Párizs 2024: a történelemben először lesz teljes a nemi egyenlőség az olimpián

Vágólapra másolva!
2024.03.08. 12:12
A párizsi olimpián a történelemben először lesz teljes egyenlőség a nemek között (Fotó: Árvai Károly)
A párizsi nyári ötkarikás játékokon, az olimpiák történetében eddig példátlan módon teljes lesz a nemi egyenlőség, miután azonos számban indulnak férfi és női sportolók – adta hírül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pénteken, a nemzetközi nőnapon közzétett anyagában.

A NOB emlékeztet rá, hogy a női sportolóknak az 1900-as – első párizsi – olimpián, ahol először vettek részt, 2.2 százalékos volt a részvételi arányuk. Azóta folyamatosan emelkedett a számuk, és legutóbb, 2021-ben, Tokióban már elérte a 48 százalékot, ami jelentős előrelépés volt – szögezte le kiadványában az olimpiai mozgalom vezető testülete, hangoztatva, hogy „Párizs 1900 után 124 évvel később ismét történelmet ír”. A statisztika szerint az újkori játékok történetében csupán két alkalom volt, amikor a nők részvétele jelentősen csökkent: St. Louisban, 1904-ben 0.9, Berlinben, 1936-ban pedig 8.4 százalékos volt a részvételi arányuk.

Thomas Bach elnököt idézve a NOB-anyagban hangsúlyozzák: „a nők a sportban folytatott küzdelemben eljutottak az idei paritásig, és minden szakágban bemutatják értéküket”. Bach szavai szerint „hamarosan megünnepeljük az egyik legfontosabb pillanatot a nők olimpián és általában a sportban való részvétele történetében”. Hozzátette: "várjuk a 2024-es párizsi játékokat, amelyen látni fogjuk az olimpiai mozgalom úttörő erőfeszítéseinek eredményeit. Ez a mi hozzájárulásunk a nemek közötti egyenlőbb világhoz.”

A NOB azt is írja, hogy a francia fővárosban az ötkarikás sportprogram a nemek közötti eddigi legkiegyensúlyozottabb képet fogja mutatni, a 32 sportágból 28-ban teljes a nemek közötti egyenlőség, s az érmek elosztása is igazságos: 152-t osztanak ki a női, 157-et a férfi és 20-at vegyes versenyszámokban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik