MotoGP: „Hazudtam” – Marc Márquezt jövő héten ismét megműtik

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2022.05.28. 20:44
null
Marc Márquez rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egyelőre nem folytatja a szezont (Fotó: Kovács Nikolett)
Hiába szerette volna már maga mögött tudni a 2020-as felkartörés óta tartó tortúrát, ennek a fejezetnek még közel sincs vége Marc Márquez életében, akinek újabb operációra van szüksége, ráadásul azonnal. A pénteken meghozott döntés értelmében jövő héten az Egyesült Államokban fekszik kés alá. Visszatérésről még nagyon korai beszélni.


„Természetesen bármi történhet, ez is csak egy operáció, de nagyon hiszek benne”
– mondta a nyolcszoros világbajnok a szombat délután Mugellóban tartott sajtótájékoztatón.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a műtét lehetőségének híre egy ideje már keringett a depóban.

Éppen ezért kérdezett rá az NSO csütörtök délután Márqueznél, hogy terítéken van-e egy újabb műtét, amire akkor határozott nem volt a válasz.

Sajnálom, hazudtam. Igen, volt esély a műtétre, ám nem volt megerősítve. Lehet, hogy nem hiszel majd nekem, de tegnap délben kaptam a hívást. A két edzés között. Mert Dr. Joaquín Sánchez Sotelo, a Mayo kórház orvosa kinyomtatta a csontjaimat 3D-ben, hogy rendesen fel tudja mérni a helyzetet, hogy mennyire van elcsavarodva a csont. 12-kor hívott fel, hogy nincs kétsége. Menjek, mert túl nagy a rotáció, azonban helyre tudják hozni.”

Felfogni is nehéz, hogy min megy át a nyolcszoros világbajnok az elmúlt két évben. Nemcsak fizikálisan, de mentálisan is. Rossz döntések, pech, fertőzés, elhúzódó gyógyulás, újabb egészségügyi probléma... igazi tortúra.

Ahogy arról Alberto Puig, a HRC csapatfőnöke is beszélt a sajtótájékoztatón, Marc utolsó műtétje a jobb felkarján 18 hónapja volt. Azóta is tartott a rehabilitációs időszak, nagyon kemény munkát végzett Madridban orvosi csapatával együtt, és természetesen nagyon nagy fejlődésen ment keresztül. Azonban ez sem volt elég ahhoz, hogy a motoron olyan pozícióban tudjon ülni, ami szükséges ahhoz, hogy olyan eredményeket tudjon hozni, amit szeretne. Hogy úgy tudjon motorozni, ahogyan szeretne.

Tényleg egy karral motorozott

Ha valaki megfigyelte a motorozását az utóbbi egy évben, és összehasonlította a korábbi Marckal, az pontosan láthatta a különbséget. Ahogy nyilván árulkodó jel volt, hogy nem tudott egyedül gyors kört menni, vagy hogy pénteken és szombaton is tartalékolnia kellett, hogy a futamra maradjon elég ereje.

Sokszor mondogattuk, hogy Márquez gyakorlatilag egy karral motorozik, és bizony ez nem volt túlzás.

„Az előző műtét sikeres volt, de amióta visszatértem, azóta érzem, hogy a karom nagyon hátráltat motorozás közben. Idén szembesültem vele, hogy nem élvezem a motorozást. Csak nagyon szenvedek. Sok a fájdalom, nincs erőm. Nem tudok úgy motorozni, ahogy akarok. Ráadásul a bal vállamat is elkezdtem tönkretenni, mert nagyon erőltettem a bal karomat. A teljesítményem nem rossz, ám ez nem az, amit én akarok. Szóval az orvosokkal együtt hosszú ideje figyeltük, hogy mit lehetne csinálni. Amikor tavaly októberben először gond volt a látásommal, akkor kérdeztem tőlük, hogy miért nem csinálunk valamit a karommal. De akkor még nem volt teljesen gyógyult a csont, és azt mondták, hogy túl nagy kockázat lenne akkor hozzányúlni. Aztán visszatértem, és bár nagyon sokat dolgoztam ebben a négy hónapban, nem láttam semmi javulást. Jerez után ismét volt velük egy találkozóm, ahol már ők is elkezdték fontolóra venni az újabb műtétet. Minden tőlem telhetőt megtettem, hogy elkerüljem az operációt, mert nyilván nem vágyom arra, hogy ismét felnyissák a karomat. De ez az út a gyógyuláshoz.”

Mostantól csak a 2023-as világbajnoki szezon lebeg a szeme előtt (Fotó: Kovács Nikolett)
Mostantól csak a 2023-as világbajnoki szezon lebeg a szeme előtt (Fotó: Kovács Nikolett)

Minden rosszban van valami jó

A bizonytalanság az egyik legrosszabb dolog az életben. Amikor nem tudni pontosan, hogy mivel is állsz szembe pontosan. Hiszen ennek hiányában hogyan is tudhatnád, hogy mi a megoldás.

