F3: ijesztő baleset és Bearman győzelme a spái sprintfutamon

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2022.08.27. 11:54
null
Zane Maloney és Oliver Goethe is megúszta az ijesztő balesetet (Fotó: Twitter/Formula–3)
Oliver Bearman aratott győzelmet a Formula–3 belgiumi versenyhétvégéjének sprintfutamán, amely csaknem fél óráig állt Zane Maloney és Oliver Goethe hatalmas balesete miatt. A dobogóra Roman Stanek és Alekszandr Szmoljar állhatott fel Bearman mellé, Tóth László a 23. helyen látta meg a kockás zászlót Spa-Francorchamps-ban.

 

Zak O’Sullivan végzett a 12. pozícióban a pénteki időmérőn, így a brit pilóta vághatott neki az első rajthelyről a sprintfutamnak. O’Sullivan mellől Juan Manuel Correa, a harmadik pozícióból Brad Benavides várhatta a piros lámpák kialvását a szombati viadalon. Tóth László a 28. helyről rajtolhatott.

O’Sullivan jól jött el a startnál, ám már az első körben defektet kapott, így visszaesett a mezőny végére. Az élmezőnyben Oliver Bearman javított több pozíciót, majd a második kör elején a vezetést is átvette. Éppen ezután Christian Mansellt lökték neki a gumifalnak, ami miatt a pályára kellett küldeni a biztonsági autót.

A verseny négy kör elteltével folytatódhatott, az újraindításkor Bearman maradt az élen, mögé Jonny Edgar zárkózott fel, akit azonban nem sokkal előtte öt másodperces időbüntetéssel sújtottak Franco Colapinto megforgatásáért. A hetedik körben aztán egy hatalmas baleset miatt kellett ismét beküldeni a biztonsági autót.


Zane Maloney és Oliver Goethe ért össze a pályán, majd mindkét autó nekicsapódott a gumifalnak a Blanchimont-kanyarban. Szerencsére egyik versenyző sem sérült meg az ijesztő balesetben, majd néhány, a safety car mögött megtett kör után végül félbeszakították a futamot.

Csaknem fél órát kellett várnunk a folytatásra, ám amint ismét szabad volt a pálya, Bearman megpróbált kiautózni némi előnyt az élen. Négy körrel a leintés előtt már csaknem két másodperccel ment a többiek előtt, mögötte azonban nagy csata alakult ki a dobogós pozíciókért.

Az előzések nagy áldozata Benavides lett, akit előbb Alekszandr Szmoljar, majd Roman Stanek is maga mögé utasított. Utóbbi aztán Szmoljar mellett is elment, Edgar büntetése miatt ráadásul a második pozícióban zárta a futamot. Bearman győzött, a dobogóra még Stanek és Szmoljar állhatott fel.

A legnagyobb felzárkózást Arthur Leclerc mutatta be, aki a 20. helyről rajtolt, és ötödikként ért célba. Tóth a 23. pozícióban zárta a spái sprintversenyt.

Folytatás vasárnap 8.50-kor a főfutammal!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik