BÖRZÖLI BERNADETT 2019.10.25 10:00 Frissítve: 2019.10.25 10:48

WTCR: Michelisz a 2., Kristoffersson a 3. futamon indulhat a pole-ból

Karrierje során először indulhat a pole pozícióból Johan Kristoffersson, a Volkswagen svéd versenyzője szerezte meg ugyanis a pole pozíciót a túraautó-világkupa (WTCR) szuzukai versenyhétvégéjének második időmérőjén. Kristoffersson mellől Tiago Monteiro rajtolhat, míg Michelisz Norbert a 10. helyen zárta a kvalifikációt, ez azt jelenti, hogy a magyar pilótáé lett a pole a második futamra.

Kristoffersson volt a leggyorsabb a szuzukai második időmérőn (Fotó: Twitter)

 

A heves esőzések és az első időmérő eltolódása kissé átalakította a szuzukai hétvége pénteki napjának menetrendjét. Emiatt csak a tervezettnél mintegy fél órával később kezdhette meg a mezőny a második kvalifikációt, amelyen az időjárási viszonyok kissé jobbak voltak a néhány órával azelőttiekhez képest.

A Lynk & Co szerelői erőn felül teljesítették, s sikerült rendbe hozniuk Yvan Muller autóját, amelyet a francia igencsak összetört az első időmérőn, így teljes volt a mezőny a folytatásban.

Míg az első kvalifikáción néhány percenként lengetni kellett a piros zászlót, addig úgy tűnt, hogy a másodiknak az első szakasza lemehet megszakítás nélkül. Hosszú percekig Andy Priaulx volt a leggyorsabb, az viszont Michelisz Norbert szempontjából nem volt túl ideális, hogy a Lynk & Co versenyzőjét a magyar pilóta legfőbb bajnoki riválisa, Esteban Guerrieri követte a második helyen.

Michelisz és Tassi Attila a Q1 alatt végig a top 10-ben szerepelt, és mivel az első szakasz piros zászlóval – és 8 másodperccel a tervezett előtt – ért véget Augusto Farfus kicsúszása miatt, mind a két magyar versenyző továbbjutása biztos volt. Az élen egyébként Priaulx zárta a Q1-et Guerrieri és Björk előtt.

A második szakasz elején Guerrieri bontotta le kissé a Hondájának a bal oldalát az utolsó kanyarban, amivel ismét nehéz helyzetbe hozta magát a bajnoki címért küzdő argentin. Priaulx ott folytatta a Q2-ben, ahol a Q1-ben abbahagyta, s az első próbálkozások után továbbra is a brit volt a leggyorsabb.

Ez nem is változott a hátralévő időben, vagyis Priaulx az első után a második szakaszt is behúzta. Michelisz a 10. pozícióban zárt, ami azt jelenti, hogy a magyar pilóta indulhat a pole pozícióból a második versenyen. Tassi a 11. helyen végzett, míg a Q3-ba Priaulx-n kívül Monteiro, Guerrieri, Kristoffersson és Azcona jutott be.

A Q3-ban elsőként Kristoffersson hajtott ki a gyors körére, és 59.627-et autózott. Utána Azcona próbálkozott – bár a spanyol az első szektorban még gyorsabb volt, végül csaknem fél másodperccel kikapott Kristofferssontól. Harmadikként Guerrieri következett, ám a sérült Hondával egyik előtte próbálkozó riválisánál sem tudott jobb kört autóznia.

Utána Monteiro meg tudta előzni Azconát és Guerrierit, Kristoffersson idejétől azonban másfél tizedmásodperccel elmaradt. Már csak Priaulx volt hátra, a brit azonban lecsúszott a pályáról az utolsó kanyarban, így az ötödikként zárta a Q3-at. A rajtelsőség tehát WTCR-s karrierje során először Kristofferssoné lett.

A szuzukai versenyhétvége szombaton folytatódik, amikor is megrendezik az első futamot magyar idő szerint 8.05-től.

TÚRAAUTÓ-VILÁGKUPA (WTCR)
SZUZUKA, 2. IDŐMÉRŐ

1. Johan Kristoffersson (svéd, Volkswagen) 57.627
2. Tiago Monteiro (portugál, Honda) +0.153
3. Mikel Azcona (spanyol, Cupra) +0.477
4. Esteban Guerrieri (argentin, Honda) +0.565
5. Andy Priaulx (brit, Lynk & Co) +1.396

10. Michelisz Norbert (magyar, Hyundai) +0.854
11. Tassi Attila (magyar, Honda) +1.156

 

2021.01.18 15:18:10

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2021.01.13 22:47:31

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA (Szaúd-Arábia)

Exkluzív interjú Khalid bin Szultan al-Fejszal al-Szaud herceggel, a szaúdi motorsport szövetség elnökével.

2021.01.02 08:46:27

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

Milyen egy homokvihar? És eltévedni benne? Kulisszatitkok a 15. rajtjára készülő versenyzőtől.

2020.12.21 12:47:52

Egyéb autó-motor BÖRZÖLI BERNADETT

A magyaroknak kevesebb babér termett a WTCR-ben, Da Costa tarolt az FE-ben – ez történt idén a nemzetközi autósportban!

2020.12.26 15:35:52

Egyéb autó-motor BÖRZÖLI BERNADETT

„Míg a WTCR és az ETRC is izgalmas versenyeket hozott, a lelátók üresen áztak az őszi esőben...”