MotoGP: Mugello újra Lorenzóé

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2015.05.31. 15:37
null
„Idegenben” is úr: ismét Lorenzót ünnepelhették Mugellóban (Fotó: Kovács Nikolett)
Zsinórban harmadik győzelmét ünnepelte a Yamahával versenyző Jorge Lorenzo a gyorsaságimotoros-világbajnokság királykategóriájának Olasz Nagydíján. Összetettben az ezúttal harmadik olasz Valentino Rossi áll az élen.

Nem történt nagy meglepetés a MotoGP Olasz Nagydíján, legalábbis ami a győztes személyét illeti. 2011, 2012 és 2013 után Jorge Lorenzo visszatért a mugellói trónra.

Az olasz közönség (amely egyébként leírhatatlanul fantasztikus hangulatot teremtett) sajnos továbbra sem képes elegánsan viselni a vereséget, ha a mallorcairól van szó, pedig lassan hozzászokhatnának, hiszen Lorenzo Misanóban is hasonlóan sikeres.

A spanyol yamahással az ötödik körig tudtak lépést tartani a többiek Márquez, Dovizioso, Iannone sorrendben. Igen, Marc Márquez egy fenomenális rajtot és egy parádés első kört követően a 13. helyről indulva Lorenzo azonnal hátsó kerekén találta magát.

Apropó rajt. Andrea Iannone startja a hivatalos álláspont szerint nem volt korai, bár a felvételeket elnézve, továbbra sem vagyunk erről meggyőzve. Ahogy az egyik újságíró kolléga fogalmazott, Iannone épphogy lekéste a korai rajtot…

Valentino Rossi az első körökben a 9. helyen tartotta izgalomban és aggodalomban a drukkereket. Az első abroncsok fogyását azonban nagyon jól menedzselte, így hamarosan megkezdte a felzárkózást. Így érkeztünk el a táv feléhez, amikor Iannone, Márquez, Dovizioso, Pedrosa és Rossi is a további dobogós helyekért harcoltak.

Először Dovi szállt ki a harcból technikai hiba miatt – a hátsó lánckereke tört el –, majd Márquez hibázott újra, így számára a kavicságyban ért véget a futam.

Vállsérülés ide vagy oda, Iannone dobogóra vitte a Ducatit, Rossi pedig a tavalyi évhez hasonlóan most is a harmadik helyig ért fel.

Lorenzo Olaszországban is „érinthetetlen” volt (Fotó: Reuters)
Lorenzo Olaszországban is „érinthetetlen” volt (Fotó: Reuters)

GYORSASÁGIMOTOROS-VB
OLASZ NAGYDÍJ, MUGELLO
MOTOGP

1. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) 41:39.173 perc
2. Andrea Iannone (olasz, Ducati) 41:44.736
3. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 41:45.834

A vb-pontverseny állása:
1. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 118 pont
2. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) 112
3. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) 83

MOTO3

A portugál Miguel Oliveira nyert a Moto3 kategóriában, míg az összetettben élen álló, amúgy a versenyen az élről rajtoló brit Danny Kent a második helyen végzett, így növelni tudta előnyét a közvetlen riválisaival szemben. Ez volt a géposztály történetének első portugál sikere.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB
OLASZ NAGYDÍJ, MUGELLO
MOTO3

1. Miguel Oliveira (portugál, KTM) 39:39.510 perc
2. Danny Kent (brit, Honda) + 0.071 mp.
3. Romano Fenati (olasz, KTM) + 0.127 mp.

A vb-pontverseny állása:
1. Danny Kent (brit, Honda) 124 pont
2. Enea Bastianini (olasz, Honda) 78
3. Romano Fenati (olasz, KTM) 67

MOTO2

A Moto2 géposztályban a spanyol Tito Rabat magabiztosan utasította maga mögé a mezőnyt. Második helyen a jól, de hiába hajrázó francia Jonann Zarco, a harmadikon a svájci Dominique Aegerter végzett.

A világbajnoki pontversenyben Zarco továbbra is biztosan áll az élen, ám a győztes Rabat már ott van a képzeletbeli dobogó második fokán. A két versenyző közötti különbség egyelőre jelentős, 31 pont.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB
OLASZ NAGYDÍJ, MUGELLO
MOTO2

1. Tito Rabat (spanyol, Kalex) 39:40.545 perc
2. Johann Zarco (francia, Kalex) + 0.308 mp
3. Dominique Aegerter (svájci, Kalex) + 5.280

A vb-pontverseny állása:
1. Johann Zarco (francia, Kalex) 109 pont
2. Tito Rabat (spanyol, Kalex) 78
3. Thomas Lüthi (svájci, Kalex) 68

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik