MotoGP: Bagnaia a Q1-ből a pole-ig száguldott

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2021.10.23. 17:12
null
Francesco Bagnaiának szombaton jól jött, hogy részt kellett vennie az időmérő első szakaszán is, kiismerte a száradó pályát (Fotó: AFP)
Francesco Bagnaia a negyedik olyan versenyző Marc Márquez, Maverick Vinales és Jorge Martín után a MotoGP-ben, aki a Q1-et megjárva rajtelsőséggel zárt egy szombatot. A pluszidőmérő általában inkább hátrányt jelent, de szombaton Misanóban inkább előny volt, hiszen a száradó pályáról sokkal frissebb információi voltak az olasznak.

 

Nagyon nehézkesen akar jobbra fordulni az időjárás Misanóban. Az FP3 alatt utánpótlás is érkezett az esőből, ami rendesen megáztatta a pályát. Ennek ellenére mindenki javított a száradó körülmények közötti FP2-n futott péntek délutáni idejéhez képest.

Piero Taramasso, a Michelin kétkerekű sportokért felelős menedzsere is meglepődve fogadta ezt, de persze azonnal talált rá magyarázatot. „Valóban furcsának tűnik, hogy vízen jobb időket mennek, de tudjuk, hogy száradó pályán felmegy a gumik hőmérséklete, és veszítenek a tapadásból.”

A szombat reggel meglepetéssel indult, sőt dupla meglepetéssel, miután sem Fabio Quartararo, sem Francesco Bagnaia nem jutott be egyenes ágon a Q2-be. A franciával idén először fordult ez elő, egyértelműen nem a legjobbkor.

A váratlan eredményekből későbbre is jutott, például, hogy Iker Lecuona nyerte meg a negyedik a szabadedzést a száradó, trükkös pályán. Ez már előrevetítette, hogy a Q1 során is számolni kell vele, és valóban, Bagnaia mögött ő jutott be az időmérő fő szakaszába.

Fabio Quartararónak nem volt szerencséje, több körét is elveszítette sárga zászló miatt. A leintés pillanatában még harmadik volt, de később szintén sárga zászló miatt azt a körét is elvették, így csak a 15-ik helyről rajtolhat holnap. Legalábbis ez volt az utolsó hivatalos információ az edzést követően, de a végeredmény egyelőre továbbra is 13-iknak mutatja a yamahást, aki délután négy óra magasságában még maga sem tudta, hogy pontosan honnan is fog rajtolni...

Csak a MotoGP-ben 22 esés volt ma, ami jól mutatja, hogy mennyire nehezek voltak a körülmények.

A Q2-re Lecuonának (legalábbis állítása szerint) nem maradt új első gumija, ami elég furcsán hangzik, hiszen egészen az FP4-ig nem kerültek elő a hétvégén a slick abroncsok.

A spanyol KTM-sel szemben Bagnaiának nem volt gondja semmivel, és tökéletesen át tudta menteni a Q1-ben megszerzett lendületét. Legjobb idejét a második körében futotta meg, ami végül pole pozíciót ért Jack Miller és Luca Marini előtt, azaz a Ducatik a teljes első sort elfoglalták.

A holnapi futam főként a gumik vonatkozásában vakrepülés lesz, és bár sok versenyző emlegeti az öt héttel ezelőtti teszt második napját, akkor jóval melegebb volt, mint ami holnap várható.

A második sorból Pol Espargaró, Miguel Oliveira és Franco Morbidelli kezdheti meg a futamot. Marc Márquez egy hatalmas mentés és két bukás után hetedikként zárta az időmérőt, míg a rajtrács utolsó helyét Valentino Rossi foglalja majd el.

Lorenzo Savadori szabadkártyás visszatérése nem tartott sokáig, az apriliás az FP3 elején bukott és eltörte a jobb kulcscsontját.

Fabio Quartararo a rossz rajthely ellenére nyugodtnak tűnik, de valószínűleg csak tűnik. Ahogy az időmérő utáni csalódottságát, úgy valószínűleg ezeket az érzéseket is próbálja magában tartani. Az NSO kérdésére elmondta, hogy a futam alatt nem akar semmilyen információt kapni a bajnokság kapcsán, mert csak nyomást helyezne rá. A stratégiája pedig az, hogy az elejétől kezdve nyomja neki, és minél több helyet javítson minél gyorsabban. Hogy az mire lesz elég, az majd kiderül.

„Továbbra sem gondolok a bajnokságra. Pecco az első helyről indul, én a 13-ikról vagy 15-ikről. Nemcsak rajtam van nyomás, hanem rajta is, hogy jól teljesítsen. Lehet, hogy hibázni fog, persze semmi rosszat nem kívánok neki. Az érzésem pedig az, hogy ha minden normálisan alakul, akkor Portimaóban dől majd el a bajnoki cím.”

Ahhoz, hogy Bagnaia nyitva tartsa a bajnokságot nem hibázhat vasárnap, és mindenképp Quartararo előtt kell végeznie. A pontos variációkról pénteki cikkünkben írtunk.

Az időmérő eredményét ide kattintva találják meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik