Asztalitenisz Grand Smash: Póta újabb nagy skalppal már a 32 között van Szingapúrban

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2024.03.10. 08:41
Póta Georgina mosolya mindent elárul, Pink Márk szövetségi kapitánnyal együtt örülhetnek az újabb bravúrnak (Fotó: WTT)
A Szingapúrban zajló 1.5 millió dollár összdíjazású Grand Smash főtáblájának első fordulójában a selejtezőből érkező Póta Georgina óriási meccsen 3:2-re legyőzte a jóval előrébb jegyzett, egykori dél-koreai, de most már ausztrál színekben versenyző Minhjung Jeet.

Nem lehet azt állítani, hogy a szingapúri Grand Smash selejtezőjéből a főtáblára jutó Póta Georginát (világranglista-83.) az eddigi remek játékának jutalmául Fortuna kedvező sorsolással ajándékozta volna meg: a 32 közé jutásért az ausztrál Minhjung Jeet (52.) kapta ellenfélnek. Amint a neve is elárulja, a 37 éves játékost Ázsiából, egészen pontosan Dél-Koreából honosították, 2013 óta versenyez ausztrál színekben, s ugyan most „csak” az 52. helyen jegyzik – ezzel is 31 hellyel van előrébb Pótánál –, tavaly novemberben még a 35. volt a ranglistán. Póta helyzetét az is nehezítette, hogy szombaton játszotta le a selejtező második és harmadik fordulóját, majd az esti sorsolásnál tudta meg, hogy vasárnap délelőtt Jee ellen kell asztalhoz állnia.

A két rutinos asztaliteniszező párharca óriási meccset hozott, Póta 1:0-ra, majd 2:1-re is vezetett, Jee mindkétszer kiegyenlített, a mindent eldöntő ötödik etapban pedig végig ott voltak egymás nyakán – nagyobb részt Jeenél volt az előny, ám a legfontosabb pillanatban, a végén kétszeres Európa-bajnokunk örülhetett.

Nagy mérkőzés volt, látványos labdamenetekkel – értékelt női válogatottunk szövetségi kapitánya, Pink Márk. – A találkozó közben a taktikán is kellett változtatni, mert az elején inkább a tenyeresére játszottunk, s az elég sok poént is hozott, de idővel az ellenfél felkészült erre, ezért átálltunk a fonákjára úgy, hogy azért Gina visszaváltott a tenyeresére is. Szerencsére végig sikerült alkalmazkodni annak megfelelően, hogy az ellenfél miként reagált. Fizikailag és mentálisan is megterhelő volt ez a másfél nap, de a lényeg, hogy ezzel a győzelemmel újabb fontos ranglista-pontokat sikerült szerezni.”

Tegyük hozzá, ezek a pontok az olimpiai kvalifikáció szempontjából sem mellékesek, így Póta valóban a legjobb úton halad Párizs felé.

Mivel a női egyes első főtáblás fordulóját két napra tervezték, ezért klasszisunk legkorábban kedden áll ismét asztalhoz a 1.5 millió dollár összdíjazású szingapúri versenyen, az ellenfele a dél-koreai Sin Ju Pin (7.) és a hongkongi Li Ho Csing (96.) párharcának győztese lesz.

Ettől függetlenül még van kinek szurkolni ma is, ugyanis magyar idő szerint 12.45-kor a 10. helyen rangsorolt, s ugyancsak az olimpiai kvótáért küzdő Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes párosunk is bemutatkozik, a 16 közé jutásért a szerb Dimitrije Levajacs, Izabela Lupulesku kettőssel meccsel.

WTT-SOROZAT, GRAND SMASH, SZINGAPÚR
Nők. Egyes. A 32 közé jutásért
Póta Georgina–Jee (ausztrál) 3:2 (6, –11, 8, –9, 10)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik