Kamion Eb: Kiss Norbert megvédte címét, ismét Európa-bajnok

Vágólapra másolva!
2022.09.25. 15:31
null
Kiss Norbert Le Mans-ban ünnepelhetett (Fotó: Facebook/Kiss Norbi)
Kiss Norbert futamgyőzelemmel biztosította be negyedik Európa-bajnoki címét a kamion Európa-bajnokság utolsó előtti, Le Mans-i viadalán. Az előttünk álló hétvégén esedékes idényzáró jaramai megméretésnek számára már nem lesz tétje, ám aki ismeri, tudja, a magyar pilóta oda is győzni megy.

Újra megcsinálták. Igen, így többes számban, hiszen aki egy kicsit is képben van az autósporttal kapcsolatban, az tudja, a Révész-csapat nélkül Kiss Norbertet nem koronázták volna negyedszer is Európa-bajnokká. Így azután az első, meghatottsággal teli pillanatok után a legfontosabb az volt számára, hogy megköszönje a támogatást. Azt, hogy az idei összes versenyhétvégén a leggyorsabb volt, s hogy bár akadtak izgalmas, kihívásokkal teli pillanatok, a végső sikere egyetlen pillanatig sem forgott veszélyben.

De menjünk sorban!

Ahogy az már lenni szokott (tizennégyből tizenhárom alkalommal) Kiss vasárnap is kiharcolta az első rajtkockából való indulás jogát. Aztán tőle szokatlan módon nem sikerült elsőként elrajtolnia. Utóbb bevallotta: halvány fogalma sincs arról, mi történt a rajtnál.

„Bíztam benne, hogy nem hibázok, de ezúttal nem sikerült – ha őszinte akarok lenni, azt sem tudom pontosan, hogy mi történt, valami blokkolt a rajtnál – mondta Kiss utóbb az értékeléskor. – Mérges voltam magamra, ugyanakkor nyugodtnak is kellett maradnom, hiszen ott mentem Jochen (Hahn) mögött, és noha nem lett volna muszáj, mindenképpen meg akartam előzni. Az első körben elkövetett egy hibát abban a kanyarban, amelyben végül sikerült megelőzni, úgyhogy csak várnom kellett a lehetőségre. El is jött. Nagyon boldog vagyok, hogy győzelemmel sikerült megszerezni a negyedik bajnoki címet, szerintem ez így volt méltó. A csapat elképesztő munkát végzett, egész évben megkönnyítette a dolgomat, minden egyes pályán mi voltunk a leggyorsabbak. Akadtak helyszínek, amelyeken csak egy kicsit voltunk gyorsabbak, és voltak olyanok, ahol nagyon, de a lényeg, hogy mindenhol a leggyorsabbak voltunk...”

Az egyes rajtszámot tehát már a vasárnapi első futam után megkapta a csapat, ám hátra volt még a fordított rajtrácsos futam, amelyen Kiss a nyolcadik helyről indulhatott. Szombaton felzárkózott a dobogó második fokára, vasárnap azonban éppen lemaradt róla: negyedikként intették le. Aligha bánta, hiszen amiért jött, azt megszerezte, újra övé lett az Európa-bajnoki cím.

S hogy mi következik most? A megérdemelt ünneplés, ami a magyar csapatnál legalább olyan profin szokott sikerülni, mint a versenyzés. Hiszen aki nem tud ellazulni, nem tud megfeszülni sem.

KAMION EURÓPA-BAJNOKSÁG, 7. FORDULÓ, LE MANS
3. futam: 1. Kiss Norbert (magyar, MAN) 23:19.985, 2. J. Hahn (német, Iveco) 8.531 másodperc hátrány, 3. Anderson (brit, MAN) 10.818 mp h.
4. futam: 1. Shane Brereton (brit, MAN) 23:39.077, 2. Calvet (francia, Freightliner) 4.571, 3. Lenz (német, MAN) 5.021, 4. Kiss 5.314 mp h.

Az Eb állása: 1. Kiss Norbert 359 pont – már Európa-bajnok, 2. J. Hahn 270, 3. Lenz 258

Fotó: Facebook/Kiss Norbi)
Fotó: Facebook/Kiss Norbi)

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik