Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?

Vágólapra másolva!
2024.04.24. 08:33
Forrás: mdsz.hu
Sokan emlékeznek vissza nosztalgiával azokra az időkre, amikor a sportklubok és edzőik, valamint az iskolák és testnevelőik között mindennapos volt a kapcsolat. E kapcsolatok akkoriban a sportban ügyes, tehetséges tanulók felfedezése érdekében jöttek létre, és a legtöbb sportági szövetség most működő intézményi programja is erre összpontosít. Mára azonban olyannyira elterjedt az ülő életmód, hogy a klubokra elsősorban az inaktivitási krízis kezelése érdekében van szükség.

A sporttörvényünk szerint a sportegyesületeknek a szabadidősport műhelyeiként kellene működniük, de az esetek többségében sajnos ez nincs így. Elvétve találunk itthon olyan sportszervezetet, amely rekreációs szakosztályt működtet, vagy egészségközpontú sportprogramokat kínál a tagságának.

Ha azt szeretnénk, hogy a magyar diákok fittségi állapota javuljon, cselekvésre van szükség. A professzionális sportszervezeteket és az amatőr sportegyesületeket is ösztönzni kell arra, hogy azoknak a gyerekeknek is szervezzenek megfelelő tartalmú, a képességeikhez és érdeklődésükhöz igazított, differenciált sportprogramokat, akik nem akarnak versenyezni, de érzelmileg kötődnek a klubhoz.

Forrás: mdsz.hu

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) ennek érdekében még idén elindítja első projektjeit, melyek célja, hogy bebizonyítsa: nagy hagyományú, nagy szurkolótáborral rendelkező egyesületek és a tehetséggondozó központként működő amatőr klubok is képesek ebbe az irányba fejlődni és változni, felvállalva akár egy térségben, akár egy településen a katalizátor szerepet. Ehhez azonban a klubvezetéstől a technikai, fizikai személyzetig el kell köteleződni, új (pl. rekreációs, egészségügyi) szakembereket szükséges bevonni a munkába, vagy a meglévő emberi erőforrásokat szükséges továbbképezni, átalakítva a megszokott napirendet, beosztást is. 

„Meggyőződésem, hogy a Sports Club for Health (ScforH), azaz az egészségközpontú sportklub modell elterjesztését a gyerekekkel kell elkezdeni. Épp az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, amely a mindennapos testnevelésórák kiváltási lehetőségeit a korábbi visszaélések miatt szűkíti. Sosem volt még ennyire aktuális ezért, hogy felhívjuk a figyelmet arra: csak összefogással, a sportegyesületek szerepvállalásával lehet elérni, hogy minden gyerek minden nap mozogjon 60 percet.” – mondta el lapunknak dr. Molnár László, az MDSZ stratégiai igazgatója.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik