Vívó-vb: megvédte címét a magyar női kardcsapat!

HARMATH ÁKOS (percről percre)HARMATH ÁKOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2023.07.30. 17:44
null
A második vb-aranyát szerezte a magyar válogatott (Fotó: Magyar Vívó Szövetség/Fb)
A Milánóban zajló vívó-világbajnokságon megvédte címét a magyar női kardvívó-válogatott, miután a becserélt Márton Anna vezérletével héttusnyi hátrányból fordítva 45:38-ra legyőzte a döntőben a franciákat.

VILÁGBAJNOKSÁG, MILÁNÓ
NŐI KARD, CSAPAT
DÖNTŐ

Magyarország–Franciaország 45:38 (Márton +10, Battai +4, Szűcs –2, Pusztai –5)

Magyarország: Márton Anna, Szűcs Luca, Battai Sugár Katinka, Pusztai Liza
Franciaország:
Sara Balzer, Margaux Rifkiss, Manon Apithy-Brunet, Caroline Queroli

ÖSSZEFOGLALÓ

A döntő nem úgy indult, hogy a címvédő magyar válogatottnak lesz oka örömre a finálé után a franciák ellen, mert a mieink az első három asszóból kettőt is elvesztettek: Battai Sugár Katinka hozta a második asszót döntetlenre, de előtte Pusztai Liza, utána pedig Szűcs Luca is kikapott. Battai ugyan a negyedik asszóban egyet faragott a hátrányból, ám az ötödikben már hét tus volt a franciák előnye, miután Caroline Queroli legyőzte Pusztait.

Ekkor jött a fordulópont: a mieink cseréltek, Szűcs Luca helyett Márton Anna kapott lehetőséget, és ő sokkal többet tett annál, amit elintézhetnénk annyival, hogy meghálálta a bizalmat: 18:25-nél köt be, majd 29:30-nél jön le a pástról.

„Elcseszte, neki kellett volna vezetnie, egy tust ott hagyott a páston” – mondja sírva-nevetve néhány perccel később Gárdos Gábor, a válogatott edzői stábjának vezetője.

Abban a néhány percben elég sok minden történik: Battai szárnyal, Márton vív egy 5:1-et (egy vb-döntőben plusz tízet csinál…), Pusztai meg befejez.

„Mondja valaki, hogy nem ez a világ legjobb csapata” – jegyzi Gárdos Gábor a döntő végén. – „A tavalyi vébéaranyt sokan véletlen eredményként kezelték, és az is volt. Ez a milánói viszont nem volt az. Nagyon odatették magukat a lányok. Annyira büszke vagyok rájuk. Panka meg? Mit mondjak róla? Emlékszik mit mondtam, amikor tavaly hazaértünk Kairóból, és megkérdezte, hogyan verekszi magát vissza a csapatba? Azt, hogy Márton Annának helye van a válogatottban, sőt, vele kezdődik a csapat. Akárhányszor felküldtük a pástra, kimagaslóan vívott. Boldog vagyok. Nagyon.”

Boldogok a lányok is – a „kislányok” és az anyuka is.

Amikor fellépnek a dobogó felső fokára együtt, egymás kezét fogva, fülig ér a szájuk. Aztán az aranyéremmel a nyakukban Szűcs Luca forgolódni kezd az emelvényen, keresi, hol is a zászló, merre kell fordulnia.

Mire felcsendül a Himnusz, Pusztai Liza irányba irányítja társát.

Mindannyian egyfelé néznek – világbajnoki aranyérmet ünnepelnek.

Újra.

Kairó után Milánóban is a világ tetejéig menetelt női kardcsapatunk.

ÖRÖMSZAVAK
Márton Anna: Egyáltalán nem stresszeltem. Egyetlen dologra koncentráltam a pástra lépésem előtt, arra, hogy mutassam meg, mire vagyok képes, vívjak egy jót, élvezzem a döntőt – az egyéniben nem jöttek a tusok... Nehéz időszak után vagyok, az elmúlt két hónap után magamnak és másoknak is be akartam bizonyítani, hogy jó vívó vagyok. Ez kellett ahhoz is, hogy helyre álljon a lelki nyugalmam.
Pusztai Liza: Még nem is tértem magamhoz... Ez sokkal jobb nap volt, mint a tavalyi Kairóban, jobbak is voltunk, boldogabb is vagyok. Az utolsó asszó előtt nagyon féltem, tudtam, hogy be kell fejeznem a meccset, csak azt nem, képes leszek-e rá. Nem nagyon emlékszem a végére, abból tudtam, hogy beadtam a negyvenötödik tust, hogy mindenki ordibált a pást mellett. Ha valakit nekem azt mondja a tokiói olimpia után, hogy két vébéaranyam lesz mostanra, kinevetem.
Battai Sugár Katinka: A negyed- és elődöntőben voltak megingásaim, sajnos sokkal görcsösebben vívtam, mint szoktam, mert bennem volt, hogy nagyon akarom a győzelmet. A döntőre már úgy mentem ki, hogy a legrosszabb esetben is ezüstérmesek vagyunk, így felszabadultan vívtam. Amikor meg Panka elkezdte szórni a tusokat, az úgy felspannolt, hogy az ő lendülete vitt engem is. Idővel talán elhiszem, hogy kétszeres világbajnok vagyok...
Szűcs Luca: A nap elején izgultam, meg éreztem, hogy van a vállamon teher, de amikor kimondta a bíró, hogy kész, rajt, már csak arra figyeltem, hogy én adjam a tust – kár, hogy mindez a döntőben nem sikerült túl jól... A döntő elején nem feltétlenül hittem címvédésben, de büszke vagyok a társaimra, hiszen ők száztíz százalékot nyújtottak. Ez az arany még hihetetlenebb, mint a tavalyi volt. Sokan mondták, hogy a kairói véletlen eredmény volt. Hát, nem volt az.
LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE ÁLLT ÖSSZE MINDEN – BOCZKÓ GÁBOR
„Tavaly nem számítottunk az aranyra, noha tudtuk, hogy juniorként nagyon jól muzsikált a csapatból három lány. Aztán egyből felértek a csúcsra. Idén az volt a fontos, hogy jussanak négybe, ez fontos volt a kvalifikáció szempontjából, de én mindig azt mondom, egy magyar vívónak nem lehet más célja egy versenyen, mint az éremszerzés. Lépésről lépésre kezdett összeállni vasárnap minden. A döntőben az nem tetszett, hogy amikor elmentek a franciák, kicsit leültek a lányok, úgy éreztem, nem nagyon hisznek a sikerben – oda kellett mennem üvöltözni velük kicsit. Utána megjött a hangja a kispadnak is, Márton Panka extrát nyújtott, és végül meg is nyerték a lányok a vb-t” – fogalmazott a szövetségi kapitány.

ASSZÓRÓL ASSZÓRA

9. asszó – Pusztai–Balzer 5:4

Pusztai Liza a páston az utolsó asszóban. Öt tusra a világbajnoki címtől a magyar válogatott! Balzeré az első tus, pedig Pusztai volt a támadó és ő talált előbb.... Videózás után is marad az ítélet...40:35. Gyors, nyugtató tussal 41:35. Már csak négy. Jó a védés, jó a visszavágás, 42:35! Ezt innen már csak elrontani lehet? Pusztainak egy sárga lap. Balzer szépít, 42:36. Ott van a 43. Egy rövid vágás után másodjára már eltalálja, 43:36! Már csak kettő... Pusztai belevág a támadásba, 44:36! Egy tus kell! Ez most a franciáé, 44:37. Ez is, parádriposzt, 44:38. És megvaaaaaan! Pusztai odavág, tisztán, szépen, és megvan a világbajnoki cím!!! 45:38


8. asszó – Márton–Apithy-Brunet 5:1

Az első csörtében összeakad a két vívó, Márton rossz térde azonban megússza, a tus a franciáé, de Márton gyorsan fordít, 37:34! Sőt, Márton oldalról felkaron vágja a franciát, 38: 34! Aztán odabök a francia csuklója alá, villámgyorsan, 39:34! Brunet belesétál Márton pengéjébe, 40:34! Ezt ki hitte volna, 20 perce?

7. asszó – Battai–Queroli 6:3

Queroli talál az első csörte végén, és a második végén is... 29:32. Battai védés után testre szúr, 30:32. Queroli előbb indít, talál, aztán Battai véd és megint jól vág vissza, 31:33. Battai gyors tus után ismét indít és oldalról vállon vágja a franciát, 33:33. Vezetünk!Queroli támad, de Battai közbeszúr, 34:33! Aztán Battai lezárja az asszót, vezetünk! 35:33!

6. asszó – Márton–Barzel 11:5

Cseréltünk, jön Márton Anna. Rögtön tust is szerez. Kettőt is, 20:25! Korai indulás miatt Márton is sárgát kap, de ez nem zavarja, benne, hogy újabb találatot adjon, 21:25! Két jó védés után beleszúr a francia Márton támadásába, 21:26. Barzel újabb találatára Márton videót kér, megnézik...marad a tus, 21:28. Márton szépít, majd jól támad, 23:28. Márton jól szúr közbe, kétszer is, 25:28! Most viszont Márton kap egy találatot, de gyorsan felel, 26:29. Márton fantasztikus, újabb tus, 27:29. Elképesztő, újabb kiváló találat, 28:29! Márton egyenlít, hihetetlen! 29:29! A franciáé az utolsó tus az asszóból, de ez Mártonról szólt, 29:30!

5. asszó – Pusztai–Queroli 2:5

Querolié az első találat az asszóban, Pusztaié a második 17:21. Pusztai korai indulás miatt kap sárgát, miközben Querolié az újabb pont, és a következő is. 17:23. Pusztai szépít, aztán egy hosszú csörte végén a francia talál 18:24. Sőt, Queroli simán hozza az asszót, most nyílt az olló...18:25

4. asszó: – Battai–Apithy-Brunet 6:5

Nyílik az olló? Brunet-é az első találat, Battai viszont két szép támadással megfordítja az asszót, 12:16. Battai a támadó, övé a pont, de a francia szépít, összességében növeli az előnyt, 13:17. Battai két gyors találattal 15:17, de nincs újabb magyar tus, 15:18. Nem nyílik az olló.Egy-egy pont ide-oda, 16:19, végül Brunet lezárja az asszót, 16:20. Battai egyet hozott.

3. asszó – Szűcs–Queroli 3:5

Querolinál az első találat, de Szűcs szépen válaszol, 8:11. Sőt, két jó támadással, máris 10:11. Queroli támad, Szűcs visszavág, a franciáé a találat, de Szűcs videót kér. Nem adták meg a riposztot, 10:12. Sőt, villámgyorsan ismét három közte, 10:13. Rövid támadás Szűcstől, védés, visszavágás Querolitól, 10:14. Ez gyors volt sajnos, öt közte, 10: 15.

2. asszó – Battai–Balzer 5:5

Battai szép tussal kezd, 3:5.Balzer gyorsan válaszol, 3:6. Nem jön a riposzt Battaitól, 3:7. Utána viszont Battai szépen odacsap, 4:7. Battai újabb találata után a francia videót kér, hiába, 5:7. Nem sikerül egyre feljönni, 5:8. Battai hozza az újabb tust, majd még egyet, 7:8. A francia viszont két tussal lezárja az asszót, 7:10.

1. asszó – Pusztai–Apithy-Brunet 2:5

Az első két tus nagyon gyorsan a franciáé, aztán Pusztai szépít, 1:2. Szép térdvágás a franciától, majd egy újabb gyors tus oda, 1:4. Jó ütemű megindulás Pusztaitól, de a francia hamar visszaállítja a három tusnyikülönbséget, 2:5.

Érkeznek a döntő résztvevői: elsőként a mieinket szólítják a pástra, majd a franciákat.

Az első asszót Pusztai Liza vívja Manon Apithy-Brunet ellen. A döntőben a bolgár Vaszil Milencsev bíráskodik.

Köszöntjük olvasóinkat, hamarosan megkezdődik a világbajnoki döntő!

ELŐZMÉNYEK

A franciák negyedszer, a mieink másodszor lehetnek világbajnokok női kardcsapatban.

A mieink az első fordulóban erőnyerőként még nem léptek pástra, a nyolc közé jutásért aztán 45:39-re verték a lengyeleket, majd a négy közé a görögök elleni 45:35-ös sikerrel kerültek. Az elődöntőben Dél-Korea következett és Pusztai Liza vezetésével magabiztos vívással 45:39-re nyerve jutott a döntőbe a magyar csapat. Tavaly után ismét, és az ellenfél Kairóhoz képest nem változott: ugyanúgy a franciák ellen küzdenek meg a lányok az aranyért, mint egy éve.

A franciák a mieinkhez hasonlóan erőnyerőként kihagyták az első kört, s az Algéria elleni első összecsapásuk még talán bemelegítésnek sem biztos, hogy jó volt: 45:22-re nyertek. A nyolc között Japán következett, s egy újabb sima siker: 45:37. Az elődöntőben Ukrajna sem igazán tudott komoly ellenállást kifejteni, 45:32 lett a vége.

A bronzérmet egyébként a mieink által az elődöntőben legyőzött Dél-Korea szerezte meg Ukrajna ellen, miután viszonylag nagy különbséggel, 45:32-re nyert.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik