MotoGP: portugál pole-party Portimaóban

Vágólapra másolva!
2020.11.21. 17:25
null
Miguel Oliveira (elöl) remek napot zárt (Fotó: AFP)
Nem kis nyomás és figyelem helyeződik ezen a hétvégén a MotoGP-mezőny egyetlen portugál versenyzőjére, Miguel Oliveirára hazai versenyén. A KTM-es már szombat reggel is nagyon gyors volt, de délután még rá tudott tenni egy lapáttal, és korábbi rajtszámával megegyező, 44 ezred másodperccel megnyerte a Portugál Nagydíj időmérő edzését.

 

MOTOGP, PORTUGÁL NAGYDÍJ, IDŐMÉRŐ
1. Miguel Oliveira (portugál, KTM) 1:38.892
2. Franco Morbidelli (olasz, Yamaha) +0.044
3. Jack Miller (ausztrál, Ducati) +0.146

MOTO2
1. Reemy Gardner (ausztrál, Kalex) 1:42.592
2. Luca Marini (olasz, Kalex) +0.118
3. Fabio Di Giannantonio (olasz, Speed Up) +0.129

MOTO3
1. Raúl Fernández (spanyol, KTM) 1:48.051
2. Jeremy Alcoba (spanyol, Honda) +0.185
3. Szasaki Ajumu (japán, KTM) +0.240

ÖSSZEFOGLALÓK

Ez a nap is eljött. A 2020-as szezon végső gyakorlásai és időmérői.

Az év utolsó szabadedzése nem volt eseménymentes. Először Nakagami Takaaki bukott ismét a 4-es kanyarban, ahol tegnap is. A mély és nagy kavicsokból álló bukótér naked motort csinált Hondájából, aminek idomelemeit összeszedegetve szomorúan ballagott le a japán a pályáról. A bokszba visszaérve látszott, hogy bal kezét ismét megütötte.

Alig fél perccel a gyakorlás leintése előtt Johann Zarco motorja füstölt el az utolsó kanyarban. Érthető, hogy a ducatis szeretett volna visszatérni a bokszutcába, annak közelsége okán, de hogy mégis hogyan gondolta, hogy ilyen műszaki hibával keresztülmotorozik a pályán, az érthetetlen.

Össze is olajozta a pályát, ami okozott egy pár perces csúszást a programban.

Így érkeztünk el a Q1-hez. Az utolsó kimenet előtt Franco Morbidelli addigi leggyorsabb körét törölték, így az első helyről a hetedikre esett vissza. Újabb gyors köre ismét továbbjutást ért, bár Cal Crutchlow rögtön jobb időt futott nála. Morbidelli úgy érezte, hogy ez már tényleg elég lesz a Q2-höz, de jött Brad Binder, aki egészen az utolsó előtti szektorig a leggyorsabb volt. A negyedik szektorban azonban közel két tizedet eldobott, így végül csak harmadik lett, ami a rajtrácson a 13. helyet jelenti majd.

A Q1 legnagyobb vesztese a friss világbajnok, Joan Mir, aki élete legrosszabb MotoGP-s kvalifikációs eredményét beállítva csak a 20. rajtkockából indulhat a holnapi szezonzárón (ahogy tavaly Mugellóban is). Hát igen... Ezért is volt nagyon fontos leütnie az első meccslabdát már Valenciában, hiszen sohasem lehet tudni, hogy mi történik a következő hétvégén.

A Q2-ben hét perccel a vége előtt a két LCR-es pilótának még nem volt mért ideje. Nakagami rontott az első gumiján és inkább be sem fejezte azt a körét, Crutchlow pedig valószínűleg a gumival kellett, hogy spóroljon. Az utolsó versenyhétvégéjét teljesítő brit utolsó gyors körére egyik legjobb barátja, Jack Miller mögött ment ki – talán nem véletlenül.

Az végső roham előtt Morbidelli, Miller és Johann Zarco alkották az első sort, de hol volt még akkor a vége... Három perccel a leintés előtt Zarco bukott a 8-as kanyarban, de szerencsére ez senkinek a gyors körét nem nullázta le sárga zászló miatt.

Morbidelli tovább javított, rögtön mögötte Stefan Bradl futotta meg a második leggyorsabb kört, de bejött közéjük Crutchlow, akit Fabio Quartararo ütött ki az első sorból.

Az első 1:38-as kört Morbidelli futotta meg, a rajtelsőséghez ez sem volt elég, mert jött Miguel Oliveira, aki saját és a Tech3 csapat első MotoGP-s pole pozícióját is behúzta.

Az első sor utolsó rajtkockáját végül Miller szerezte meg.

Az év utolsó MotoGP-s időmérője a legjobb kvalifikációs versenyző címről is döntött. Fabio Quartararo nemcsak az érdemmel, de egy BMW M2-es autóval is gazdagodott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik