:40

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

„A futball lényegében az egyetlen sportág, amely miatt tömegek vonulnak az utcára.”