Éppen ezért nem akart Marc még a csapatával sem beszélni az elmúlt időszakban a karjáról, mert tudni akarta, hogy valóban gond van, vagy csak beképzeli magának az egészet.

Éppen ezért hoz már az megnyugvást számára, hogy az orvosok biztosak a problémában.

„Az egyik legjobb dolog, hogy egyértelmű a gond. Nagyon el van csavarodva a karom, ahogy ezt a motorozásom közben is láthatjátok. A jobb karom még a balos kanyarokban sem áll jó szögben. De tavaly még így is tudtam versenyeket nyerni, ezért próbálkoztam tovább idén is. Aztán Samuel Antuna doktor (Marc madridi orvosicsapatának vezetője – a szerk.) alaposan kielemezte a helyzetet, és látták, hogy a rotáció nagyon nagy. Ő ajánlotta, hogy menjek tovább Dr. Joaquín Sánchez Sotelóhoz, mert ő a legjobb a világon, aki egyébként már tavaly októberben is megnézte a karomat.”

A beavatkozást tehát Sánchez doktor végzi majd a minnesotai Rochesterben található Mayo Klinikán. A műtét többek között a vállban található csontegyesítő anyag eltávolításából áll majd, továbbá a felkarcsont elvágásából, hogy javítsák a külső rotációt, a kar mozgását és hogy fixálják a vállát.

Ezúttal nincs sietség

Marc egyszer már elkövette azt a hibát, hogy túl hamar tért vissza a műtét után, így érthető, hogy nem akar másodszor is ugyanabba a folyóba lépni.

„Ötletem sincs, hogy mennyi időt vesz majd igénybe mindez. A műtét után lépésről lépésre fogunk haladni, ahogy az orvosok mondják. De biztosan hosszú idő lesz. Így viszont biztosan nem motorozhatok tovább, mert túlságosan szenvedek. Nem élvezem, és minden hétvége egy igazi rémálom. Viszont a célom az, hogy visszatérjek – ahogy eddig is. Az, hogy most lesz a beavatkozás, felkészülés a 2023-as szezonra. Hiszek benne, hogy hamarosan visszatérhetek majd. Nehéz lesz, tudom. Azt ugyanakkor nem tudom, hogy mennyi ideig fog majd tartani. De most van itt az idő a műtétre, mert nincs kétségük afelől, hogy a csavarodás túl nagy. Meglátjuk, hogy mikor tudok visszatérni, ám nem siettetem.”

Elkerülni az újabb fertőzést

Ez az egyik legfontosabb szempont a mostani beavatkozás során. A korábbi, hosszan elhúzódó, és mint most kiderült, mégsem olyan kismértékű fertőzés miatt, ami a csontot támadta meg, teljesen más műtéti technikát használnak majd, mint korábban. „A fertőzés teljesen rendbe jött, de félnek attól, hogy megint előfordulhat, tehát nem ott végzik majd a beavatkozást, ahol a korábbi törés volt, hanem valószínűleg a felkarcsont tetejénél.”

Mindennek van határa!

Ennyit tehát a fizikai oldalról, ám nem mehetünk el szó nélkül a pszichés oldal mellett sem. Nem kell közelről ismerni ahhoz Marcot, hogy tudjuk, mennyire erős mentálisan. Elég csak végignézni, hogy mit bírt ki az elmúlt két évben, vagy hogy miként kezeli a nyomást a pályán és azon kívül is. De ahogy azt ma Aleix Espargaró is említette, mindennek van egy határa, és ő is csak emberből van.

„Ha nem lennék erős fejben, már rég feladtam volna– mondta Marc. –De ha akarsz valamit, akkor azért küzdeni kell, hinned kell benne, és tenned érte. Sokan nem értik a helyzetet és baromságokat beszélnek, én azonban tudom, hogy mi történik velem, hogy hol vannak a határaim, hogy mik a képességeim, csak jelenleg nem tudom kamatoztatni őket.”

A mostani döntés is nagy erőre vall, hiszen mindez azt jelenti, hogy már a jövő heti Katalán Nagydíjon, a hazai futamán sem lesz ott.

A mai sajtótájékoztató vége fele egyszer-kétszer már elcsuklott a hangja, de tartotta magát.

„Tényleg sajnálom, hogy nem mondtam igazat csütörtökön. Eszembe is jutott, hogy elnézést kell majd kérnem tőled. De szerintem a szemembe nézve már akkor is láttad az igazságot”
– mondta már négyszemközt jelen sorok írójának, miközben egy pillanatra ismét pirosodni kezdett a szeme.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik