Silk Way-rali: Szalayék az 55 fokban kihagyták a mért etapot

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2016.07.18. 18:16
null
A mai szakasz nem alakult jól a magyar versenyzők számára (Fotó: Opel Dakar Team)
Az eddigi legmagasabb hőmérséklet az eddigi legalacsonyabb tengerszint fölötti magasságon: ez várta a Silk Way-rali résztvevőit hétfőn, amikor Ürümcsiből elindulva Komul felé vették az irányt. A kiszáradt folyómederrel még nem is lett volna bajuk, no de az 55 Celsius-fokos hőmérséklettel...

 

Nos, ezúttal az járt jól, akinek volt klíma az autójában, mert egyébként koncentrálni szinte lehetetlen volt. A szakaszgyőzelmet az összetettben is vezető Cyril Despres szerezte meg, aki boldogan újságolta a rajt előtt Moszkvában, hogy a Peugeot egyik legújabb fejlesztése, hogy klíma került a versenygépbe. Annak most nagyon nagy hasznát vették.

Ami a magyarokat illeti, ők sajnos nem voltak túl szerencsések: mindketten kihagyták a mért szakaszt, és Liszi Lászlóéknak sajnos a versenyt is fel kellett adniuk.

De haladjunk sorban!

Szalay Balázs és Bunkoczi László vasárnap nagyon nehéz napot zárt: a sivatagban féltengelyt cserélt a páros, ráadásul 905 kilométeres volt a napi szakasz, amivel alaposan megszenvedtek, úgyhogy csak éjfél után értek be a táborba. Nem is ezzel volt gond, hanem azzal, hogy a pilóta annyira megerőltette a jobb kezét (a bal válla ugyanis sérült), hogy este alig bírt kiszállni a Mokkából, reggelre pedig már a karját se nagyon bírta felemelni.

„Nehéz döntést kellett hoznunk, ami adott helyzetben, amikor nem tudtam felemelni a kezem, nem tűnt nehéznek, de amikor ott álltunk a rajtban, én már hajlottam volna arra, hogy vágjunk neki... Laci azonban lebeszélt, azt mondta, tartsuk magunkat az eredeti tervhez, rajtoljunk el, de hagyjuk ki a mért szakaszt, hogy azután a versenyt folytatni tudjuk” – mondta Szalay, akinek büntetését kedden hozza nyilvánosságra a verseny vezetősége.

Liszi László és Liszi Norbert technikai gondok miatt volt kénytelen kiállni: a néhány napja tapasztalt turbóprobléma maradandó nyomot hagyott: a négyes hengerbe belekerült valami.

„Olyan kartergáz ömlik az autóba, hogy majdnem megfulladunk, ezért úgy döntöttünk, nem forszírozzuk a versenyzést, és kénytelen-kelletlen turisták lettünk Kínában. Mondjuk a hőmérsékletet elnézve nem is bántuk meg: nem is tudom, voltam-e már valaha ilyen melegben” – utalt Liszi a fentebb említett 55 Celsius-fokra.

SILK WAY-RALI

9. szakasz, Ürümcsi–Komul (össztáv: 767.32 km, ebből szelektív szakasz: 384.400). Autósok: 1. Cyril Despres, David Castera (francia, Peugeot 2008DKR) 3:38:42, 2. Loeb, Elena (francia, Peugeot 2008DKR) 5:19 p h., 3. Peterhansel, Cottret (francia, Peugeot 2009DKR) 8:29 p h. Kamionosok: 1. Ajrat Margyejev, Ajdar Beljajev, Dmitrij Szvisztunov (orosz, Kamaz) 3:58:26, 2. Nyikolajev, Jakovlev, Ribakov (orosz, Kamaz) 8:58 p h., 3. Szotnyikov, Ahmagyejev, Romanov (orosz, Kamaz) 12:18 p h.

Az összetettben. Autósok: 1. Cyril Despres 19:02:44, 2. Loeb, Elena 12:17 mp h., 3. Al-Radzsi, Gottschalk (szaúd-arábiai, német, Mini All4) 27:22 p h. Kamionosok: 1. Maarten van den Brink, Peter Willemsen, Daniel Kozlovsky (holland, belga, cseh, Renault) 21:01:01, 2. Margyejev 1:41 p h., 3. Szotnyikov 2:07 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik