Evezés a nappalidban? Miért ne!

Vágólapra másolva!
2024.04.23. 09:29
Fotó: alza.hu
Hamarosan érkezik a nyár, és beköszönt a jó idő. Ebben az időszakban számtalan ideális alkalom nyílik a különféle edzésformák gyakorlására a szabadban is. Viszont mi van akkor, ha borús, záporokkal, zivatarokkal teli napok, ne adj’ isten hetek köszöntenek ránk, amelyek az elmúlt évek alapján teljesen reálisnak tűnnek… Ilyenkor egy jóképességű, megbízható evezőpad tökéletesen kiválthatja a folyóvízi evezést (már ha űzöd ezt a sportágat), vagy más edzéstípust. A legtöbb felhasználó számára az evezés nehezen megvalósítható. Éppen ezért egy evezőpad tökéletes megoldás lehet, ha nincs a közelben lehetőség egy valódi, vízi evezés kipróbálására, de ha egy új kardió edzésre vágysz, szintén tökéletes választás lehet. Egy evezőgép nem csak az állóképességedet fejlesztheti, hanem a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti, emellett támogatja az izmok fejlesztését is. Nézzük, hogy miként segíthet Neked egy evezőpad, és milyen típusok közül válogathatsz. (x)

Miért lesz jó választás az evezőpad?

Az evezőpadok egyre népszerűbb kardió berendezések, amelyek remek edzési lehetőséget kínálnak az egész test számára, viszont elsősorban a felső test – és a láb izmait mozgatják meg. Számos előnnyel járnak a hagyományos edzőtermi gépekhez képest, nézzük, hogy melyek ezek:

Teljes testmozgás: az evezés egy összetett mozgásforma, amely egyszerre mozgatja meg a karokat, a lábakat és a törzset. Ezáltal hatékonyabb kalóriaégetést és izomtömeg-növekedést eredményez, mint a csak a felső – vagy alsótestet megmozgató gépek.

Alacsony terhelés: az evezőpadok kíméletesek az ízületekhez, így ideálisak azok számára, akik sérülésekkel küzdenek, vagy akik nem szeretnék túlzottan megterhelni a testüket.

Természetes mozgás: az evezés mozgása hasonlít a valódi evezéshez, így élvezetesebb edzést nyújt, mint a monoton futópadon való gyaloglás vagy kerékpározás.

Különböző edzésprogramok: az evezőpadok sokféle edzésprogrammal rendelkeznek, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.

Könnyen használható: az evezőpadok egyszerűen használhatók, még a kezdők számára is.

Milyen típusú evezőpadok közül válogathatunk?

Az evezőpadok is különféle típusokba sorolhatóak, amelynek elsődleges paramétere a terhelés szabályozásának módja. E szerint három különféle evezőpad típust különböztethetünk meg.

Levegő ellenállásos evezőpadok: ezek a padok a levegő ellenállását használják a terhelés beállításához. Általában csendesek és karbantartás mentesek.

Mágnesfékes evezőpadok: ezek a padok mágneses fékezést használnak a terhelés beállításához. Pontosabb ellenállást biztosítanak, mint a levegő ellenállásos padok.

Vízellenállásos evezőpadok: ezek a padok vízzel töltött tartályt használnak a terhelés beállításához. A legvalósághűbb evezési élményt nyújtják.

Ha evezőpadot választunk, akkor ügyeljünk pár alapvető dologra

Az evezőpad kiválasztásakor számos tényezőt kell figyelembe venni. Fontos, hogy meghatározzuk azt, hogy milyen gyakran szeretnénk az evezőpadot igénybe venni. Egyedül fogjuk-e használni, vagy esetleg többedmagunkkal?

Az evezőpad terhelhetősége egy kihagyhatatlan szempont, mivel a testmagasságunk és a súlyunk befolyásolja azt, hogy milyen terhelhetőségű evezőpadot kell választanunk.

A fent említett terhelés szabályozás befolyásolja az edzésprogramunkat és azt, hogy milyen edzésélményt nyújt majd az evezőpad használata.

Az evezőpadok különféle funkciókkal rendelkezhetnek, mint például

Számítógép: az evezőpadok számítógépe méri az edzés paramétereit, mint pl. a megtett távot, az evezésszámot, az elégetett kalóriákat.

Edzésprogramok: sok evezőpad beépített edzésprogramokkal rendelkezik.

Szíjhajtás vs. lánchajtás: a szíjhajtás csendesebb, de kevésbé tartós. A lánchajtás tartósabb, de hangosabb lehet.

Összecsukhatóság: ha kevés helyed van, érdemes összecsukható evezőpadot választani.

Pár hasznos tanács, mielőtt megvásárolnád az evezőpadot

Az evezőpadok használatához szükséged lehet néhány kiegészítőre, mint például egy szőnyeg, egy megfelelő lábbeli, vagy egy pulzusmérő. Ezek a praktikus tartozékok növelhetik az edzésed hatékonyságát és nem utolsó sorban a biztonság szempontjából is kiemelkedő, ha az evezőpad nem csúszkál és a lábad is stabilan helyezheted el.

Márkák terén közismertek a Concept, Kettler vagy Zipro evezőgépek, de nyugodtan adj esélyt olyan feltörekvő gyártóknak is, mint például a Stormred.

Miként vágj bele az edzésbe?

Az evezőpad egy hatékony eszköz, de fontos, hogy helyesen használjuk annak érdekében, hogy elkerüljük a sérüléseket és maximalizáljuk az edzés eredményességét. Íme néhány tipp a megfelelő evezőpad használathoz:

Beállítás:
Helyezd az evezőpadot sík felületre.
Állítsd be a lábtartók magasságát a testmagasságodnak megfelelően.
Állítsd be az ellenállást az edzettségi szintednek megfelelően.

Evezés:
Ülj egyenes háttal, a vállakat tartsd ellazítva.
Fogd meg az evező rudat mindkét kezeddel.
A lábizmok aktiválásával indíthatod el a megfelelő, robbanékony mozgást.
Tartsd egyenesen a tested és aktiváld a törzsizmokat.
Húzd hátra a fogantyút a kar- és a hátizmok segítségével.
Ismételd meg a mozdulatot.

Fontos:
Ne rángasd az evezőlapátot.
Ne legyen görnyedt a testtartásod.
Ne dőlj túlságosan hátra.
Ne tartsd vissza a lélegzeted.
Koncentrálj a folyamatos mozgásra.

Edzésprogram:
Kezdj egy rövid edzéssel, és fokozatosan növeld az edzés időtartamát és intenzitását.
Válassz olyan edzésprogramot, amely megfelel az edzettségi szintednek.
Pihenj eleget az edzések között.

Érdekel, hogy az evezőpados edzéssel mennyi kalóriát égethetsz el?

Az evezőpad használata során elégetett kalóriák száma számos tényezőtől függ. Minél intenzívebb az edzés, annál több kalóriát fogsz égetni. Minél hosszabb az edzés, annál több kalóriát fog égetni. A túlsúllyal küzdő emberek általában több kalóriát égetnek edzés közben. A edzettebb emberek általában hatékonyabban égetik a kalóriákat edzés közben.
Egy átlagos, 70 kg testsúlyú ember körülbelül 400-600 kalóriát égethet el egy 30 perces, közepes intenzitású evezőpad edzés során. Azonban ez a szám jelentősen változhat a fent említett tényezők függvényében.

Íme, néhány példa arra, hogy mennyi kalóriát égethetsz el evezőpad használatával:

30 perc, alacsony intenzitás: 200-300 kalória
30 perc, közepes intenzitás: 400-600 kalória
30 perc, magas intenzitás: 600-800 kalória
60 perc, közepes intenzitás: 800-1200 kalória

Az evezőpad használata remek módja a kalóriaégetésnek és a fogyásnak. Azonban fontos, hogy reális célokat tűzz ki magadnak és fokozatosan növeld az edzés intenzitását és időtartamát.

Tippek a kalóriaégetés maximalizálásához az evezőpadon:

Válassz kihívást jelentő edzésprogramot.
Növeld az edzés intenzitását intervallumokkal.
Edzés közben tartsd a pulzusodat a célzónában.
Ne felejts el bemelegíteni és levezetni sem.
Ha fogyni szeretnél, akkor az evezőpados edzést érdemes kombinálni az egészséges étrenddel.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik