KOVÁCS NIKOLETT 2021.01.12 17:06 Frissítve: 2021.01.12 19:12

MotoGP: törölték a sepangi hivatalos téli tesztet

A koronavírus világjárvány nem enged a szorításból, és sok más mellett, a sport világára kifejtett hatása sem múlik. Kedden először a Formula–1-es naptár változásait jelentették be, majd délutánra a MotoGP menetrendje is megváltozott. Egyelőre csak a téli teszt programja, miután törölték a sepangi tesztet, de kevés az esély, hogy a futamok kapcsán ne legyen majd változás.

 

Törölték a sepangi tesztet (Fotó: AFP, archív)

Mindenki abban bízott, hogy az új év beköszöntével magunk mögött tudhatjuk a sport világát is erősen érintő koronavírus-világjárványt, de sajnos ettől még messze vagyunk. Hiába a vakcinák engedélyezése, az oltás lassan halad, s a vírus közben folyamatosan terjed és mutálódik.

Egy nappal ezelőtt még úgy tűnt, minden nehézség és korlátozás ellenére a Dorna sikeres tárgyalásokat folytatott a malajziai kormánnyal, így szigorú protokoll mellett ugyan, de a február 19. és 21. között esedékes téli teszt megrendezésre kerül a Kuala Lumpur mellett található pályán, és 11 hónap után ismét Európán kívül motorozhatnak a MotoGP-kategória versenyzői.

A malajziai király azonban európai idő szerint kedd reggel vészhelyzetet hirdetett az országban a Covid-19 intenzív terjedése miatt, és mert kritikus pontra jutott a kórházak telítettsége.

A Dorna ezek után úgy döntött, nem rizikózik és nem tartja hintában sem magát, sem a csapatokat, így délután hivatalosan is törölte a malajziai téli tesztet.

A szezon így a március 10. és 12. között esedékes katari téli teszttel kezdődhet el, ahol március 28-án tartják a szezonnyitót – jelen állás szerint egyidőben az F1-es nyitánnyal, aminek az Ausztrál Nagydíj halasztása után Bahrein ad otthont.

Ami a MotoGP-versenynaptárat illeti, a második és a harmadik futam halasztására elég nagy az esély, április 11-én Argentínában, egy héttel később az USA-ban versenyeznének.

A Dorna igyekezett felkészülni az esetleges változásokra, így három tartalékpályát is megjelölt a provizórikus naptár kiadásakor.

Ahogy az F1-be, úgy a MotoGP-be is Portimao tartalékként térhet vissza a tavalyi sikeres bemutatkozásokat követően.

2021.01.18 15:18:10

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2021.01.13 22:47:31

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA (Szaúd-Arábia)

Exkluzív interjú Khalid bin Szultan al-Fejszal al-Szaud herceggel, a szaúdi motorsport szövetség elnökével.

2021.01.02 08:46:27

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

Milyen egy homokvihar? És eltévedni benne? Kulisszatitkok a 15. rajtjára készülő versenyzőtől.

2020.12.21 12:47:52

Egyéb autó-motor BÖRZÖLI BERNADETT

A magyaroknak kevesebb babér termett a WTCR-ben, Da Costa tarolt az FE-ben – ez történt idén a nemzetközi autósportban!

2020.12.26 15:35:52

Egyéb autó-motor BÖRZÖLI BERNADETT

„Míg a WTCR és az ETRC is izgalmas versenyeket hozott, a lelátók üresen áztak az őszi esőben...”