Asztalitenisz Grand Smash: Póta és az Ecseki, Madarász páros is ázsiaival szemben búcsúzott Szingapúrban

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2024.03.12. 07:33
Póta Georgina nagyszerűen helytállt top 10-es dél-koreai ellenfelével szemben, de a győzelemre ezúttal nem volt esélye (Fotó: WTT)
A szingapúri Grand Smash hatodik napján két magyar érdekeltségű mérkőzést játszottak, s a mieink mindkettőt elveszítették. Póta Georgina három játszmában szenvedett vereséget a dél-koreai Sin Ju Pintől, az Ecseki Nándor, Madarász Dóra párosunk pedig ugyancsak 3:0-ra kapott ki a hongkongi Vong Csun-ting, Tu Hoj-kem duótól – ezzel számunkra véget ért a verseny.

 

Nehéz nap várt a mieinkre a Szingapúrban zajló 1.5 millió dollár összdíjazású Grand Smash-versenyen, miután Póta Georgina (világranglista-83.) és az Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes páros (14.) is ázsiai vetélytárssal találkozott.

Póta a jelenlegi első számú dél-koreai asztaliteniszező, Sin Ju Pin (7.) ellen állt asztalhoz, s talán mondani sem kell, az esélyek nem a 39 esztendős magyar játékos mellett szóltak.

„A dél-koreai a világelithez tartozik, s bár valamivel jobb, mintha kínaival kellene játszanom, ez a meccs nem nekem áll” – fogalmazott Póta a kezdés előtt. Kétszeres Európa-bajnokunk nem ok nélkül volt óvatos, a nála 20 évvel fiatalabb Sin Ju Pinnek ugyanis remek eredményei vannak, többek között csapatban vb-ezüstérmes, párosban Ázsia-bajnok és Ázsiai Játékok-győztes, egyesben pedig az Ázsia-bajnokságról második, az Ázsiai Játékokról harmadik helye van. Mindezek ismeretében nem meglepő, hogy a mérkőzés nagyobb része a dél-koreai szája íze szerint alakult, s ugyan egy-egy szép labdamenet erejéig Póta is megmutatta mire képes, sőt végig „lőtávolban” tartotta magát, azaz Sin Ju Pin egy pillanatig sem nyugodhatott meg, klasszisunknak a továbbjutásra ezúttal nem volt esélye. Ettől függetlenül elégedetten zárhatja a szingapúri napokat, hiszen a selejtezőből indulva jutott el a főtábla második fordulójáig, négy győztes meccs után vesztett, s a szép menetelésért járó ranglistapontok sokat érhetnek, amikor az olimpiai kvótákat osztják.

„Jó lett volna még egy fordulót menni, mert akkor már most biztos lenne az olimpiai részvételem, de ha azt nézem, hogy a legutóbbi három versenyen szereztem 180 pontot, míg a közvetlen vetélytársaknak 15-20 versenyből jön össze 100-140 pont, így is bizakodó lehetek” – mondta első számú női játékosunk.

Póta mérkőzésével egy időben az ugyancsak a párizsi részvételre pályázó Ecseki, Madarász kettősünkre a hongkongi Vong Csun-ting, Tu Hoj-kem (6.) kooperáció várt, a tét itt már a legjobb nyolc közé jutás volt. Az ázsiaiak rutinos és igencsak eredményes párost alkotnak, jobb ajánlólevél a három világbajnoki bronzéremnél (2015, 2017, 2023) nem is nagyon kell. Erre a párosításra is igaz, amit Póta a sajátjára mondott, azaz jobb, mintha kínaiakkal kellene megküzdeniük Ecsekiéknek, ám erős túlzás lett volna előzetesen esélyesnek titulálni a magyar duót. Ráadásul a hongkongiak érezhetően figyeltek arra, hogy az Ecseki, Madarász kooperáció nehogy vérszemet kapjon, ezért az ázsiai páros már az első labdamenetektől kezdve átvette az irányítást, s gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott.

„Összességében jó versenyt zártunk – összegzett női válogatottunk szövetségi kapitánya, Pink Márk. – Gyengébb játékostól nem kaptunk ki, emellett pedig értékes ranglistapontokat is szereztünk.”

A magyar küldöttség számára ezzel tehát véget ért a szingapúri Grand Smash, a mieink a WTT-sorozatban legközelebb a március 26-án kezdődő feederversenyen állnak asztalhoz a szlovéniai Otocecben.

WTT-SOROZAT, GRAND SMASH, SZINGAPÚR
Nők. Egyes. A 16 közé jutásért:
Sin Ju Pin (dél-koreai)–Póta Georgina 3:0 (7, 8, 7)
Vegyes páros. Nyolcaddöntő:
Vong Csun-ting, Tu Hoj-kem (hongkongi)–Ecseki Nándor, Madarász Dóra 3:0 (6, 5, 5)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik