MotoGP: eső hozta meglepetések az első napon Misanóban

Vágólapra másolva!
2021.09.18. 10:01
null
Zarco és a Ducatik húzták be az esős edzést pénteken (Fotó: Kovács Nikolett)
Csupán 35 perc jutott szárazon a MotoGP-mezőnynek a San Marinói Nagydíj első edzésnapján. Ezt a kicsit több mint fél órát – és ezzel az egész napot – nem más nyerte meg, mint Maverick Vinales. Az eredmény meglepő, de persze van rá magyarázat. Ahogy arra is, hogy néhányan miért örülnének annak, ha vasárnap is megérkezne a jósolt csapadék.

 

„Összességében jól érzem magam a motoron, de ahogy Alcanizban, úgy most sem a helyezésen és az eredményen van a hangsúly, hanem azon, hogy összeszokjak a motorral. Persze jó érzés elöl végezni, de meg kell őriznünk a nyugalmunkat, és lépésenként haladni előre” – mondta péntek délután Vinales, aki szeptember elején ezen a pályán ült először az Aprilián egy kétnapos teszt során. Azaz van már némi tapasztalata és viszonyítási pontja itt arról, hogy a motor hol hogyan viselkedik.

És ez egy nagyon más érzés, mint amit múlt héten megélt a Motorland Aragonon.

„Alcanizban az első körökben úgy éreztem magam, mint egy újonc, aki még sosem ült MotoGP-motoron. Teljesen más a motor, és nagyon más íveket kell használnom.”

Csapattársa, Aleix Espargaró nem volt meglepődve Vinales teljesítményén, aki egyébként két tizeddel maradt el attól a köridőtől, amit a hírek szerint a teszt során futott.

Ez persze még mindig jóval lassabb a tavalyi futam első edzésének legjobb idejétől, de a pálya állapota sem volt a legjobb, az elmúlt napokban ugyanis többször is volt kisebb-nagyobb zivatar, amivel együtt homok is érkezett.

„Tavaly, azt hiszem, a 17-ik rajthelyet szereztem meg, de az FP1-en harmadik lettem, mert előtte teszteltem itt, míg a többiek nem” – emlékeztetett mindenkit Aleix, aki Stefan Bradl pénteki eredményére is rámutatott, aki Vinales-szel egyidőben szintén tesztelt itt a Hondával.

„Általában egy tesztet követően előnnyel kezded meg a hétvégét. Stefan is a TOP10-ben végzett ma, míg nekünk egy kicsit több idő kell, hogy megérkezzünk arra a szintre.”

Mivel az FP1 utolsó 10 percét szinte elmosta az eső, és a délutáni csapadék is egy órával előbb érkezett a jósoltnál, pénteken nem kerültek elő a puha hátsó gumik, nem láthattunk „időmérős” köröket, így Vinales gyorsan összerakott jó köre első helyet ért.

Nem kérdés, hogy a Q2-be kerülésről a szombat reggeli FP3 dönt majd.

Az eső sokaknak nem jött jól, többek között a visszatérőknek, azaz Franco Morbidellinek és Andrea Doviziosónak, akiknek minél több száraz pályaidő kéne, hogy hozzászokjanak motorjaikhoz.

„Szeretnék valamit mondani arról, hogy mennyiben más ez a motor, de az igazság az, hogy ma semmit sem éreztem” – mondta Morbidelli. „Már önmagában motorra ülni ennyi után olyan, mint egy űrutazás. Szóval egyelőre semmilyen visszajelzést sem tudok adni.”

Doviziósónak még ennél is nehezebb dolga van, hiszen ő 10 hónapot hagyott ki, leszámítva néhány tesztet az Apriliával. Yamahán azonban utoljára 2012-ben ült.

„Nagyon-nagyon más ez a motor. Ahogy számítottam is rá, az üléspozíciót megtalálni nem egyszerű, még mindig érzem jól magam. Szerintem ez a motor a legnagyobb és a leghosszabb a bajnokságban, és ha alacsony vagy, mint én, akkor nehéz mindent elérni.”

Az FP2-t Johann Zarco nyerte meg, mögötte Pecco Bagnaia és Jack Miller voltak a leggyorsabbak, azaz a ducatisoknak nincs mitől tartani egy esetleg esős futam esetén sem, sőt!

Főleg, hogy a bajnoki éllovas, Fabio Quartararo vízen továbbra sem találja a megoldást, csak 18-ik lett délután, de összességében sem volt oka a mosolyra a nap végén. „Délután egy teljesen más beállítást próbáltunk ki. Egy kicsit jobb volt, de még mindig nem érzem jól magam a motoron. Úgy érzem, egy kis lépést tettünk előre a motor elejét illetően, de a gyors kanyarokban nulla érzésem van a motoron. Szóval nehéz a helyzet, nehéz. Meglátjuk, hogy mit tudunk tenni, de jelenleg nagyon szenvedünk.”

Valamennyivel talán előrébb tudott volna végezni a francia, de az utolsó körről lecsúszott, és nem tudott összerakni egy jó kört.

Ami szintén nem túl jó hír számára, hogy szárazon sem volt kitörő formában, aminek részben a puha első gumi volt az oka, amivel a mai napig nem sikerült megbarátkoznia, viszont muszáj használniuk.

Egy esetleges vasárnapi eső azért vet fel kérdéseket a pálya kapcsán is, ugyanis az új aszfalt nehezen vezeti el, nyeli el a vizet, ami főként a 8-as kanyar után és a célra fordítót követően okozott gondot, a célegyenes elején rendes folyó alakult ki. A pálya tapadása ugyan jó, de ha sok és intenzív eső jön, akkor felül kell majd vizsgálni a pálya alkalmasságát a versenyre.

A fizikai problémákkal küzdőknek azonban segíthet az eső, nem véletlenül várta az égi áldást Marc Márquez sem, aki rögtön az FP1 kezdetén érezte, hogy szárazon nem fogja bírni a terhelést egész hétvégén. „Éreztem, hogy kellenek a vizes körülmények, hogy kevesebbet kelljen szárazon mennem. Nagyon tapad a pálya, amit azt jelenti, hogy agresszívebben kell motorozni.”

Ezt pedig a válla továbbra sem bírja, főként, amikor egymást követő héten vannak futamok.

Zarcónak szintén segített az eső, bár alkarproblémái amúgy is inkább a futam végén jelentkeznek, mint néhány kör után.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik