MotoGP: Ducati-dominancia az algarve-i futam időmérőjén

Vágólapra másolva!
2021.11.06. 17:33
null
Vajon Casey Stoner varázsa is benne van a mai sikerben? (Fotó: Kovács Nikolett)
Pecco Bagnaia új pályacsúccsal a pole pozícióban Fabio Quartararo áprilisi rekordját megjavítva, aki csak a harmadik sorba állhat fel holnap a rajtrácson. Az első ötben négy Ducati, míg Joan Mir MotoGP-s karrierje legjobb kvalifikációján van túl.

Bagnaia szombat délutáni teljesítménye nem okozott különösebb meglepetést, hiszen minden szabadedzésen az első kettőben motorozott, ahogy a futamnak is az egyik legnagyobb esélyese.

A második helyet Jack Miller szerezte meg, így felmerül a kérdés, hogy mennyit számított Casey Stoner jelenléte és segítsége a két gyári ducatisnak, akit talán nem véletlenül állítottak be a parc fermében készült csapatfotóra.

Joan Mir MotoGP-s pályafutása során (ami 2019-ben kezdődött) először indulhat az első sorból. Utoljára a 2017-es Valenciai Nagydíjon adatott ez meg neki, még a Moto3-as géposztályban. A suzukisoknak eddig egyértelmű Achilles-ük volt a kvalifikáció, ennek ellenére Mir nem ugrott ki a bőréből örömében a leintés után, sőt még talán csalódottnak is tűnt.

A tavalyi világbajnok pénteken őszintén beszélt arról, hogy a két héttel ezelőtti misanói futamot követően mennyire kimerült volt mentálisan, ezért úgy határozott, hogy egy hetet csak pihenéssel tölt, semmi edzés, semmi motorozás (!), ami egy motorversenyzőtől igen éles elhatározás.

„Lehet, hogy normálisnak hangzik, hogy egy hetet kivettem, de velem rég történt meg, hogy nem edzettem és motoroztam. Tavaly december óta nem volt ilyen hosszú kihagyásom. De most szükségem volt rá. Két egymást követő nehéz verseny után mentálisan egy kicsit össze voltam zuhanva. Néhány évente ez megtörténik velem. Fontos mindig edzésben lenni, de a pihenés is nagyon kell. Ezen a területen még van mit fejlődnöm.”

A második sorban a két szatellit ducatist Pol Espargaró követi, aki elégedetten zárta a szombatot.

Jorge Martin azon a pályán zárt a legjobb újoncként csupán 23 ezreddel lecsúszva az első sorról, ahol hat és fél hónappal ezelőtt akkorát bukott, hogy kilenc csontját törte el, és az is kérdés volt számára, hogy tudja-e folytatni a karrierjét.

Ennek ismeretében nem meglepő, hogy félelemmel tért most vissza az algarve-i pályára, és egyáltalán nem örült neki, hogy egy év alatt kétszer is versenyeznie kell itt. De a félelem (talán inkább félsz) néhány kör alatt elmúlt már pénteken, mára pedig már csak a jó eredmény maradt.

Fabio Quartararóék elrontották a motorbeállítást, ami főként a negyedik szektorban okozott neki gondot, egyáltalán nem tudott fordulni a motorral és tapadása sem volt, de már az FP4 alatt sem érezte jól magát a Yamahán. Leggyorsabb körét ugyan elvették, de azzal sem lett volna előbbre.

A legjobb KTM-esként Iker Lecuona zárt tizedikként, egyedüliként bejutva a Q2-be az osztrákok versenyzői közül.

A teljes eredményt ide kattintva tekintheti meg.

A Moto2-eseknél Raúl Fernandez szerezte meg a pole-t Remy Gardner és Fabio DiGiannantonio előtt, míg a Moto3-ban a sérüléséből visszatérő Sergio García volt a leggyorsabb szombaton John McPhee és a fiatalabb Fernandez-testvér, Adrian előtt. Utóbbi élete legjobb időmérős eredményét érte ma el, amire annyira nem számított, hogy elmotorozott a parc fermé mellett, ahova úgy kellett visszaterelni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik