Lovassport: ünnepélyes köntösben került sor a Nemzeti Vágta előfutamainak sorsolására

L. M.L. M.
Vágólapra másolva!
2023.09.12. 13:42
null
Molnár Irina, a Nemzeti Sport sales igazgatója (balra) is közreműködött a sorsoláson (Fotó: Koncz Márton)
„Nyeregbe vidék! Nyeregbe Magyarország!” Ezzel a mottóval sorsolták ki ünnepélyes keretek között a Nemzeti Vágta előfutamaiban indulók sorrendjét kedden délelőtt a budapesti Nemzeti Lovardában. A szeptember végi-október eleji kétnapos eseményen 15 előfutamban összesen 60 település felnőtt lovasa indul.

Lázár Vilmos a Nemzeti Vágta és a Magyar Lovassport Szövetség elnöke a kedd délelőtti nagyszabású sajtótájékoztatón elmondta: a Nemzeti Vágta Közép-Kelet-Európa legnagyobb amatőr lovas eredménysorozata, amelyen több ezer lovas vett már részt az elmúlt 15 évben. Az eseményen elhangzott, hogy idén minden eddiginél több, összesen 15 Elővágta zajlik, köztük öt a határon túl, májustól egészen a viadalt megelőző hétvégéig. Az elnök hangsúlyozta: „2023 azonban nemcsak erről, hanem arról is nevezetes, hogy a verseny története során először nem a budapesti Hősök terén, hanem Szilvásváradon, a honi lótenyésztés ikonikus helyszínén rendezzük meg a döntőt” – tette hozzá a szakember.

Az előfutamok sorsolásában a Nemzeti Vágta hivatalos partnere, a Nemzeti Sport képviseletében Molnár Irina sales igazgató is közreműködött.

A Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont stadionjában 4 település lovasa fog egyszerre starthoz állni, így az Elővágtákból a szombati elődöntőkbe bejutó 60 lovast 15 előfutamba sorsolták be. A vasárnap délelőtti középdöntőkben az előfutamok győztesei, továbbá a leggyorsabb időt vágtázó futammásodik, vagyis 16 lovas mutathatja meg lovastudását, közülük négyen jutnak majd be a Nemzeti Vágta döntőjébe. A viadal a négyesfogathajtó-világbajnokság főpróbája lesz, amelyre ugyancsak Szilvásváradon kerül sor, 2024 szeptemberében, ahol utoljára 40 évvel ezelőtt rendeztek hasonlóan nagyszabású világversenyt.

A Nemzeti Vágta egyedülálló lovas ünnepünk és a magyar tradíciókra épülő kulturális, turisztikai, gasztronómiai, történelmi településfesztivál egyben. Célja a lovas hagyományok felelevenítése új tartalommal való gazdagítása és az országimázs építése.

A 16. Nemzeti Vágtát 2023. szeptember 30-án és október 1-jén tartják.

(Fotó: Koncz Márton)
(Fotó: Koncz Márton)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik