Párizs 2024: Berecz Zsombor szerint a számok nem hazudnak

Vágólapra másolva!
2024.02.07. 19:02
Berecz Zsombor (Fotó: Nemzeti Sport, archív)
Berecz Zsombor társkapitány szerint a párizsi olimpiára pont- és éremszerzési eséllyel utaznak a magyar vitorlázók.

 

A tavalyi, összevont világbajnokságon Érdi Mária sporttörténelmi sikert elérve aranyérmes lett, Vadnai Jonatán pedig 19. helyével szerzett kvótát - mindketten az ILCA (korábbi Laser) hajóosztályban.

„A számok nem hazudnak soha, ez a vitorlázásban is így van. Ha az utóbbi évek átlagát, a statisztikát nézzük, jelenleg Mári a második legeredményesebb az elmúlt két évben. Tehát az ő vitorlázásában abszolút ott van az érem” – nyilatkozott az M4 Sport a Víz összeköt című podcastjében a tokiói olimpián Finndingiben ezüstérmes vitorlázó.

A másik indulási jog a két Vadnai testvér között dől el, az elmúlt két ötkarikás játékokon Benjamin szállt vízre, de ezúttal Jonatán mutat jobb formát, az idei világbajnokságon is előrébb végzett.

„Ha az ő számait nézzük, a nemzetek alapján a nyolcadik-kilencedik helyen van, de ha jól sikerül a felkészülése, akkor benne van a pontszerzés a vitorlázásában” – mondta Berecz Zsombor.

Hozzátette: kapitányi munkájukban jelenleg prioritás a jó olimpiai szereplés.

„Ha bármi kéréssel jönnek, eldobunk mindent” – jellemezte a helyzetet.

Berecz Zsombor kiemelte az utánpótlásnevelés fontosságát is: „sportolókat neveljünk, ne osztályspecifikus embereket” – utalt arra, hogy az olimpiai hajóosztályok folyamatosan változnak.

„A küldetésünk valóban az, hogy próbáljunk egy nagyobb merítést, lehetőséget adni a fiataloknak” – fogalmazott. Elmondta, szeretnének egy olyan bázist kialakítani, ahová „ha lemegy a gyerek és végigcsinálja azt a programot, amit kiajánlunk, akkor biztos, hogy eredmény lesz a vége”.

A kérdésre, hogy mennyi idő kell egy olimpiai részvételhez, így válaszolt: „Öt-hat év, ha valakinek nagyon jó a programja és minden adott, de ha érmet szeretne az ember, amire mi törekszünk, akkor bizony négy évvel az olimpia előtt már ott kell lenni az első tízben.”

Berecz elmondta, a kapitányi teendőket mindenben megosztják az évek óta Magyarországon élő, dél-afrikai Ian Ainslie-vel, aki háromszoros olimpikon és két ötkarikás cikluson keresztül irányította a holland vitorlásválogatottat.

Berecz Zsombor beszélt az SSL Gold Cupon szerzett világbajnoki címről is, miként válogatta össze a csapatot, és arról, mekkora visszhangja volt a diadalnak.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik