Laureus-díj: Djokovics és Bonmatí az év sportolói

Vágólapra másolva!
2024.04.22. 19:51
Novak Djokovics az Év Sportolója a 25. Laureus-gálán (Fotó: Getty Images)
Hétfő este Madridban megtartották a 25. Laureus-gálát. Aitana Bonmatí nyerte meg az Év női sportolója díjat, Novak Djokovics pedig az Év férfi sportolója elismerést. A madridi gálán Ekler Luca paralimpiai bajnokunk is a jelöltek között volt. A díjazottak között szerepelt Simone Biles és Jude Bellingham is.

 

OLYAN TÁRSASÁGBAN, amilyenben a világhírű színész, Andy García elkezdte felkonferálni a madridi Laureus-gálát felesleges is kiemelni, hogy világhírű, hiszen ez igen nagy arányban elmondható volt az eseményen résztvevőkről is. A nyolc kategória győzteseiről több mint száz ország mintegy 1300 újságírója szavazott, köztük a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György és lapszerkesztője, S. Tóth János. 

A már visszavonult és még aktív világsztárokkal tömött madridi rendezvényteremben ott ült honfitársunk, Ekler Luca is, akit a 25. Laureus-gála szervezői Az Év Fogyatékos Sportolója kategóriában jelöltek. 

Azt követően, hogy 2023 októberében a női labdarúgók között Aranylabdát kapott Aitana Bonmatí, teljesítményét a 25. Laureus-gálán is elismerték: az év női sportolójának választották meg. A Barcelona 26 éves középpályása az első katalán hölgy, aki a Laureus-gála történetében elnyerte a díjat. Aitana Bonmatí 2023-ban szinte minden fontos trófeát begyűjtött: a Barcelona tagjaként megnyerte a spanyol bajnokságot és a Bajnokok Ligáját, a spanyol válogatott alapembereként a világbajnokságon diadalmaskodott, s a torna legjobb játékosának is megválasztották.

 
A Barcelona aranylabdás középpályását is díjazták

Először azonban a legjobb női sportolónak járó díj talált gazdára, amelyet a Barcelona labdarúgója Aitana Bonmatí Usain Bolttól és Lindsey Vonntól vehetett át. Ezután a Manchester United és a francia válogatott Bajnokok Ligája-győztes korábbi labdarúgójáé, Patrice Evráé volt a szó, aki a mindössze 14 éves ausztrál gördeszkás lánynak, Arisa Trew-nak adta át az év extrémsportolója címért járó díjat. Az év áttörése Jude Bellinghamet illette, aki így köszönte meg az elismerést: „Nagyszerű nap áll mögöttem, győztes gólt szereztem az El Calsicón, amihez fogható érzés nincs, ilyenkor a testem felett elvesztem az uralmat és átadom magam a pillanatnak, igazán különleges volt, és most még a Laureus-díjat is megnyertem. A szurkolók és a csapattársak is rengeteget segítettek abban, hogy hamar beilleszkedjek Madridban. Örülök, hogy inspirálhatom az embereket, nem vagyok tökéletes, de igyekszem példaképhez méltón viselkedni” – mondta a Real Madrid támadója. 

A Laureus-gála szervezői nagy hangsúlyt fektetnek a sport pozitív szociális hatásaira is, éppen ezért külön kategóriában díjazzák azt az alapítványt, szervezetet, amelyik az adott idényben – az újságírók megítélése szerint – legtöbbet tette azért, hogy a világ jobb hely legyen. Ezúttal a Rafa Nadal Alapítványt ismerték el a Laureus-díjjal, amely több ezer spanyol és indiai gyermeknek segít intézményeiben edukáció, játék és tenisz által. A gálán többször elhangzottak Nelson Mandela korábbi szavai: „A sport ereje képes megváltoztatni a világot” – de talán ekkor volt a leginkább aktuális. 

Ezután következett a kategória, ami miatt leginkább izgultunk, amelyben Ekler Luca, paralimpiai aranyérmes magyar atléta érdekelve volt. A díjat ugyan nem ő, hanem a holland kerekesszékes teniszező, Diede de Groot vihette haza, de ez semmit nem von le a magyar lány érdemeiből. Továbbra sincs tehát hazai Laureus-díjas, döntős azonban már volt korábban, 2006-ban ugyancsak a parasportolók kategóriájában Krajnyák Zsuzsanna, paralimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok kerekesszékes vívó. 

 

Kisebb meglepetésre nem a 2023-ban triplázó, az angol bajnokságot, az FA-kupát és a Bajnokok Ligáját megnyerő Manchester City labdarúgó együttese lett az Év csapata, hanem a spanyol női labdarúgó-válogatott. Persze abból a szempontból egyáltalán nem lehet csodálkozni a döntésen, hogy a spanyol hölgyek Jorge Vilda szövetségi kapitány irányításával brillíroztak a tavalyi világbajnokságon. A csoportkörben az is belefért, hogy Japántól 4–0-s vereséget szenvedjenek, Zambia (5–0) és Costa Rica (3–0) legyőzésével jutottak tovább, a kieséses szakaszban pedig egymás után Svájcot, Hollandiát és Svédországot búcsúztatták, a döntőben az Európa-bajnoki címvédő Angliát verték meg 1–0-ra, és az ország története során először lettek világbajnokok. 

A spanyol nők a Manchester Cityt is megelőzve lettek elsők

Az év visszatérője Simone Biles, négyszeres olimpiai bajnok, huszonháromszoros világbajnok amerikai tornász lett, akit a profi atléta lét okozta mentális teher egy időre távol tartott szeretett sportjától, mára azonban maga mögött hagyta nehézségeit és újra a legmagasabb szinten versenyez. A legjobb csapat a világbajnoki címvédő spanyol női labdarúgó-válogatott lett, az utolsó kategóriában, az Év Férfi Sportója díj pedig Novak Djokovicshoz került. 

Bár az idén egyelőre nincs trófeája, a május 22-én 37. életévét betöltő szerb Novak Djokovics még mindig elnyűhetetlennek tűnik – 2023-ban tovább gyarapította eddig is veretes eredménylistáját. Megnyert három Grand Slam-tornát, az Australian Opent, a Roland Garrost és a US Opent, egyedüli csúcstartóvá vált a GS-sikerek számában a férfiaknál, és beállította Margaret Court rekordját a 24.-et elérve. Októberben Párizsban megszerezte karrierje 40. mestertorna-győzelmét, novemberben a hetedik ATP-világbajnoki címét, és nyolcadik alkalommal zárta az évet világelsőként – ezek csak a legjelentősebb tavalyi csúcsai. Novak Djokovics 2012, 2015, 2016 és 2019 után ötödször nyerte meg a Laureus Év férfi sportolója-díját.

 
A szerb legenda szinte mindent vitt a múlt évben

A 2024-ES DÍJAZOTTAK
Az Év férfi sportolója: Novak Djokovics (szerb, teniszező)
Az Év női sportolója: Aitana Bonmatí (spanyol, labdarúgó) 
Az Év csapata: Spanyolország női labdarúgó-válogatottja
Az Év áttörése: Jude Bellingham (angol, labdarúgó)
Az Év visszatérője: Simone Biles (amerikai, tornász)
Az Év fogyatékossággal élő sportolója: Diede de Groot (holland, kerekesszékes teniszező)
Az Év extrémsportolója: Arisa Trew (ausztrál, gördeszkás)
Az Év sportjószolgálati díja: Rafa Nadal Alapítvány (Rafael Nadal teniszező alapítványa több mint ezer spanyol és indiai szegény gyereknek nyújt segítséget)

Az eddigi győztesekről IDE kattintva tájékozódhat.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik