F3: Colapinto nyert, Martins újabb lépést tett a bajnoki cím felé

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2022.09.10. 11:30
null
Franco Colapinto nyerte meg az idény utolsó spintfutamát (Fotó: Twitter/Formula–3)
Franco Colapinto aratott győzelmet a Formula–3 olaszországi versenyhétvégéjének sprintfutamán. A dobogóra még Oliver Bearman és Caio Collet állhatott fel, a tizedikként célba érő Victor Martins minimálisan növelni tudta előnyét a bajnoki tabella élén. Tóth Lászlót a 22. helyen intette le a kockás zászló Monzában.

 

Alekszandr Szmoljar bizonyult a leggyorsabbnak a pénteki időmérőn, de a részben fordított rajtrácsos sprintfutamnak Franco Colapinto vághatott neki az első rajtkockából. A kvalifikációt követően mellesleg többeket megbüntettek, ami nagy hatással volt a végső rajtsorrend kialakulására. Colapinto mellől Caio Collet, a második sorból Josep María Martí és Jonny Edgar kezdhette meg az idény utolsó előtti versenyét.

A bajnoki címre leginkább esélyes Isack Hadjar és Victor Martins közül utóbbi parkolhatta le autóját előkelőbb – egész pontosan a kilencedik – helyre a rajtrácson. Hadjar balesetet szenvedett a kvalifikáción, amelyet ezért csak a 16. pozícióban zárt. Tóth László a 27. helyről várhatta a piros lámpák kialvását a sprintfutamon.

Colapinto megtartotta az első helyet a rajtnál,Martins viszont igen rosszul startolt. Arthur Leclerc-rel ért össze, ezért kicsúszott a kavicságyba. Martins folytatni tudta a versenyt, ám visszaesett a 27. pozícióba. Tóthnak jól sikerült az első kör, s egészen a 21. pozícióig jött előre.


A negyedik körben Zak O'Sullivan mérte el az egyes kanyart, és kissé a falnak csapta az autóját. A mentés idejére a pályára küldték a biztonsági autót, az újraindításkor Colapinto maradt az élen. Edgar megelőzte Martít, és feljött a harmadik pozícióba, kicsit hátrébb a nagy helyezkedésben Hadjar első szárnya megsérült, ezértbe kellett hajtania a bokszutcába új orrkúpért.

A 10. körben Tóth már a 16. helyen autózott, ám később veszített néhány pozíciót. Az utolsó körökben Oliver Bearman indított nagy hajrát – Collet-t és Edgart is megelőzve feljött a második helyre, majd üldözőbe vette az élen autózó Colapintót. Bár az utolsó kanyarokban nagyon közel kerültek egymáshoz, Colapintót intette le a kockás zászló az első helyen.


A dobogóra még Bearman és Collet állhatott fel, Tóth végül a 22. helyen zárta az idény utolsó sprintversenyét. Martins az egy pontot érő tizedik helyen ért célba, ezzel hat pontra növelte előnyét a bajnoki pontversenyben Hadjarral szemben. Bearman feljött a tabella harmadik helyére, a hátránya 12 egység Martins mögött.

Folytatás vasárnap 8.35-kor, a főfutammal!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik