Birkózó-vb: Muszukajev döntős és olimpiai kvótás!

Vágólapra másolva!
2023.09.18. 17:05
null
Muszukajev Iszmail (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Muszukajev Iszmail óriási csatában 6:5-re legyőzte a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság elődöntőjében a címvédő Rahman Musza Amuzadhalilit, így bejutott a fináléba, ezzel együtt megszerezte a magyar birkózósport első párizsi olimpiai kvótáját, méghozzá a szabadfogású 65 kilogrammosok között.

 

Az elődöntőig mutatott bravúrsorozat után jöhetett a legkeményebb rivális, a világbajnoki címre legesélyesebb versenyző, a címvédő Rahman Musza Amuzadhalili. Két kiléptetéssel 2:0-s előnyre tett szert az iráni, erre ugyancsak kiléptetéssel reagált Muszukajev (1:2). Amuzadhalili benézett egy akciót, amelyre a bírók nem adtak pontot: challenge-et kért, a bírók elutasították, ezzel 2:2 lett az eredmény.

A második menetet is az iráni kezdte jobban, újabb kitolással rukkolt elő. A bírók passzívnak találták Muszukajevet, elrendelték a 30 másodperces aktivitási időt, amely alatt, ha nem hajt végre akciót, egy pont jár a vetélytársnak. De az FTC sportolójának volt a tarsolyában kétpontos levitel, ezzel fordított (4:3). Amuzadhalili rögtön reagált, ugyancsak kétpontos akcióval (4:5). Pörögtek a másodpercek, egyre lehetetlenebbnek tűnt a helyzet. De Muszukajev kitartott, és addig hajtott, amíg megtörte ellenfelét, mindössze tíz másodperc maradt a mérkőzésből, amikor jó ütemben indított támadást, amely kétpontos levitellel zárult. Az iráni srác összetört, hiszen 6:5-re diadalmaskodott Muszukajev Iszmail, aki döntőbe jutott, megszerezve a magyar birkózósport első párizsi kvótáját.

Sportolónkból előtörtek az érzelmek, zokogva, az arcát eltakarva vonult végig a vegyes zónán, őt megelőzte az iráni csapat: elmondhatjuk, nem lettünk volna Amuzadhalili helyében, a mestere ordított vele a folyosón, miközben ötméterenként belepüfölt ököllel a falba... Az iráni jól bírta a szidalmat, ennél nagyobb baja is akadt épp.

Muszukajev nem bírt az érzéseivel, eltört nála a mécses (Fotó: Róth Tamás)
Muszukajev nem bírt az érzéseivel, eltört nála a mécses (Fotó: Róth Tamás)

 

Szóval Muszukajev. Kemény fickó, nem nyilatkozott kisírt szemekkel. Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány viszont értékelt: „Elképesztő. Csodálatos volt, ahogyan tavaly megnyerte a budapesti Eb-t, de ez még azon is túltesz. Nagyon vissza akart vágni az iráninak a tavaly elszenvedett vereségért, végig kontrából támadott, hagyta jönni az ellenfelét, és a zónából csinálta az akcióit. A végén azonban neki kellett mennie, és megcsinálta. Már az olimpiai bajnok japán ellen láttam, hogy szenzációs állapotban van. Nagyon bíztam benne, hogy döntőbe jut, mérhetetlenül boldog vagyok, hogy sikerült. Ezek után azt gondolom, világbajnok lesz. Nem rossz birkózó a Puerto Ricó-i Sebastian Rivera, de azt gondolom, amilyen ágon végigment Muszukajev, neki kell nyernie kedd este.”

Ha bejönne Bánkuti jóslata, 1979 után második alkalommal lehetne ismét világbajnoki aranyérme a magyar szabadfogású birkózósportnak – akkor Kovács István állt a dobogó felső fokára, San Diegóban, a 82 kilogrammosok között.

Ami a többi, hétfőn szőnyegre lépő magyart illeti: Dollák Tamara (59 kg) vigaszágra jutott, Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) és Bognár Erika (55 kg) kiesett.

BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD
SZABADFOGÁS
65 kg
Elődöntő:
Muszukajev–Amuzadhalili (iráni) 6:5

TOVÁBBI HÉTFŐI EREDMÉNYEINK
65 kg. A 16 közé jutásért: Muszukajev Iszmail–Oszpanov (kazah) 7:0. Nyolcaddöntő: Muszukajev–Otoguro 6:1-nél tus. Negyeddöntő: Muszukajev–Mamedov (egyéni induló, orosz) 5:4
92 kg. Vigaszág: Aktürk (török)–Juhász 10:0
97 kg. A 16 közé jutásért: Bajcajev Vlagyiszlav–Krasauskas (litván) 10:0. Nyolcaddöntő: Szadulajev (egyéni induló, orosz)–Bajcajev 4:2

NŐI BIRKÓZÁS
55 kg. Nyolcaddöntő:
Bognár Erika–Wanyama (kenyai) 10:0. Negyeddöntő: Dragutam (moldovai)–Bognár 8:3
59 kg. A 16 közé jutásért: Dollák Tamara–Manolova 6:1. Nyolcaddöntő: Csang (kínai)–Dollák 12:0

A második szabadfogású programcsomag végeredménye

57 kg. Vb: Sztevan Micsics (Szerbia), 2. Higucsi Rei (Japán), 3. Zelimhan Abakarov (Albánia) és Arszen Haratyunjan (Örményország).

74 kg. Vb: Zaurbek Szidakov (egyéni induló, orosz), 2. David Taylor (Egyesült Államok), 3. Hetik Cabolov (Szerbia) és Takatani Daicsi (Japán), ...19. Kuramagomedov Murad.

79 kg. Vb: Ahmed Uszmanov (egyéni induló, orosz), 2. Vladimeri Gamkrelidze (Grúzia), 3. Mohammad Nohodilarimi (Irán) és Vaszil Mihajlov (Ukrajna).

92 kg. Vb: Rizabek Ajtmuhan (Kazahsztán), 2. Osman Nurmagomedov (Azerbajdzsán), 3. Feyzullah Aktürk (Törökország) és Zahid Valencia (Egyesült Államok), ...12. Juhász Balázs.

A magyarok eredményei és a verseny programja (az olimpiai súlycsoportok dőlt betűvel)
Szabadfogás
Szombat-vasárnap. 61 kg:
nincs magyar induló. 70 kg: Antal Dániel (UTE) a 10. helyen zárt. 86 kg: Püspöki Patrik (Mogyi Bajai BC) a 17. helyen zárt. 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás) az 5. helyen zárt.
Vasárnap-hétfő. 57 kg: nincs magyar induló. 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya) a 11. helyen zárt. 79 kg: nincs magyar induló. 92 kg: Juhász Balázs (KTE) a 12. helyen zárt.

Szabadfogás és női birkózás
Hétfő-kedd. 65 kg:
Muszukajev Iszmail (FTC) döntős. 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC) kiesett. 55 kg: Bognár Erika (BHSE) kiesett. 59 kg: Dollák Tamara (UTE) vigaszágas

Női birkózás
Kedd-szerda. 50 kg:
Szekér Szimonetta (BHSE), 57 kg: Galambos Ramóna (BHSE), 65 kg: nincs magyar induló. 76 kg: nincs magyar induló
Szerda-csütörtök. 53 kg:
Orsós Sztálvira (Csepel TC), 62 kg: nincs magyar induló. 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA), 72 kg: nincs magyar induló

Kötöttfogás
Csütörtök-péntek. 55 kg:
nincs magyar induló. 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE), 82 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC), 130 kg: Vitek Dárius (BHSE)
Péntek-Szombat. 60 kg: Torba Erik (BHSE), 72 kg: Fritsch Róbert (BHSE), 97 kg: Lévai Tamás (BHSE).
Szombat-vasárnap. 63 kg:
Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE), 67 kg: Váncza István (FTC), 87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik