Schmidt Ádám: Magyarország kiemelt hangsúlyt helyez a doppingellenes küzdelemre

Vágólapra másolva!
2024.05.14. 20:37
Schmidt Ádám egyeztetett Conny Helderrel, Hollandia egészségügyi, jóléti és sportminiszterével is (Fotó: Facebook/Dr. Schmidt Ádám)
Az Európai Unió Tanácsának július elsején kezdődő, féléves magyar elnökségének célkitűzései között szerepel többek között a doppingellenes küzdelem és a nemzetközi doppingellenes kódex felülvizsgálata, amelynek célja, hogy minden érintett fél számára megfelelő kódex jöjjön létre – közölte a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára Brüsszelben kedden.

 

Schmidt Ádám az EU oktatási, ifjúsági, kulturális és sportügyi tanácsának kétnapos ülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, Magyarország tanácsi elnöksége idején elő kívánja mozdítani azt a vitát, amely arra összpontosít: miként érhető el a nők részvételének növelése a sport világában.

Kiemelte, a magyar tanácsi elnökség sporttal kapcsolatos programjai hangsúlyt helyeznek majd a doppingellenes küzdelemre és a nemzetközi doppingellenes kódex, az úgynevezett WADA-kódex felülvizsgálatának folytatására. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a magyar elnökség során sikerül lezárni a felülvizsgálatot és olyan nemzetközi doppingellenes kódex jön létre, amely minden érintett fél számára megfelelő lesz.

Közölte, a magyar uniós elnökség továbbá az egészségfejlesztés területén is előrelépést kíván elérni a rendszeres közösségi sportolás társadalmi népszerűsítése által.

A tanácsülés önkéntesek sporteseményeken való részvételéről folyatott megbeszélésével kapcsolatban Schmidt Ádám elmondta, Magyarország esetében az önkéntesség elsősorban a nagy nemzetközi sportrendezvényeken jellemző. Ezek között kiemelkedőnek nevezte a tavaly Magyarországon rendezett atlétikai világbajnokságot, amelyet – mint kiemelte – Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke minden idők legjobb világbajnokságának nevezett, és felterjesztése nyomán a sportesemény mintegy 2500 önkéntese nemzetközi fair play díjat kapott. Magyarország a tavalyi atlétikai világbajnokság tapasztalataira és eredményeire építve európai szinten is elő kívánja mozdítani, hogy a sportesemények a társadalom minél szélesebb körére pozitív hatással bírjanak – tette hozzá a sportért felelős államtitkár.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik