Birkózás: „Itthon talán sohasem volt még példa hasonlóra”

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2023.07.07. 08:29
null
Az Európa-bajnok Takács István a kötöttfogású 87 kilogrammosok között lép szőnyegre a BOK-csarnokban (Fotó: Getty Images)
Nagy fába vágta fejszéjét a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ). E hét második felében Kaposváron zajlik az U15-ösök Európa-bajnoksága, jövő héten csütörtöktől vasárnapig pedig az idei utolsó UWW-rangsorversenyt, a Polyák Imre–Varga János-emlékversenyt is megrendezi. A szervezet ügyvezető alelnökével, Bacsa Péterrel beszélgettünk.

 

Az U15-ös Európa-bajnokságra és az UWW-rangsorversenyre egy­aránt mintegy 600 nevezés érkezett. Előbbit Kaposváron, utóbbit Budapesten rendezik.

„A birkózók mellett három-négyszázan akkreditáltak, tehát tíz napon belül csaknem kétezer ember érkezik Magyarországra, ami fantasztikus – kezdte Bacsa Péter, a Magyar Birkózók Szövetsége ügyvezető alelnöke. – A rangsorversennyel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy két rendkívül nívós edzőtábor köthető hozzá. Most a szabadfogásúak tréningeznek Tatán tíz ország részvételével, az ukrán csapatot térítésmentesen látjuk vendégül, nagy szeretettel fogadtuk. A viadalt követően kötöttfogású és női edzőtábor kezdődik, harminc ország több mint háromszáz birkózóval képviselteti magát, erre nagyon büszkék vagyunk, itthon talán sohasem volt még példa hasonlóra.”

Az MBSZ ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter (Fotó: Koncz Márton)
Az MBSZ ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter (Fotó: Koncz Márton)

Az U15-ös Európa-bajnokságot 2017-ben hívta életre az UWW. Magyarország második alkalommal ad otthont a korosztály Eb-jének, 2018-ban Győr volt a házigazda.

„Eleinte sokan kétkedve fogadták a versenyt és a létjogosultságát – így Bacsa. –  Az idő igazolta, hogy igenis fontos megméretés, és most már a kétkedők is belátták, jó, hogy van. Egyértelmű bizonyíték erre, hogy Kaposváron harminc ország majdnem hatszáz versenyzője szerepel. Ennyi idősen senkinek sem kell megváltania a világot, de fontos tudni, ki hol tart a nemzetközi mezőnyben. Bízunk benne, hogy a hazai pálya előnyt jelent a fiataloknak, és nem nyomja össze őket a teher. Az UWW szabályainak értelmében ezen a viadalon orosz és fehérorosz sportolók is részt vehetnek egyéni indulóként. Az ukránok viszont nem neveztek.”

Bacsa Péter az orosz és fehér­orosz birkózókkal kapcsolatban kifejtette, hogy a felnőttek között még nem kaptak zöld utat, tehát a jövő heti rangsorversenyen valószínűleg még nem, de a szeptemberi belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon már jó eséllyel szerepelnek.

S ha már a világbajnokságnál tartunk: „A Polyák Imre–Varga János-emlékverseny az UWW idei utolsó rangsoroló viadala, tehát a vébéig itt lehet utoljára világranglistapontokat gyűjteni, ez határozza meg a vébékiemelést. Rendkívül erős verseny lesz, ötvenöt ország csaknem hatszáz sportolója indul, összesen négy olimpiai és huszonhat világbajnok lép szőnyegre! Gyakorlatilag olyan lesz, mint egy minivébé, a meghatározó birkózónemzetek közül csak Japán és Örményország nem lesz jelen. Kíváncsian várom, hol tartanak a mieink a felkészülésben, miként állunk helyt.”

Magyarország 2016 óta minden évben rendez világversenyt, ami hatalmas fegyvertény: „Ez is azt mutatja, hogy az egyik legjobb versenyszervezők vagyunk a világon. Noha ez pluszmunkát jelent a csapatunknak, mindenki örömmel végzi el, hiszen évről évre úgy távoznak tőlünk a résztvevők, hogy várják, mikor jöhetnek legközelebb.”

Az UWW-rangsorverseny-programot július 13-án, csütörtökön hét szabadfogású súlycsoport (57, 65, 74, 86, 92, 97 és 125 kg) nyitja, 14-én a 61, 70 és 79 kilósok mellett jönnek az 50, 53, 57, 62 és 68 kilogrammos hölgyek, 15-én a női 55, 59, 65, 72 és 76 kg mellett a kötöttfogású 55, 60, 63 kilósok csatáznak, 16-án, vasárnap pedig hét kötöttfogású kategória (67, 72, 77, 82, 87, 97, 130 kg) zárja a sort a BOK-csarnokban. A belépés ingyenes.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik