EJ, kick-box: Bálint arany-, Fésű és Busa ezüstérmes nyert

PATAI GERGELY (Krakkó)PATAI GERGELY (Krakkó)
Vágólapra másolva!
2023.07.02. 12:50
null
Fésű Lajos ezüstérmes lett a 79 kilogrammosok mezőnyében (Fotó: Magyar Kick-box Szakszövetség)
A kick-boxos Fésű Lajos ezüstérmes lett a light-contact kategória férfi 79 kilogrammos súlycsoportjában a krakkói központú Európai Játékokon, Myslenicében. A pointfighting kategória női 60 kilogrammos súlycsoportjában érdekelt Busa Andrea is ezüstéremig jutott. Ugyancsak pointfighting kategóriában lépett tatamira a 74 kilogrammosok között érdekelt Bálint Martin, aki a döntőt megnyerve aranyérmes lett.

A festői szépségű Myslenice folyóját átszelő híd egyik oldalán a Chelm-hegy magasodik, a másikon gondozott park terül el. Akik későn (értsd: a 11 órás kezdés után tíz perccel) érkeztek, kénytelenek voltak a gyepen megállni, miután néhány kör után feladták a reményt, hogy szabad helyet találjanak a városi sportcsarnok parkolójában. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság árgus szemekkel figyeli, hogy az ötkarikás játékok programjába pályázó sportágaknak sikerül-e megszólítaniuk új szurkolókat – a kick-boxnak az Európai Játékokon sikerült, a vasárnapi döntőket népes közönség figyelte a helyszínen.

Három magyar bunyóst is láthattak az érdeklődők, miután Fésű Lajos, Busa Andrea és Bálint Martin is sikerrel vette a pénteki és szombati akadályokat, így mindhárman aranyéremért léphettek tatamira. Light-contactban Fésű Lajosnak szólt a „Hajrá, hajrá, Lali!” rigmus, aki a német Al Amin Rmadan ellen igyekezett eltüntetni fizikai hátrányát – Fésű 69 kilogrammban lett világbajnok, de ezúttal 79-ben versenyzett, és több mint öt kilóval könnyebb volt riválisánál. Az első menetet egyértelműen uralta a német, a másodikban felütések mellett lábsöprést is csinált, ám a harmadik elején Fésű volt a jobb, kézzel és lábbal is többet talált, mint ellenfele. A végére elfáradt a magyar kick-boxos, aki mindent kiadott magából, de a pontozók a belharcokban eredményesebb Rmadant hozták ki győztesnek.

Fésűhöz hasonlóan a pointfighting 60 kilogrammban versenyző Busa Andrea is ezüstérmet szerzett, és bár mindketten csalódottak voltak a vereség miatt, hatalmas élményként tekintettek az Európai Játékokra, amelynek műsorán először szerepelt a sportág. Négyszeres világbajnokunk ellenfele az olasz Francesca Ceci volt a döntőben, akivel a tavalyi világkupán kétszer is találkozott, az első perc mégis az ismerkedéssel telt. A folytatásban Busa irányította a küzdelmet, jól mozgott és egyenes ütésekkel hason találta az olaszt. A második menet feléig voltak óvatosak a bunyósok, utána Ceci kezdeményezett többet, mozgásán pedig nem érződött, hogy jegelni kellett a bokáját. Ment előre Busa, de Ceci fejrúgása talált, a kiélezett döntőt 7–4-re nyerte meg az olasz rivális.

Két ezüstérem után nemcsak magáért, hanem a teljes magyar küldöttségért is küzdött a mieink közül utolsóként tatamira lépő Bálint Martin (pointfighting, 74 kg). Az elődöntőben legyőzött olasz Edoardo Bagarello jóval nehezebb ellenfél volt, mint az ír Nathan Tait, aki néhány ütését leszámítva szinte végig védekezett, Bálint látványosabbnál látványosabb akciókkal szerzett pontokat. Az utolsó menetben a technikai KO-t jelentő tízpontos különbség is kialakult, a magyar bunyós 15–5-re győzött, és első magyar kick-boxosként nyerte meg az Európai Játékokat.

Miután vasárnap délután befejezték szereplésüket bunyósaink a lengyelországi viadalon, már csak egy feladatuk maradt: keresni egy nagy dobozt az egy arany-, két ezüst- és öt bronzéremnek.

A Nemzeti Sportot az Európai Játékok helyszíneiről Patai Gergely tudósítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik