B. Ö. B. 2022.08.28 09:47 Frissítve: 2022.08.28 10:17

F3: Maloney nyert, Tóth 25. lett a spái főfutamon

Zane Maloney aratott győzelmet a Formula–3 belgiumi versenyhétvégégének főfutamán. A dobogóra még Roman Stanek és Oliver Bearman állhatott fel, Tóth László a 25. helyen zárta a spái versenyt, amelyen kétszer is a pályára kellett küldeni a biztonsági autót.

Szombaton nagy balesetet szenvedett, a vasárnap futamot nyert Zane Maloney Spa-Francorchamps-ban (Fotó: DPPI)

 

Caio Collet elsőségével ért véget a spái időmérő, így a brazil pilóta vághatott neki a pole pozícióból a főfutamnak. Collet mellől Zane Maloney, a harmadik rajthelyről Francesco Pizzi várhatta a piros lámpák kialvását. Tóth László ezen a versenyen is a 28. pozícióból rajtolhatott.

A startnál Collet maradt az élen, néhány kanyarral később azonban Maloney indított kemény csatát az élen autózó brazil ellen, majd vitatható módon, a pályán kívül előzte meg Collet-t. Legrosszabbul a rajtrács elejéről indulók közül Pizzi járt, aki sok helyet bukva visszacsúszott a mezőnyben, de kicsit hátrébb, a nagy helyezkedés következtében a bajnokesélyes Victor Martins futama is hamar véget ért.


Az elakadt autó és a pályán lévő törmelék miatt beküldték a biztonsági autót. A korlátozást megelőzően a sprintfutamon nagyot bukó Oliver Goethe állt az élre, s ott is maradt az újraindításkor, nem sokkal később azonban Collet és Maloney is elment mellette.

Előbbi tehát visszavette a vezetést, azonban rögtön ezután öt másodperces időbüntetéssel sújtották, amiért nem biztonságos módon tért vissza a pályára még az első körben bemutatott kicsúszását követően. A hetedik körben ismét be kellett vetni a biztonsági autót – ezúttal Grégoire Saucy miatt, aki kicsúszott, autóját pedig a gumifal állította meg.


A safery car négy körrel később állt ki a mezőny elől, az élen hamar változás történt a második újraindítást követően. Maloney megelőzte Collet-t, aki mellett nem sokkal később Roman Stanek is elment. A hátralévő néhány körben már nem láthattunk helycserét a top háromban, Maloney győzött, a dobogóra még Stanek, illetve Collet büntetése miatt Oliver Bearman állhatott fel. Tóth a 25. helyen látta meg a kockás zászlót.

Folytatás a jövő héten Zandvoortban!

2023.01.12 15:21:42

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2022.06.08 10:24:02

Egyéb autó-motor K. D.

2022.03.21 15:45:35

Egyéb autó-motor MTI, V. Á.

A Honda klasszisa Twitter-oldalán azt írta, szerencsére jól van, csak elővigyázatosságból döntöttek úgy, hogy nem indul el az Indonéz Nagydíjon.