Szoboszlai Dominik és Érdi Mária az Év Sportolója, Marco Rossi az Év Edzője

Vágólapra másolva!
2024.01.08. 19:35
null
Marco Rossi, Szoboszlai Dominik és Érdi Mária (Fotó: NS-montázs)
Az Operaházban rendezték a 66. M4 Sport – Az Év Sportolója Gálát, ahol kiderült, kik voltak hazánkban az elmúlt esztendő legjobbjai.


„Tessék mondani, milyen rendezvény van itt?”

Ezt kérdezte egy érdeklődő középkorú úr az Andrássy úton sétálva hétfőn este, látva az Operaház előtti felhajtást, nagy tömeget, a szalaggal elkerített, hosszan kígyózó vörös szőnyeget. A szalagon kívüli, több száz, tollal és papírlappal „felfegyverkezett” rajongó úgy nézett rá, mintha földönkívüli lenne. Az arcukra az volt írva: „Hát van ember, aki nem tudja, hogy most van az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála?! Hogy sorra jönnek a sportvilág egykori és mai, külföldi és hazai óriásai?” Így futballválogatottunk sztárjai Szoboszlai Dominikkal az élen. Vagy a magasugrás világcsúcstartója, a kubai Javier Sotomayor. Az aranylabdás, világbajnok olasz futballista, Fabio Cannavaro. A felvidéki születésű fitneszkirálynő, az Amerikát is meghódító Timea Majorová. Világbajnok vízilabda-válogatottunk tagjai. Az ő kézjegyükért, egy értékes közös fotóért dideregtek ott sokan a fagypont körüli hőmérsékleten azok, akik vágytak a sportlegendák közelségére, de nem voltak hivatalosak a nagy eseményre az Operaházba, amely tavaly után másodszor adott otthont a Magyar Sportújságírók Szövetsége hagyományos díjátadó gálájának. Amelyet 1958 óta rendeznek meg minden évben, és idén rekordot jelentő 471 sportújságíró szavazata alapján alakult ki a legtöbb kategóriában a sorrend, a kategóriák három-három jelöltje a gálán izgulhatott (az Év e-sportolója, Orbán Dominik már a december 28-i sajtótájékoztatón átvette a díjat), hazaviheti-e a rangos trófeát.

Amely úgy érkezett meg a színpadra, ahogy még biztosan sohasem. A két oldalsó páholy között a magasban kifeszített kötélen hozta magával Ifj. Simet László, aki 2023-ban a Duna fölött egyensúlyozott át egy kötélen, százezer néző szeme láttára. Mindenki visszafojtotta a lélegzetét, de a produkció ismét sikerült, a túloldalon Gyurta Dániel olimpiai bajnok, korábbi kétszeres Év sportolója, a NOB sportolói bizottságának a tagja vette át tőle a porcelánból készült, 21 karátos arannyal bevont trófeát, amelynek ember nagyságú változata fogadta az Operaház lépcsőházában – mint egy ókori obeliszk – a vendégeket.

Ifj. Simet László lélegzetelállító produkciója (Fotó: Árvai Károly)
Ifj. Simet László lélegzetelállító produkciója (Fotó: Árvai Károly)

Mivel mindig az előző év legjobbjait díjazzák a gálán, nagy ötlet volt januárban megidézni decembert, pontosabban egy hagyományosan a karácsony előtti, adventi időszakban játszott balettművet, Pjotr Iljics Csajkovszkij klasszikusát, A diótörőt, amelyből a gála nyitányaként jelenetet adtak elő a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője – miután köszöntötte a jelenlévő között Novák Katalin köztársasági elnököt, dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárt, Novotny Zoltánt, az MSÚSZ tiszteletbeli elnökét, a sportági szövetségek vezetőit, politikai, katonai és egyházi elöljárókat, a külföldi díszvendégeket (megemlítve, hogy tizennyolc országból érkeztek), illetve az eseményeket otthonából követő Nemzet Sportolóját, a 103 éves Keleti Ágnest – köszöntő beszédében úgy fogalmazott:„Hadd idézzem föl a százévvel ezelőtti párizsi olimpia mindössze két magyar bajnokának, a sportlövő Halasy Gyulának és a kardvívó Pósta Sándornak a példáját. Mindketten súlyosan megsebesültek az első világháborúban, s szinte reménytelen helyzetből vezetett az útjuk az olimpiai dobogó legmagasabb fokára. Huszonnégyes párizsi bajnokaink bizony nem latolgatták, hogy vajon tartoznak-e a hazájuknak vagy sem.

Szöllősi György beszédében az 1924-es párizsi olimpia aranyérmeseivel példálózott (Fotó: Koncz Márton)
Szöllősi György beszédében az 1924-es párizsi olimpia aranyérmeseivel példálózott (Fotó: Koncz Márton)

Ha az elődök lélegzetelállító példáját vagy a mai háborúk rémségeit nézzük, akkor napi kicsinyes sérelmeinkkel elszégyelljük magunkat. És csak hálát adhatunk a Jóistennek, hogy szolgálhatjuk Magyarországot, a magyar sportot. És immár hatvanhatodik alkalommal is megválaszthatjuk és megünnepelhetjük a lenyűgöző magyar sport legkiemelkedőbb teljesítményeit és azok letéteményeseit.Ezért gyűltünk ma is össze itt, a száznegyven esztendős budapesti Operaházban, a magyar kultúra egyik szentélyében.”

Szöllősi György egyperces néma tiszteletadásraiskérte a jelenlévőket a fájdalmasan friss tragédia, minden idők egyik legnagyobb labdarúgója, a német Franz Beckenbauer halálhíre miatt.

De ahogy azt várni lehetett, nem ez volt az utolsó alkalom, amikor szóba került a labdarúgás a gálán egy olyan év után, amelyet 1976 után zárt újra veretlenül a válogatott, amely csoportelsőként kijutott az Európa-bajnokságra, és amelyévbena Liverpoolba szerződött és ott rögtön alapemberré vált Szoboszlai Dominik.A válogatott 23 éves csapatkapitánya három kategóriában is jelölt volt, és két díjat haza is vihetett, mivel ő lett az Év férfi sportolója, és tagja az Év csapatának választott labdarúgó-válogatottnak is. Az Év sportpillanata kategóriában maradt csak „üres kézzel”, ott Vogel Soma, a vízilabda-válogatott kapusának vb-döntős ötösvédése győzött. De Marco Rossi, a futballválogatott szövetségi kapitánya lett az Év edzője (a díjat honfitársától, Fabio Cannavarótól vehette át, miután tavaly Fabio Capello nyújtotta át neki a díjat), és még az Év szabadidős sportrendezvénye-díj (amelyet a HM Sportért Felelős Államtitkársága támogat) is a futballhoz kötődik, a Nemzeti Sport főmunkatársa, Csillag Péter által megálmodott és valóra váltott Hátsó Füves Futballmentő Túra.

A DÍJAZOTTAK – RÉSZLETESEN

AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA: SZOBOSZLAI DOMINIK

Fotó: Koncz Márton
Fotó: Koncz Márton

A gyerekek újra futballisták akarnak lenni, ami nagyrészt a magyar válogatott csapatkapitányának köszönhető. A nyáron az RB Leipzig együttesétől Liverpoolba szerződő középpályás becsült piaci értéke az ősszel ötmillió euróval emelkedett, 75 milliós árával – holtversenyben – a Liverpool legdrágább futballistája. A válogatott mérkőzéseit követően a közönségnek adott mezei gyakorlatilag aranyat érnek, a magyar labdarúgásban régen volt tapasztalható olyan rajongás, mint amilyen Szoboszlai Dominikot körbeveszi. „Az elmúlt év valóban emlékezetes marad számomra. A Leipziggel másodszor lettem Német Kupa-győztes, majd a Liverpoolba igazoltam, az év fénypontja nekem mégis a menetelés a válogatottal, az újabb kijutás az Európa-bajnokságra. Köszönettel tartozom a csapattársaimnak, az edzőimnek, és tiszta szívből gratulálok a többi jelöltnek. Remélem, ez az év is olyan sikeres lesz, mint az előző.”

AZ ÉV NŐI SPORTOLÓJA: ÉRDI MÁRIA

Fotó: Koncz Márton
Fotó: Koncz Márton
A világbajnok magyar vitorlásversenyző nemrég bátor kijelentést tett, azt mondta, hosszú távon is hajóosztálya legjobbja szeretne lenni a világon. A márciusi Európa-bajnokságon bronzérmes, kétszeres olimpiai résztvevő Érdi Mária jelenleg Argentínában versenyez, ezért nem tudott személyesen megjelenni, hogy átvegye a rangos elismerést. „Nagyon sajnálom, hogy nem lehetek ott személyesen, óriási megtiszteltetés, hogy Magyarország első világbajnokaként, első vitorlásként vehetem át a díjat. Célom, hogy 2024-ben folytassam a felfelé ívelő pályám, amiben én és a magyar vitorlássport is benne van” – mondta videós bejelentkezésében a 25 esztendős sportolónő. Ő lett az első magyar vitorlázó, aki olimpiai hajóosztályban – a korábbi lasert felváltó ILCA-kategóriában – vb-aranyérmes lett, ezzel örökre beírta a nevét a magyar sport történelemkönyvébe. Augusztusban Párizsban folytatása következik...

AZ ÉV EDZŐJE: MARCO ROSSI

Fotó: Koncz Márton
Fotó: Koncz Márton

Marco Rossi duplázott, a tavalyi elsőség után ismét ő az év edzője. Népszerűsége ennél már aligha lehet nagyobb, a labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya veretlenül zárta csapatával 2023-at és újabb Európa-bajnokságra vezette ki az együttest, a házigazda Németország, valamint Skócia és Svájc vár a csapatra a nyári tornán. A díjat Fabio Cannavaro, olasz válogatott aranylabdás világbajnoka, valamint Szöllősi György, lapunk főszerkesztője adta át. „Őszintén mondom, nem készültem beszéddel. Nem gondoltam, hogy ismét én lehetek a győztes, mert óriási edzők voltak a vetélytársaim, Elek Gábor és Varga Zsolt ugyancsak elképesztő munkát végzett. Megérint, hogy én állhatok itt a színpadon... Nagy köszönettel tartozom a játékosaimnak, a stábomnak, a Magyar Labdarúgó-szövetségnek és végül, de nem utolsósorban a magyar szurkolóknak. Nélkülük nem állhatnék most itt.”

AZ ÉV (HAGYOMÁNYOS) CSAPATA: A FÉRFI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

Tíz mérkőzés vereség nélkül – elképesztő évet zárt a magyar labdarúgó-válogatott. Észtország, Montenegró, Bulgária, Litvánia, Szerbia és Csehország sem tudta legyőzni, így egymást követően harmadszor lesz ott az Európa-bajnokságon. A hétfő esti gálán Szoboszlai Dominik, Gazdag Dániel, Gulácsi Péter, Szappanos Péter, Horváth Krisztofer, Nagy Zsolt, Csoboth Kevin és Balogh Botond képviselte a csapatot, a díjat természetesen a Liverpool sztárja, a válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik vette át. „Először is nagy köszönet az összes társunknak, akik most különböző okok miatt nem lehetnek itt velünk. Továbbá köszönet a Magyar Labdarúgó-szövetségnek, de legfőképpen a magyar szurkolóknak, nektek! Csak így tovább, reméljük, ez az év még izgalmasabb lesz!”

AZ ÉV CSAPATA (EGYÉNI SPORTÁGAK): FÉRFI KARDVÁLOGATOTT

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly
Lapunk és a Sportrádió munkatársa, Csisztu Zsuzsa segítségével Charles Camenzuli, az AIPS Europe elnöke adta át az elismerést, míg Gianni Merlo, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség elnöke videóüzenetben üdvözölte a jelenlévőket. A három versenyben maradt csapat egyaránt világbajnoki aranyéremnek örülhetett 2023-ban, közülük végül a férfi kardozók végeztek az első helyen. A Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András és Szilágyi Áron alkotta gárda a tavalyi vb-n végre valahára felülmúlta mumusát, a dél-koreai válogatottat – Szatmári és Szilágyi alaposan megnyomta a hajrát a fináléban.

„Nem biztos, hogy én vagyok a megfelelő ember a beszédre, egy ideje győzködtem a társaimat, hogy nem mi nyerjük meg... Szívből gratulálok mindenkinek a fantasztikus sportsikerekhez, és nagyon köszönöm a sportújságíróknak, hogy méltónak találtak minket erre az elképesztő nívójú díjra. A vívást nem követik százmilliók, de jó érezni, hogy igazi magyar sportágként tekintenek rá” – osztotta meg gondolatait a közönséggel Szilágyi Áron, háromszoros egyéni olimpiai bajnok kardvívó.

AZ ÉV FOGYATÉKOS SPORTOLÓI: KISS PÉTER PÁL ÉS EKLER LUCA

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly
A férfiaknál 2019, 2021 és 2022 után negyedszer is Kiss Péter Pál nyerte a kategóriát, aki hatalmas megtiszteltetésnek tartja, hogy ismét érdemesnek találták az elismerésre. A Budapesti Honvéd SE kajakosa tavaly sorozatban negyedik Európa-bajnokságán ért elsőként célba, aztán Duisburgban szintén egymást követő negyedik alkalommal lett világbajnok. A díjat Marie-Amélie Le Furtől, a háromszoros paralimpiai bajnok francia paraatlétától vehette át.
Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly
A hölgyek győztesének trófeáját a magyar származású amerikai Joe Berényi, paralimpiai bajnok pályakerékpáros adta át, aki először utazott Magyarországra. Több mint 66 százalék esély mutatkozott rá, hogy olyan női sportoló nyer, aki korábban már volt az Év fogyatékos sportolója, s végül a 2019-ben első Ekler Luca örülhetett. Az atléta a párizsi paraatlétikai világbajnokságon három arany- és egy ezüstérmet gyűjtött.

AZ ÉV FOGYATÉKOS CSAPATA: SZERVÁTÜLTETETT ASZTALITENISZ FÉRFI PÁROS

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

A győztes duónak Abraham Klein, a legendás temesvári születésű izraeli labdarúgó-játékvezető adta át a díjat magyar mondatok kíséretében. Bácsi Bernát és Szendi János a szervátültetettek perth-i világjátékán nyert aranyérmet férfi párosban. A kétszeres veseátültetett Szendi János évek óta oszlopos tagja a nemzeti együttesnek, míg Bácsi Bernát néhány éve erősíti a szervátültetett együttest, ugyanakkor rengeteg versenytapasztalata van, hiszen egész életében sportolt. Tavaly Tóth Irmával a vegyes páros tagjaként került három közé ebben a kategóriában. A versenyzők a színpadon köszönetet mondtak edzőiknek, akik „kínozták” őket, a tatai különítménynek, majd a „Hajrá, szervátültetettek! Hajrá, magyarok!” felkiáltással búcsúztak.

AZ ÉV SPORTPILLANATA: VOGEL SOMA VB-ARANYAT ÉRŐ KIVÉDETT ÖTMÉTERESE

Fotó: Nemzeti Sport
Fotó: Nemzeti Sport

Ha 3-assal végződik az év és vízilabda-világbajnokságot rendeznek, a magyar férfiválogatott aranyérmes lesz. Ez az axióma 1973 óta él (2003-ban és 2013-ban is a mieink nyertek), de feltétlenül kellett hozzá az FTC-Telekom kapusa, Vogel Soma, aki a Görögország elleni vb-döntőben a szétlövésben négy ötméterest is hárított, köztük a sorsdöntő pillanatban, 10–10 után 4–3-nál Papanasztasziuét is. Már a döntős szereplés is kvótát ért Párizsra, de a hab a tortán a Fukuokában megnyert világbajnoki cím volt.

AZ ÉV SZABADIDŐS SPORTRENDEZVÉNYEI: HÁTSÓ FÜVES FUTBALLMENTŐ TÚRA ÉS JÉGPÁLYÁK ÉJSZAKÁJA

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

A Hátsó füves futballmentő túra a veszélyeztetett falusi futballközösségek megmaradásáért küzdő civil kezdeményezés, amelynek egyik életre hívója lapunk főmunkatársa, Csillag Péter. 2023-ban tizenöt sportközösség támadt fel Zemplén-, Zala-, Szatmár- és Baranya-szerte. A Jégpályák Éjszakája a Magyar Jégkorongszövetség 2016-ban életre hívott országos rendezvénysorozata, amelyen mindenki korcsolyát húzhat a magyar jégpályákon, hatalmas népszerűségnek örvend.

NEMZETKÖZI FAIR PLAY-DÍJ: SZILÁGYI ÁRON

Szilágyi Áron március 27-én a budapesti világkupaverseny döntőjében – hátrányban – visszaadta a tust grúz ellenfelének, Szandro Bazadzénak, miután egy technikai hiba nyomán az előző csörtében nem jelzett a rendszer.



Novák Katalin köztársasági elnök júniusban küldött egy levelet a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökének, Kamuti Jenőnek, amelyben felterjesztette a klasszis vívót a nemzetközi Fair Play-díjra. A nemzetközi szervezet megadta a vívónak az elismerést, amelyet most átvehetett.

AZ MSÚSZ ÉLETMŰDÍJASA: SCHMITT PÁL

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly
Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja, 2014 óta a Nemzet Sportolója cím birtokosa, és immáron a Magyar Sportújságírók Szövetségének életműdíjasa is. Diplomáciai pályafutása 1993-ban kezdődött, amikor Antall József személyes megkeresésére kinevezték madridi nagykövetnek. Politikai pályára 2002-ben lépett, majd 2010. június 29. és 2012. április 2. között Magyarország államfőjeként tevékenykedett. Unokái, Vigvári Vendel és Vince világbajnok vízilabdázók.


PERCRŐL PERCRE

Az élő szöveges modul betöltése eltarthat néhány percig…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik