Birkózó-vb: Ligeti nekiment a világbajnoknak, leterítette, de alulmaradt

KRASZNAI BENCE (Belgrád)KRASZNAI BENCE (Belgrád)
Vágólapra másolva!
2023.09.16. 15:46
null
Ligeti Dániel leterítette az iráni óriást, de vereség lett a vége (Fotó: Róth Tamás)
A magyarok közül nehézsúlyú klasszisunk, az ötszörös Európa-bajnoki érmes Ligeti Dániel menetelt legtovább a Belgrádban zajló olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság szombati, szabadfogású nyitó napján.

 

Magyar szempontból nem indulhatott volna jobban a nyitó nap, hiszen mindhárom sportolónk győzelemmel indított. Rögtön le kell szögezni, hogy az orosz–ukrán háború kitörése óta ez az első olyan felnőttvilágverseny, amelyen az orosz és fehérorosz sportolók is szerepelhettek, egyéni indulóként. Szóval nagy kérdőjel volt, milyen formában lépnek szőnyegre ezek a sportolók, hiszen bő másfél éve gyakorlatilag eltűntek a nemzetközi birkózóközösség látóköréből. Az biztos, hogy a fehérorosz Nyikita Dmitrijevsz Majeuszki nem tartozott a verhetetlen birkózók közé – ezt az UTE 70 kilogrammos versenyzője, Antal Dániel is bebizonyította, aki négypontos dobással, mögé kerüléssel és passzivitási ponttal 7:4-es sikert ért el.

Jött a bajaiak büszkesége, Püspöki Patrik (86 kg), akit az ugandai Ivan Masakwe próbált megállítani. Kevés sikerrel, a magyar srác három kitolással, majd fejlefogásból indított dobásból tussal nyert, ezzel megszerezte élete első győzelmét világversenyen.

Püspöki Patrik fejlefogásból dobta el az ugandai Masakwét (Fotó: Róth Tamás)
Püspöki Patrik fejlefogásból dobta el az ugandai Masakwét (Fotó: Róth Tamás)

 

Ötszörös Európa-bajnoki érmesünk, a 125 kilós Ligeti Dániel a türkmén Ziyamuhammet Saparov ellen hangolt a világbajnokságra. Rutinos, taktikus birkózást bemutatva, levitellel, mögé kerüléssel és passzivitási ponttal 5:0-s sikert ért el. A folytatásban a kétszeres Ázsia-bajnoki ötödik üzbég Sardorbek Kholmatov következett, aki ellen bravúrbirkózást mutatott be a magyar klasszis: gyönyörű akciókkal, 4:37 perc alatt technikai tussal diadalmaskodott (11:0).

Következhetett az egyik legkeményebb dió, 2021 világbajnoka, az iráni Amir Hosszein Zare. Nos, magyar szempontból aligha alakulhatott volna jobban az első négy perc. Igaz, az első pont passzivitásból Zaréé lett, de a második menetben Ligeti rögtön „eladta” a már-már legendássá vált belső gáncsát, nem kevesebb mint négy pontért. Csakhogy ezután az történt, amit nagyon nem szerettünk volna látni: hiába a népes magyar szurkolótábor, amely megállás nélkül skandálta Dani nevét, az iráni a következő bő egy percben nem kevesebb mint tíz pontot hajtott végre. Ezzel gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés, Amir Hosszein Zare 11:4-re legyőzte a Haladás sportolóját. Ligeti Dániel a versenyben maradásért abban bízhat, hogy az iráni óriás a kora esti programban felülmúlja a súlycsoport extraklasszisát, az olimpiai, háromszoros világ- és tízszeres Európa-bajnok török Taha Akgült.

„Ha valaki ebben a mezőnyben le tudja győzni a törököt, az csak az iráni lehet – értékelt a mérkőzés után Bánkuti Zsolt szabadfogású szövetségi kapitány. – Dani mindent kiadott magából, ismét láthattuk, hogy képes a bravúrokra, de már nem képes hat percig folyamatosan ugyanolyan magas szinten teljesíteni. Megpróbáltuk, nekimentünk, nem jött össze. Bízunk a vigaszágban!”

Püspöki Patrik a 16 közé már nem jutott be: ahogyan a tavalyi vb-n, úgy az idén is az osztrák Benjamin Greiltől kapott ki, ezúttal 3:0-ra. Antal Dániel a nyolcaddöntőben maradt alul, noha szépen küzdött az Európa-bajnoki ezüstérmes Ramazan Ramazanov ellen, technikai tus lett a vége (15:4). Kettejük közül Püspöki versenye biztosan véget ért, Antal még reménykedhet a vigaszágban.

VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD
Szabadfogás. 70 kg. Selejtező:
Antal Dániel–Dmitrijevsz Majeuszki (egyéni induló, fehérorosz) 9:4. Nyolcaddöntő: Ramazanov (bolgár)–Antal 15:4.

86 kg. Selejtező: Püspöki Patrik–Masakwe (ugandai) tus 7:0-nál. A 16 közé jutásért: Greil (osztrák)–Püspöki 3:0.

125 kg. A 16 közé jutásért: Ligeti Dániel–Saparov (türkmén) 5:0. Nyolcaddöntő: Ligeti–Kholmatov (üzbég) 11:0. Negyeddöntő: Zare (iráni)–Ligeti 11:4

A magyarok és a verseny programja (az olimpiai súlycsoportok dőlt betűvel)
Szabadfogás
Szombat-vasárnap. 61 kg:
nincs magyar induló. 70 kg: Antal Dániel (UTE) a vigaszágban reménykedik. 86 kg: Püspöki Patrik (Mogyi Bajai BC) kiesett. 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás) a vigaszágban reménykedik.
Vasárnap-hétfő. 57 kg: nincs magyar induló. 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya), 79 kg: nincs magyar induló. 92 kg: Juhász Balázs (KTE).

Szabadfogás és női birkózás
Hétfő-kedd. 65 kg:
Muszukajev Iszmail (FTC), 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC). 55 kg: Bognár Erika (BHSE), 59 kg: Dollák Tamara (UTE).

Női birkózás
Kedd-szerda. 50 kg:
Szekér Szimonetta (BHSE), 57 kg: Galambos Ramóna (BHSE), 65 kg: nincs magyar induló. 76 kg: nincs magyar induló.
Szerda-csütörtök. 53 kg:
Orsós Sztálvira (Csepel TC), 62 kg: nincs magyar induló. 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA), 72 kg: nincs magyar induló.

Kötöttfogás
Csütörtök-péntek. 55 kg:
nincs magyar induló. 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE), 82 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC), 130 kg: Vitek Dárius (BHSE).
Péntek-Szombat. 60 kg: Torba Erik (BHSE), 72 kg: Fritsch Róbert (BHSE), 97 kg: Lévai Tamás (BHSE).
Szombat-vasárnap. 63 kg:
Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE), 67 kg: Váncza István (FTC), 87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA).

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik