KOVÁCS NIKOLETT 2021.10.24 20:09 Frissítve: 2021.10.24 20:22

MotoGP: Quartararo 2021 világbajnoka, Marc Márquez futamelső

Ennél drámaibb forgatókönyvet nem írhattak volna az égiek erre a hétvégére. Élete legfontosabb versenyét MotoGP-s karrierje leggyengébb rajtpozíciójából kezdte meg Fabio Quartararo, és öt körrel a leintés előtt még úgy tűnt, legkorábban is csak két hét múlva Portimaóban lehet világbajnok. De ekkor Pecco Bagnaia vezető helyről bukott, így a franciának már „csak” célba kellett érnie, hogy a leintés pillanatától elmondhassa, ő 2021 MotoGP-világbajnoka.

 

Fordulatokkal teli hétvége és futam után, Quartararo világbajnokként hagyja el Misanót (Fotó: Kovács Nikolett)
Fordulatokkal teli hétvége és futam után Quartararo világbajnokként hagyja el Misanót (Fotó: Kovács Nikolett)

 

Mindezt azért nem adták ilyen könnyen, Enea Bastianini nagyon szeretett volna ismét dobogóra állni (három futam alatt már másodszor, másodszor Misanóban), így az utolsó körben ellentmondást nem tűrően tette be a motort az akkor harmadik helyen haladó Quartararo mellé, kibillentve az új világbajnokot az egyensúlyából.

Fabio édesapja és legjobb barátja, Tom majdnem szívrohamot kaptak a jelenet láttán az egyes kanyar bukóterében, ahol a francia ünneplésére készültek már akkor.

Quartararo nyilván nem akart visszatámadni, a negyedik hely is tökéletes volt neki ahhoz, hogy élete legnagyobb álmát beteljesítse mindössze 22 évesen.

De hogyan is került a yamahás a harmadik helyre, amikor hat körrel a leintés előtt még ötödik volt? A 22-ik körben bajnoki riválisa bukott a 15-ös kanyarban, épp ott, ahol csapattársa, Jack Miller versenye is véget ért már a negyedik körben.

A két gyári ducatis kemény első és közepes hátsó keverékkel vágott neki a futamnak, ami végül a vesztüket okozta. Bagnaia ennek ellenére nem bánta meg a döntést, mert a közepes keveréken egyáltalán nem érezte jól magát.

A futam elején úgy tűnt, hogy Bagnaia, Miller és Marc Márquez között dőlhet majd el a dobogós helyek sorsa, de ebből a trióból végül mindkét vörös motoros kiesett.

Pedig Bagnaia utolsó köreiben gyorsabb volt Márqueznél, el is kezdte őt leszakítani magáról, a spanyol pedig épp engedett a feszített ritmusból, hogy a második hely biztosan meglegyen.

Bagnaiával egyidőben a negyedik helyen haladó Miguel Oliveira is bukott, így Quartararo két helyet lépett előre hirtelen. 

Márquez győzelme már önmagában nagy öröm volt a HRC-nél, de ezt még sikerült megfejelni Pol Espargaró második helyével, mindezt a Repsol Honda Team 450-ik versenyén, két héttel azután, hogy a csapat Austinban megszerezte 450-ik dobogós eredményét Márquez révén.

Utoljára a 2017-es Aragóniai Nagydíjon volt két gyári hondás pilóta a dobogón.

A leintés után lehetetlen volt eldönteni, hogy melyik kamera képét mutassák a közvetítés során. Az ünneplő Yamaha-bokszot, akik utoljára 2015-ben Jorge Lorenzóval nyertek egyéni bajnoki címet? A hondások örömét a parc fermében? Fabio Quartararo bajnoki ünneplését? Vagy a sárga mámort, ami az utolsó hazai futamán tízedikként célba érő Valentino Rossit ünnepelte? 

Lesz még miről beszélni az elkövetkező napokban, az biztos.

A ducatisok és Pecco Bagnaia előtt pedig kalapot le. Nemcsak a szezon második felében nyújtott teljesítmény okán, de a sportszerű viselkedésért, amit a leintés után láthattunk tőlük.

Az imént említett Jorge Lorenzo a helyszínen élte meg Fabio sikerét. A parc ferménél gratulálva utódjának kihangsúlyozta, hogy nagyon megérdemelten lett bajnok, és nagyon jól kezelte a rá nehezedő nyomást.

Mert, ha bárki azt gondolja, hogy Quartararo nem izgult, az nagyon téved. Saját bevallása szerint egy falat alig ment ma le a torkán az izgalomtól.

A futam kapcsán beszédes szám, hogy mindössze tizenöten értek célba. Joan Mir a harmadik körben bukott Danilo Petruccit is kiütve, de Iker Lecuona és Jorge Martin versenye is a kavicságyban ért véget, míg Álex Márquez futamának technikai hiba vetett véget.

A teljes eredmény ide kattintva érhető el! 

2021.11.25 23:34:46

Egyéb autó-motor MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Valentino Rossi egy generációban változtatta meg a motorozáshoz való hozzáállást, sokakat függővé tett, emiatt az iparágban senki sem lehet eléggé hálás neki. Nem szívesen beszélt, sokkal inkább versenyzett és cselekedett, hogy fő küldetését teljesítse. Nem tudott szabadulni a gondolattól, hogy neki kell megmutatnia, a mezőnyben nem a gép, hanem az ember jelenti a legnagyobb különbséget.

2021.11.11 18:29:30

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

A háromszoros Európa-bajnok a technikai kihívást szereti leginkább a kamionsportban.

2021.10.06 14:19:17

Egyéb autó-motor MTI/K. B.

A csapatfőnök szerint ideális felállást jelent nekik a tapasztalat és a fiatalság kombinációja.

2021.08.28 08:45:13

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

A Pure ETCR egyetlen magyar versenyzőjével megpróbáljuk egy kicsit bemutatni az autót.

2021.06.05 10:12:59

Egyéb autó-motor KOVÁCS NIKOLETT

Johann Zarco nyerte a Katalán Nagydíj első edzésnapját a MotoGP-ben, de nem ő a leggyorsabb.