AIPS: a Szilágyi Áronról szóló sportfilm a világ második legjobbja

Vágólapra másolva!
2022.06.13. 18:20
Muhi András Pires filmje második helyezést ért el az AIPS médiadíjáért kiírt pályázaton, míg itthon Magyar Mozgókép Díjat kapott.

Rövid idő alatt két elismerést vehetett át Muhi András Pires a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó Szilágyi Áronról készített Egy mindenkiért című dokumentumfilmjéért. Az már korábban biztossá vált, hogy ez az alkotás lett Európa legjobb sportfilmje, ugyanis a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) médiadíjáért kiírt pályázaton a legjobb háromba került az amerikai William Moss (My pursuit: Life, legacy & Jordan Burroughs, azaz Elfoglaltságom: Élet, örökség és Jordan Burroughs) és a kínai Niu Mengtung (Marbury: A Beijing boy, azaz Marbury: egy pekingi fiú) című alkotása mellett.

A rendező meghívást kapott az AIPS dohai gálájára, amelyet az idei labdarúgó-világbajnokság helyszínén, a Kalifa Stadionban rendeztek meg. Az eseményen a magyar sportfilm az előkelő második helyezést érte el, az első díj William Mossé lett. Muhi András Pires Dohában együtt ünnepelt Szöllősi Györggyel, lapunk főszerkesztőjével, az MSÚSZ elnökével és Csisztu Zsuzsával, az MSÚSZ alelnökével. Az alkotás két nappal korábban a Magyar Mozgókép Fesztivál veszprémi zárógáláján a legjobb egész estés dokumentumfilm kategóriában győzött.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, szép sikert ért el további két magyar pályázó is. A dokumentumfilmesek versenyében Tihany Viktor a Gereben Lívia kosárlabdázóról készített, Amíg a vérem hajt! című filmjével, a fiatal fotóriporterek kategóriájában pedig Szilágyi Anna Like whales (Mint a bálnák) című képével a legjobb tíz közé került.

Az AIPS médiadíjáért immár negyedik alkalommal, tizenegy kategóriában, rekordot jelentő 133 országból érkezett 1732 pályamű versengett. Az előzsűrizést az AIPS huszonnégy tagú, öt kontinensről származó, tapasztalt sportújságírókat felsorakoztató végrehajtó bizottsága végezte, a grémiumnak Csisztu Zsuzsa személyében magyar tagja is volt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik