Asztalitenisz-vb: férficsapatunk Iránt is kipipálta

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2022.10.02. 15:41
null
A magyar válogatott az irániak elleni mérkőzés előtt (balról): Lakatos Tamás, Ecseki Nándor és Szudi Ádám
A csengtui asztalitenisz-világbajnokság csoportkörében a magyar férfiválogatott megszerezte második győzelmét, miután Románia után nagy meccsen Iránt is 3:2-re verte meg. 

A Hongkong elleni borítékolható vereség és a Romániával szembeni szép siker után a csengtui csapat-világbajnokság harmadik napján férfiválogatottunk Irán ellen állt asztalhoz. Néhány évtizeddel ezelőtt egy ilyen mérkőzésre joggal legyinthettünk volna, mondván, legyünk túl rajta, aztán jöhetnek a komolyabb vetélytársak. Nos, azóta sokat változott a (pingpong)világ, többek között abban is, hogy a sportágban korábban ismeretlen országok – például Brazília, Thaiföld, Egyiptom – törtek előre, s ebbe a sorba Irán is beletartozik. Az aktuális csapat-világranglistán az ázsiai ország a 31. helyen áll, miközben a magyar válogatott a 39., szóval egyértelmű esélyekről nem nagyon lehetett beszélni.

Az irániak legjobbja, Nosad Alamijan 2016 novembere óta stabilan top 100-as játékos, most éppen világranglista-78., de Amir Hosszein Hodaei (128.) és Nima Alamian (157.) is kifejezetten jó asztaliteniszezőnek számít. Nem csoda, hogy Muskó Péter szövetségi kapitánynak elsősorban az okozott fejtörést, hogy legjobbunknak, Majoros Bencének (108.) a románok elleni mérkőzésen kiújult a sérülése, így ezúttal nem számíthatott rá, ami egyben azt is jelentette, hogy az így számításba jövő három játékosunk mindegyike hátrább szerepel a világranglistán, mint az irániak legalacsonyabban sorolt versenyzője: Szudi Ádám a 159., Ecseki Nándor a 185., Lakatos Tamás pedig a 198. – ezek ismeretében némileg meglepő, hogy a világbajnokság internetes oldalán a szurkolók ennél a párosításnál a magyar válogatottnak 67 százalékos esélyt adtak a győzelemre az irániak 33 százalékával szemben.

Az asztalnál szerencsére bebizonyosodott, hogy a drukkerek véleménye a száraz számoknál közelebb áll a valósághoz. A Szudi, Ecseki, Lakatos trió testvériesen megosztozva egy-egy partit hozott – csak Alamijant nem sikerült legyőzni, de ez benne volt a pakliban –, így a kiélezett, szoros találkozó végén 3:2-es sikert ünnepelhetett.

Küzdelmes mérkőzés volt, de erre is számítottunk – értékelt a győzelem után Muskó Péter szövetségi kapitány. – Mindhárom játékosunk mentálisan is nagyszerűen helytállt, pedig az irániak sok mindennel próbálkoztak, hogy kizökkentsenek bennünket, de nem jártak sikerrel.”

A magyar csapatnak már csak egy meccse van hátra, a hétfői szünnap után kedden magyar idő szerint 10 órakor a legrázósabb ellenfél, Japán következik. A papírforma alapján az a találkozó nem a mieinknek áll, s vereség esetén várhatóan a csoport harmadik helyén végeznek. Mivel innen csak a világranglista alapján lehet továbbjutni, ez semmiképpen sem a magyar csapat mellett szól, vagyis a nyolcaddöntőbe kerüléshez a japánok elleni, csodával egyenértékű győzelemre lenne szükség.

Megyünk előre, mindent megpróbálunk, és meglátjuk, mire lesz elég, bár az valószínű, hogy Majoros Bence azon a találkozón sem szerepelhet” – tette hozzá a kapitány.

Női válogatottunk vasárnap szabadnapos volt, hétfőn magyar idő szerint 13 órakor Japán ellen áll asztalhoz.

56. CSAPAT-VILÁGBAJNOKSÁG, CSENGTU
Férfiak. 3. csoport:
Magyarország–Irán 3:2

Szudi Ádám–Alamian 3:0 (6, 9, 8)
Ecseki Nándor–Alamijan 0:3 (–10, –8, –8)
Lakatos Tamás–Hodaei 3:2 (7, –5, 9, –11, 3)
Szudi–Alamijan 1:3 (–9, 6, –6, –8)
Ecseki–Alamian 3:1 (11, –6, 1, 7)

Japán–Románia 3:2

Az állás: 1. Magyarország 5 pont/3 mérkőzés, 2. Japán 4/2, 3. Hongkong 4/2, 4. Irán 3/3, 5. Románia 2/2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik