EJ, teqball: aranyérmes a Bányik Csaba, Katz Balázs páros

PATAI GERGELY (Krakkó)PATAI GERGELY (Krakkó)
Vágólapra másolva!
2023.07.02. 13:26
null
A Bányik, Katz páros meg sem állt az aranyéremig (Fotó: MTI)
Bányik Csaba és Katz Balázs aranyérmet nyert férfi párosban az Európai Játékok krakkói teqballversenyén.

 

Mindent megtettek az önkéntesek, de hiába igyekeztek szárazra törölni a pályát, a páralecsapódás miatt nem tudták befejezni szombat este a teqballos férfi párosok küzdelmeit. A Bányik Csaba, Katz Balázs kettős magabiztos játékkal menetelt az elődöntőig, a csoportkörben montenegrói és koszovói, a negyeddöntőben ukrán riválist győzött le könnyedén. Az Oleh Uszicsenko, Dmitro Sevcsuk duó nagy biztatást kapott a lelátóról, de nem tudta megnehezíteni a mieink dolgát, akik ha kellett, erőből, ha kellett, fineszes megoldással fejezték be a labdameneteket.

A centerpályán telt ház előtt kezdődött el a lengyel Adrian Duszak, Marek Pokwap kettős elleni elődöntő, amely során többször is jelezték a játékosok, hogy csúszik a pálya – végül a második szett elején küldték be az öltözőbe őket, az elsőt a mieink nyerték meg. A szurkolók egy ideig türelmesen várták a fejleményeket, de a körülmények nem javultak, így az illetékesek a halasztás mellett döntöttek.

Mint kiderült, a félbeszakadt elődöntő újrajátszását rendelték el, vagyis vasárnap délelőtt kezdődött minden elölről... Sajnos nem úgy, ahogy tizenkét órával korábban, Bányik szerváiból a lengyelek szereztek pontokat, akik már 5:1-re is vezettek. Az esélyesebb magyar kettős megrázta magát, bravúros mentéseket bemutatva 6:0-s sorozattal fordított, ám ez sem volt elég a játszmagyőzelemhez, mert 10:7 után már csak a rivális volt eredményes.

A hazai közönség lelkesedése hamar alábbhagyott, a második játszmát ugyanis sokkal jobban kezdték a mieink, és bár a lengyelek többször is egyenlítettek, a vezetést nem tudták átvenni. Amikor 10:7-ről 10:9-re zárkózott a vetélytárs, felsejlett az első szett emléke, de kétszer nem léptek ugyanabba a folyóba Katzék, következhetett a döntő játszma.

Az első négy Bányik-szerva ezúttal négy magyar pontot eredményezett, amivel meg is alapoztuk a szett kimenetelét. Folyamatosan növelte előnyét kettősünk, Katz feladásaiból Bányik jól fejezte be a támadásokat, miközben a lengyeleknek csak villanásaik voltak – 12:7 lett a vége, a fináléban a világbajnoki címvédő szerb Nikola Mitro, Bogdan Marojevics páros várt a mieinkre.

A döntő elején is Bányik kitűnő szervái adták meg az alaphangot, az első szettben csak ritkán tudták hosszú labdamenetre késztetni a szerbek a pontosan és gyorsan játszó magyar kettőst. A másodikban viszont egyértelműen a rivális volt a jobb, Mitro látványos megoldásokkal fejezte be az akciókat, így a döntés a harmadik játszmára maradt.

Ahogy számítani lehetett rá, színvonalas és kiélezett küzdelemben dőlt el az aranyérem és az Európa-bajnoki cím sorsa: három szerb pont után hat magyar, majd újabb három szerb következett. A nagy tét ellenére a mieink keveset rontottak, Marojevics azonban két kettős hibát is elkövetett, ami sokba került a szerbeknek. 11:9 után ugyanis meccslabdához jutott párosunk, Bányik pedig annak rendje és módja szerint, tökéletes szervával lezárta a döntőt.

Noha egyéniben lemaradtak az éremről a magyar teqballosok, kettőseink kitettek magukért Krakkó főterén: a vegyes és a női után férfi párosban is a mieink állhattak fel a dobogó felső fokára.

EURÓPAI JÁTÉKOK
TEQBALL
FÉRFI PÁROS
DÖNTŐ
Bányik Csaba, Katz Balázs–
Nikola Mitro, Bogdan Marojevics (szerb) 2:1 (5, –5, 9)

A Nemzeti Sportot az Európai Játékok helyszíneiről Patai Gergely tudósítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik