MotoGP: nem szakadt meg a sorozat, Bagnaia az új győztes

Vágólapra másolva!
2022.08.07. 16:39
null
Francesco Bagnaia (63) silverstone-i győzelmével zárkózik a vb-pontversenyben (Fotó: AFP)
Az év egyik legjobb versenyével tért vissza a MotoGP öt hét szünet után. A királykategória valaha volt második legszorosabb top 10-es befutójával, csupán 6.646 másodpercen belül. Nyolc év alatt a nyolcadik különböző pilóta állhatott fel a silverstone-i dobogó legmagasabb fokára, de nem az, akire bárki is számított. Francesco Bagnaia ezzel a győzelemmel az összetettben is feljebb lépett.

 

Johann Zarcónak ismét nem sikerült. Hiába az eddigi nyolc pole pozíció és 15 dobogós helyezés a királykategóriában (a tempója tehát megvan), az a kicsi plusz, ami egy győzelemhez kell, továbbra is hiányzik a franciának. Mai futama csupán az ötödik körig tartott, amikor a nyolcas kanyarban vezető helyen haladva elment alatta a motor eleje, harmadik bukását összehozva a hétvégén. A hiba a rajtrácson véghez vitt last minute döntés volt, amikor a puha első gumit közepes keverékre cserélték a melegebb idő csalogatásának engedve. Az abronccsal magával nem volt gond, hiszen többek között a győztes is azt használta, de Zarcónak az első pillanattól kezdve voltak figyelmeztető momentumai vele. Azt gondolta, a futam előrehaladtával jobb lesz majd a helyzet, de nem így lett.

Zarco bukása után Jack Miller örökölte meg az első helyet, de nem sokáig, ugyanis fél körrel később már Álex Rins motorozott az élen. A suzukis rengeteget nyert jó rajtjával, 11-ikről azonnal 5-nek jött fel, és a tempója is megvolt ahhoz, hogy még tovább javítson.

A hetedik körben már nyolc tized volt az előnye Bagnaia előtt, aki addigra megelőzte csapattársát, de ez az előny három kör alatt elolvadt, olyannyira, hogy a 12-ik körben Bagnaia az élre is állt.

Rins valószínűleg túl sokat akart kipréselni az abroncsokból, amikor szökni próbált, mert folyamatos pozícióvesztések után végül hetedikként látta meg a kockás zászlót.

Fabio Quartararo a terveknek megfelelően a lehető legutolsó pillanatban teljesítette hosszú körös büntetését, ami a negyedik kört jelentette. A második helyről ötödikre esett vissza Maverick Vinales elé.

Vinalesnek nem sikerült túl jól a rajtja, mint később kiderült, a holeshot eszközzel akadtak gondjai, ráadásul majdnem összeütközött Quartararóval, ami szintén kizökkenthette egy kicsit.

Amit azonban jó volt látni, hogy az apriliás egyáltalán nem adta fel, sőt! Ugyan az ötödik körben még veszített egy helyet Jorge Martinnal szemben, de a kilencedik körben már honfitársa után eredt megelőzve a yamahást.

Kellett néhány kör, hogy Martinon is átrágja magát, akivel később még egyszer meg kellett küzdenie, de utána már csak a gyári ducatisok maradtak előtte.

Két körrel a leintés előtt Miller előzésével együtt is két tizeddel gyorsabb kört futott, mint a vezető helyen motorozó Bagnaia. Az utolsó előtti körben Vinales lesodródott az ideális évről előzési kísérlete után, és az utolsó körben is többször hibázott, így nem tudta már megszorongatni Bagnaiát. Az olasz annak ellenére nem hibázott, hogy már a 13-ik körben figyelmeztették pályaelhagyás miatt, azaz nagyon pontosan kellett motoroznia, hogy ne kapjon büntetést.

Pecco győzelme nemcsak azért nagy dolog, mert visszajött a harmadik helyre az összetettben, de talán először nyert úgy, hogy nehézségei voltak a hétvége folyamán. Úgy vágott neki a futamnak, hogy elfogadta, hogy nem fog tudni ma nyerni. Tévedett. És bár elfogyott hátul a tapadása, a közepes első gumi segített neki tartani a tempót.

Az elmúlt hét futamon ez a negyedik futamgyőzelme, ezen felül csak bukásai és nullázásai voltak, igaz nem mindegyik az ő hibájából.

Vinales második helyével zsinórban negyedik alkalommal állhatott dobogóra Silverstone-ban.

A negyedikként leintett Enea Bastianini hatalmas hajrát mutatott be a verseny második felében. A 12-ik körben még tizedik volt, és úgy teljesítette a távot, hogy már a rajt után elveszítette bal oldali első terelőelemét. Bestia a tabellán jelenleg negyedik, ő is megelőzte a bukó Zarcót.

Jorge Martin végül ötödik lett, Miguel Oliveira pedig nemcsak Quartararót, de még Rins-t is megelőzte az utolsó körökben.

A nap hőse Aleix Espargaró, aki hatalmas fájdalmai ellenére is végig küzdötte a futamot, amit végül kilencedikként zárt. Ráadásul csak egy pontot veszített Quartararóval szemben, aki nemcsak előzni nem tudott, de folyamatosan egyre hátrébb csúszott. Aleix szívéről sokat elárul, hogy az utolsó körben még meg is támadta Fabiót, de a francia azonnal visszaelőzte.

Joan Mir a nyolcadik helyről bukott a 15. körben. Ez a 2020-as világbajnok ötödik nullázása az elmúlt nyolc futamon.

A legjobb újonc ismét Marco Bezzecchi lett tizedikként.

A futam végeredménye itt található.

A világbajnokság állása 8 futammal a vége előtt
1. Fabio Quartararo (francia, Yamaha) 180 pont
2. Aleix Espargaró (spanyol, Aprilia) 158
3. Pecco Bagnaia (olasz, Ducati) 131
4. Enea Bastianini (olasz, Ducati) 118
5. Johann Zarco (francia, Ducati) 114

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik