Rali: minden idők legkeményebb Eb-mezőnye jön hazánkba

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2021.10.19. 14:05
null
A Rally Hungary az idén is az év egyik csúcspontja lesz az autósport-rajongók számára (Fotók: Szarka Lajos)
A Rally Hungary az idén is az év egyik csúcspontja lesz az autósport-rajongók számára: világbajnokokkal tűzdelt mezőny érkezik a hétvégén Nyíregyháza környékére, ahol biztosan eldől a magyar bajnoki cím sorsa, és eldőlhet az Európa-bajnoki elsőség is.

 

Ha ősz, akkor Rally Hungary, ha Rally Hungary, akkor Nyíregyháza. Európa legjobb raliversenyzői adnak egymásnak randevút a hétvégén a Zemplénben, a tavalyi nyíregyházi győztes Andreas Mikkelsen most az összetett pontverseny éllovasaként, és a WRC2 kategória újdonsült világbajnokaként érkezik a futamunkra. A viadal sajtótájékoztatóját kedden tartották Nyíregyházán, a Városházán.

„Nagy öröm, hogy újra vendégül láthatjuk az Európa-bajnokság mezőnyét, 2019 óta vagyunk jelen ezen a palettán, és szeretnénk is még itt maradni – nyilatkozta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. – A kormány 2023-ig támogatja a rali Európa-bajnokság megrendezését, mi nyíregyháziak pedig büszkék vagyunk rá, hogy itt köszönthetjük ezeket a nagyszerű pilótákat, de közben persze a magyaroknak szurkolunk. A versenynek persze nem csupán sportszakmai, hanem idegenforgalmi és gazdasági hatásai is vannak – felbecsülhetetlen érték ez a térségnek.”

Az idén promóterként belépett a versenyszervezésbe a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség – Lázár László kommunikációs igazgató elmondta, mivel a rali a legnépszerűbb szakág, nem lehet más céljuk, mint hogy a magyar verseny helyét bebiztosítsák a versenynaptárban még sok sok évre – ez nem csupán sport szempontból fontos, hanem a térség turisztikai vonzerejét is növeli.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere elmondta, Nyíregyháza és a nyíregyháziak is nagyon várják a versenyt, amely már része a város programsorozatának: „Országos bajnoki futammal kezdtünk, de az már kandidált az Európa-bajnokságra, amelynek két éve már a tagjai vagyunk. A technikai sportoknak hagyományuk van a városban, az emberek szeretik a ralit, amelynek népszerűsége a visszajelzések alapján egyre nő. Ezzel a rendezvénnyel mindenki nyer.”

Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport-szövetség elnöke hozzátette: 2015-ben, amikor átvette a szövetség irányítását, az volt a célja, hogy hazánk felkerüljön a nemzetközi autósport palettájára, és ez a munka jól halad: külön öröm, hogy vannak versenyzőink is, akik felveszik a versenyt a nemzetközi élmezőnnyel. „Azt szoktam mondani, ahol szeretik a ralit, ott a ralisok is szeretnek versenyezni, és most már kijelenthetjük: a rali otthonra talált hazánkban, a versenyünk helye pedig megerősödött a naptárban – mondta Oláh Gyárfás. – Ilyen szeretetet és segítséget nem mindenhol kapunk, és a pályák is gyönyörűek – reméljük, minél több néző lesz a gyorsasági szakaszok mentén, s hogy a verseny végén magyar sikereknek örülhetünk.”

Őry Tamás, a Truck Race Promotion ügyvezető igazgatója hozzátette: tavaly azt könyvelték el sikerként, hogy a nehéz járványügyi helyzet ellenére meg tudták rendezni a versenyt – amiért egyébként a nemzetközi promóter Eurosport Events is nagyon hálás volt –, most pedig végre korlátozás nélkül lehetnek nézők a pálya szélén, úgyhogy minden adott egy jó versenyhez. „A péntek esti máriapócsi szuperspeciál már a program szerves része, mint ahogy a gyönyörű mádi gyorsasági, vagy éppen a belvárosi szakasz Nyíregyházán, amelyre az idén vasárnap délelőtt kerül sor – mondta Őry. – Minden idők legerősebb Európa-bajnoki mezőnye érkezik hazánkba három világbajnokkal, és nagyon fontos, hogy magyar versenyzők is vannak az élmezőnyben: Herczig Norbert és Ferencz Ramón az év végi dobogóra is esélyes.”

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy a környék büszkesége, a Révész Racing színeiben Európa-bajnoki címet szerző kamionversenyző, Kiss Norbert is kiveszi a részét a raliból – a nézők láthatják őt a Rabócsiringen pénteken és a városi gyorsaságin vasárnap is.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik