Golf: Európa növelte előnyét a Ryder-kupán, és volt egy kis balhé is – videók

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.09.30. 22:27
null
Rory McIlroy, az európaiak vezérjátékosa elüt (Fotó: Getty Images)
Összességében a második versenynap is az európai válogatottnak sikerült jobban a Ryder-kupán, a férfi golfsport egyik legnagyobb presztízsű eseményén. A szombati nap után Európa 10.5–5.5-re vezet az Egyesült Államok ellen – a viadal majdnem évszázados története során még nem volt példa arra, hogy az utolsó napon ilyen különbségről megforduljon az állás. 

 


A délelőtti négy, váltott ütéses páros mérkőzésből hármat behúzott az európai csapat, ráadásul az egyiket hatalmas fölénnyel: a norvég Viktor Hovland és a svéd Ludvig Aaberg – aki csupán júniustól profi – az első 11 lyukból kilencet megnyert Scottie Scheffler és Brooks Koepka ellen, az utolsó hét szakaszt már le sem kellett játszani.

Ekkora különbségű győzelmet korábban sohasem jegyzőkönyveztek a Ryder-kupa 1927 óta íródó története során. Schefflert nagyon megviselte a vereség, a BBC beszámolója szerint meg is könnyezte; nem lenne meglepetés, ha az ő rossz teljesítményében is szerepet játszana az a fertőző betegség, amely állítólag az amerikai táborban felütötte a fejét.

EGY REMEK GURÍTÁS RORY McILROYTÓL


PAZAR ELÜTÉS LUDVIG AABERGTŐL


Mindenesetre az idei Ryder-kupa első amerikai győzelme is megszületett,Max Homa és Brian Harman szállította – ők aztán a délutáni négylabdás programban is győztek, és nyert a Sam Burns, Collin Morikawa duó is, méghozzá viszonylag könnyedén a délelőtti hősök, Hovland és Aaberg ellen.


A délutáni programban azért Európa sem maradt győzelem nélkül, Bob MacIntyre és Justin Rose párosa ezúttal is jól muzsikált. A nap egyik emlékezetes ütését Tommy Fleetwood produkálta, igaz, vesztes meccsen.



Rory McIlroy ésMatt Fitzpatrick kezében is ott volt a győzelem, csakhogy az amerikai Patrick Cantlay két remek birdie-vel megnyerte az utolsó két lyukat, így az a mérkőzés döntetlennel ért véget.

Aztán később folytatódott… Merthogy az európai csapat vezérjátékosa, Rory McIlroy a klubházban, majd a parkolóban majdhogynem tettlegességig fajuló vitába keveredett Cantlay segítőjével. Joe LaCava látványosan ünnepelte Cantlay birdie-jét, de úgy, hogy McIlroy ütésvonalát nem tartotta tiszteletben, és még akkor is lengette a sapkáját, amikor az ütéshez készülődő északír golfozó figyelmeztette a caddie-t: útban van. Szerencsére a parkolóban időben sikerült szétválasztani őket…


Az amerikai csapat háza tájáról nemcsak az említett betegségről érkeztek hírek, a sajtó más jellegű problémát is megszellőztetett: a szombat este remeklő Cantlay nem hajlandó viselni a tornán szokásos egyensapkát, így fejezvén ki nemtetszését amiatt, hogy a Ryder-kupán való részvételért – a hagyományoknak megfelelően, más tornáktól eltérően – nem jár fizetség a golfozóknak.

Ilyen körülmények is nehezítik az amerikaiak dolgát a vasárnapi 12 egyéni mérkőzés előtt. Ők a címvédők, a serleg megtartásához elég nekik a döntetlen – ehhez azonban az kell, hogy a megszerezhető 12 pontból 8.5-et bezsákoljanak. Ahogy a bevezetőben említettük: ha sikerülne, sportágtörténelmi tett lenne.

44. RYDER-KUPA, GUIDONIA MONTECELIO, OLASZORSZÁG
AZ ÁLLÁS A 2. NAP UTÁN: EURÓPA–EGYESÜLT ÁLLAMOK 10.5–5.5
SZOMBATI MÉRKŐZÉSEK – elöl a győztesek, döntetlen esetén a házigazda
Váltott ütéses mérkőzések (foursomes): 3–1

McIlroy, Fleetwood (Európa)–Thomas, Spieth (Egyesült Államok) 2, 1
Hovland, Aaberg (EU)–Scheffler, Koepka (EÁ) 9, 7
Homa, Harman (EÁ)–Lowry, Straka (EU) 4, 2
Rahm, Hatton (EU)–Cantlay, Schauffele (EÁ) 2, 1
Négylabdás mérkőzések (fourballs): 1.5–2.5
Burns, Morikawa (EÁ)–Hovland, Aaberg (EU) 4, 3
Homa, Harman (EÁ)–Fleetwood, Höjgaard (EU) 2, 1
Rose, MacIntyre (EU)–Thomas, Spieth (EÁ) 3, 2
Fitzpatrick, McIlroy (EU)–Cantlay, Clark (EÁ) döntetlen

A RYDER-KUPA – RÖVIDEN
A Ryder-kupa a golf leghíresebb csapatversenye, amelyen az Egyesült Államok és Európa férfiválogatottja csap össze (1971-ig Nagy-Britannia, 1973 és 1977 között Nagy-Britannia és Írország közös csapata volt az amerikaiak ellenfele).
Az eddigi 43 viadalból 27-et az Egyesült Államok nyert meg (köztük a legutóbbit), hármat a brit/ír csapat, 11-et Európa, kettő döntetlenre végződött.
A versenyt 1927-ben rendezték meg először, és a trófeát adományozó angol üzletemberről, Samuel Ryderről nevezték el. A résztvevők– dacára annak, hogy a sportág profi versenyein mesés a díjazás– nem részesülnek pénzdíjban.
Az idei Ryder-kupát szeptember 29. és október 1. között rendezik meg, a házigazda Olaszország, közelebbről a Róma közelében található Guidonia Montecelio golfklubja, a Marco Simone Golf & Country Club.
A verseny menete: az első és a második napon nyolc-nyolc páros mérkőzést játszanak le, a harmadik napon 12 egyénit, mindegyiket a meccsjáték szabályai szerint. A mérkőzések győztese az a csapat/játékos, amely/aki több szakaszt nyer meg a 18 lyukas parti során. A győzelem egy, a döntetlen fél pontot hoz a csapat konyhájára; ha az összes mérkőzés lejátszása után döntetlen az összesített állás, akkor a címvédő válogatottat hirdetik ki győztesnek.
A páros mérkőzések két rendszerben zajlanak: nyolc mérkőzésen mindkét csapattag a saját labdájával játszik, és a jobbik eredménye számít a csapatversenybe (fourballs); nyolc mérkőzésen a pár két tagja ugyanazzal a labdával játszik, felváltva ütnek, értelemszerűen a közös eredményük számít (foursomes).
A legjobb európai és egyesült államokbeli golfozók alkotta, 12-12 tagú válogatottakba főszabály szerint kétféleképpen lehet bekerülni: egyrészt a kvalifikációs időszak során nyújtott teljesítményen alapuló ranglistákról, másrészt a kapitány meghívójával (mindkét csapatban hat kapitányi választott szerepel). Az európai csapatnál két pontlistát vesznek figyelembe – az egyiken az európai körversenyen (DP World Tour), a másikon az egyéb világversenyeken nyújtott teljesítményt összegzik –, mindkettőről a három legjobb kerül be a csapatba. Az Egyesült Államoknál egy lista létezik, a legnagyobb versenyeken nyújtott szereplés számít, és az első hat helyezett kerül a válogatottba.
Az idei csapatok (zárójelben a világranglista-helyezés)
EURÓPA: Rory McIlroy
(északír, 2.), Jon Rahm (spanyol, 3.), Viktor Hovland (norvég, 4.), Matt Fitzpatrick (angol, 8.), Tyrrell Hatton (angol, 11.), Robert MacIntyre (skót, 55.). Kapitányi választottak: Tommy Fleetwood (angol, 14.), Sepp Straka (osztrák, 22.), Shane Lowry (ír, 34.), Justin Rose (angol, 37.), Ludvig Aaberg (svéd, 80.), Nicolai Höjgaard (dán, 82.). Kapitány: Luke Donald (angol)
EGYESÜLT ÁLLAMOK: Scottie Scheffler (1.), Xander Schauffele (5.), Patrick Cantlay (6.), Max Homa (7.), Brian Harman (9.), Wyndham Clark (10.). Kapitányi választottak: Jordan Spieth (12.), Brooks Koepka (17.), Collin Morikawa (19.), Sam Burns (20.), Justin Thomas (24.), Rickie Fowler (25.). Kapitány: Zach Jonhson
A verseny hivatalos honlapja: www.rydercup.com
Az 1. nap összefoglalója itt!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik