Tereprali: Budapestről rajtolt el a Selyemút-rali

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2022.08.21. 11:23
null
Fotó: Árvai Károly
A Gül Baba Türbéből ünnepélyes keretek között indult útnak a Selyemút-rali mezőnye, amely három és fél hét múlva Kirgizisztánban ér célba. A rali nem klasszikus autóverseny, sokkal inkább vonulás, amelynek turisztikai, kulturális és diplomáciai céljai is vannak.

A Nyugat-Ázsiát Európával összekötő Selyemúton a középkorban még karavánok közlekedtek, vasárnap délelőtt azonban oldtimer autók vágtak neki Budapestről a Kirgizisztánig tartó mintegy 9100 kilométeres útnak, ezzel hozzájárulva az érintett települések természeti, történelmi és kulturális értékeinek népszerűsítéséhez. A rajtot a Rózsadombon, Gül Baba sírjánál jelölték ki, a Selyemút-rali szervezésben ugyanis a Külgazdasági és Külügyminisztérium mellett Törökország budapesti nagykövetsége is közreműködött.

Jó reggelt kívánok! – köszöntötte magyarul a rali indulóit Gülsen Karanis Eksioglu, a Török Köztársaság magyarországi nagykövete, majd törökül folytatta. – Nagy örömmel tölt el, hogy Budapesten kezdődik a Selyemút-rali, mert mi, törökök barátként, testvérként tekintünk a magyar népre. A Selyemút nem csupán kereskedelmi útvonal, de kulturális célokat is szolgál, a versenyzők küldetése, hogy népszerűsítsék az érintett országok természeti és épített örökségeit.”

A rajt előtt a szervezők hangsúlyozták, nem klasszikus autóversenyről, sokkal inkább vonulásról van szó.

A kezdeményezés nem újszerű, az adott kor színvonalának megfelelően már száz évvel ezelőtt szerveztek kontinenseket átszelő ralikat – mondta Hatala József, a Magyar Autóklub elnöke. – A Selyemút-rali útvonalát tekintve mégis különleges, küldetése is dicséretes, ezért örömmel vállaltuk, hogy a rajttól a határig segélyszolgálati és műszaki biztosítást nyújtunk a résztvevőknek. Bízom benne, hogy megvalósul a rali célja, a népek barátságának elősegítése és az útvonalon lévő országok turisztikai vonzerejének népszerűsítése.”

Az indulók Szerbián és Bulgárián keresztül érik el Törökországot, majd Grúzián, Azerbajdzsánon, Kazahsztánon és Üzbegisztánon áthaladva várhatóan három és fél hét múlva érnek célba. A Selyemút-rali több, mint sportesemény, hiszen turisztikai és diplomáciai célokkal is bír.

Az elmúlt kilenc évben azon dolgoztunk török barátainkkal, hogy a kapcsolatainkat minél inkább elmélyítsük – hangsúlyozta Mátis Viktor, Magyarország ankarai nagykövete. – A török szervezők nyitottságát látva biztos vagyok benne, hogy bár ez az első, de nem az utolsó budapesti rajt. Szimbolikus, hogy a Gül Baba Türbéből egy nappal az államalapítás ünnepe után indulnak útnak a versenyzők, akik csaknem tízezer kilométer megtétele után Kirgizisztánban érnek célba.”

A rajtszalagot a felszólalók mellett Iglói-Nagy István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sportdiplomáciai Főosztályának vezetője, valamint Nadir Serin, a Kelet-Nyugat Barátság és a Béke Rally Egyesület elnöke vágta el, ezzel hivatalosan is elkezdődött a 2022-es Selyemút-rali.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik