MotoGP: soha ennyi győztest nem látott még a sorozat!

Vágólapra másolva!
2016.09.12. 08:18
null
Dani Pedrosa nyert San Marinóban, Valentino Rossi faragott a hátrányából (Fotó: AFP)
Az utolsó nyolc futamon nyolc különböző pilóta nyerte a királykategória versenyét (négyen közülük életükben először győztek a MotoGP-ben), amire nem volt még példa a sportág 1949 óta íródó történelmében. Hogy tovább fokozzuk a számmisztikát, Dani Pedrosa épp a nyolcadik helyről rajtolva végzett az élen a San Marinó-i Nagydíjon.



A spanyol az első edzésektől kezdve jól ment, ami idén nagy szó, hiszen év eleje óta szenved. Olyannyira rosszul megy neki, hogy – bár beszélni még nem akar róla – az év végén leváltja a vezető szerelőjét, Ramon Aurin helyére Giacomo Guidotti érkezik, aki jelenleg Scott Redding mellett dolgozik a testvére által vezetett Pramac Ducatinál.

Pedrosa ellentmondást nem tűrően utasította maga mögé csapattársát Marc Márquezt, a yamahás Jorge Lorenzót és Valentino Rossit, közel három másodpercet vert a mezőnyre, új pályacsúcsot futott, a mai nap mégsem emiatt lesz sokáig beszédtéma.

ISMÉT MÁSRA FÓKUSZÁLTAK A VAKUK

Nem először fordul elő, hogy miközben Pedrosa csodálatos győzelmet arat, valami balhé elvonja róla a figyelmet (lásd tavaly Malajziában, amikor Rossi és Márquez ütközött vagy három éve Jerezben, ahol Márquez és Lorenzo szólalkozott össze).

Most a sajtótájékoztatón robbant a bomba, amikor egy újságíró Rossi második körös előzéséről kérdezte az érintetteket.

A „szenvedő” félnek, azaz Lorenzónak nem tetszett a manőver, szerinte az indokolatlanul agresszív volt a verseny eme korai szakaszában, és ha nem állítja fel a motort, akkor bizony esés lett volna a vége, legalábbis a számára.

„De az ő stílusa ilyen, más versenyzők tisztábban előznek...” – mondta a spanyol, de a mondatot már nem tudta befejezni, mert a Doktor hangosan belenevetett és közölte, hogy ez nem igaz. A két yamahás ezután egyperces szócsatába kezdett Pedrosa feje fölött „pingpongozva”.


„Ma jobb volt, mint én, előbb vagy utóbb mindenképp megelőzött volna, ezért is gondolom, hogy feleslegesen volt túl agresszív” – tette még hozzá Lorenzo.

Az összetettben vezető Marc Márquez Jorge Lorenzo mögött a negyedik helyen zárt csak, de előnye még így is 43 pont Rossival szemben.

++++++

A dél-afrikai Brad Binder nyert a Moto3-as kategóriában, ráadásul a 21 éves versenyző mögött mögött a futam előtt az összetettben második és harmadik helyen álló Jorge Navarro és Francesco Bagnaia sem szerzett pontot, így 106 pontra nőtt az előnye öt futammal a vége előtt. Mivel egy győzelemért 25 pont jár, így gyakorlatilag csoda kell ahhoz, hogy 2016-ban ne Binder legyen a világbajnok.

GYORSASÁGIMOTOROS-VILÁGBAJNOKSÁG
SAN MARINÓ-I NAGYDÍJ
MOTO3

1. Brad Binder (dél-afrikai, KTM) 39:37.556
2. Enea Bastianini (olasz, Honda) +0.262
3. Joan Mir (spanyol, KTM) +1.416
Az élmezőny állása 5 futammal a vége előtt: 1. Binder 229 pont, 2. Bastianini 123, 3. Jorge Navarro (spanyol, Honda) 118

MOTO2
1. Lorenzo Baldassarri (olasz, Kalex) 42:45.885
2. Álex Rins (spanyol, Kalex) +2.523
3. Nakagami Takaaki (japán, Kalex) +6.199
Az élmezőny állása 5 futammal a vége előtt: 1. Johann Zarco (francia, Kalex) 194, 2. Rins 191, 3. Thomas Lüthi (svájci, Kalex) 141

MOTOGP
1. Dani Pedrosa (spanyol, Honda) 43:43.524
2. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) +2.837
3. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) +4.359
Az élmezőny állása 5 futammal a vége előtt: Marc Márquez (spanyol, Honda) 223, Rossi 180, Lorenzo 162

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik