Birkózás: erős mezőny, három magyar arany kötöttfogásban

Vágólapra másolva!
2023.07.16. 20:34
A nemzetközi szövetség (UWW) közel világbajnoki szintű és nagyságú budapesti rangsorviadala, a Polyák Imre–Varga János-emlékverseny zárónapján hét kötöttfogású súlycsoport résztvevői feszültek egymásnak. Szilvássy Erik, Losonczi Dávid és Lévai Tamás egyaránt aranyérmes lett – derül ki a birkózószövetség hírleveléből.
Kékben Szilvássy Erik (Fotó: Koncz Márton)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Kékben Szilvássy Erik (Fotó: Koncz Márton) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Az összesen 13 szőnyegre lépő magyar közül hárman jutottak be a döntőbe, ketten olimpiai súlycsoportban.Aki nem, az Eb-3. Szilvássy Erik (82 kg, Csepeli BC) a pánamerikai bajnok Spencer Woods (USA) ellen 2:1-re, az Eb-2. grúz Gela Bolkvadze ellen 1:1-gyel, később szerzett ponttal nyert. A fináléban a moldovai Mihail Bradut leküldette és megpörgette, ő pedig felállt a visszaintésből, s 3:1-re diadalmaskodott.

„Nem ismertem az amerikait, s az első meccsem eleve kritikus szokott lenni. A másodikon már jobban ment, megcsináltam azt a taktikát, amit az Eb-n is kellett volna. A moldovaival már birkóztam a Bundesligában, akkor is győztem, most is. A hibáimat a vébéig szeretném kijavítani” – fogalmazott Szilvássy.

Losonczi Dávid (Fotó: Koncz Márton)
Losonczi Dávid (Fotó: Koncz Márton)

 

87 kilóban két magyar klasszis, a tavalyi vb-bronzérmes Losonczi Dávid (ESMTK) és az idei Eb-győztes Takács István (BHSE) volt érdekelt a számukra válogatónak is számító megméretésen. Utóbbi két győzelem után a negyeddöntőben némileg vitatható szituációt követően 7:1-re kikapott a vb-ezüstérmes svéd Alex Kessidistől, akit viszont az elődöntőben Losonczi – miután dél-koreai, algériai és kínai riválisán is magabiztosan túljutott – 6:0-ra „ledarált”.

Így Takács kiesett, Losonczi pedig az Eb-győztes (ukránból lett) bolgár Szemen Novikovval küzdött a fináléban. Illetve ez így nem pontos, mert ide-oda hengergette, eldobta, kitolta, megpörgette, alig több mint két perc alatt 9:0-s technikai tussal verte nagynevű riválisát.

„A bemelegítésnél éreztem, hogy jó formában vagyok, de nem gondoltam volna, hogy így megverem a mezőnyt. Különösen örülök, hogy Kessidist és a bolgárt is legyőztem” – értékelt boldogan az erzsébetiek kiválósága, aki a viadal után a legjobb magyar kötöttfogásúnak járó díjat vehette át Varga János özvegyétől, Gabriella asszonytól.

Lévai Tamás (Fotó: Koncz Márton)
Lévai Tamás (Fotó: Koncz Márton)

 

A 82 kilóban tavaly vb- és Eb-3., de idén két kategóriát feljebb ugró Lévai Tamás (97 kg, BHSE) a grúz Lasa Tvildianit 4:1-re, a dél-koreai Li Sze Jolt 8:0-ra, az Eb-3. osztrák Daniel Gastlt 7:1-re múlta felül, majd a döntőben az olaszok grúz származású Eb-2. „erőemberével”, Nikoloz Kakhelasvilivel találkozott. Az indolens ellenfél szokásához híven sokat szabálytalankodott, ezért intették, de ettől függetlenül is honfitársunk irányított és nyert volna, a vége 3:1 lett ide.

„Nem hittem volna, hogy ilyen jó formában vagyok, de azt gondolom, még nem ez a legjobb. Az Eb csak a negyedik versenyem volt 97 kilóban, azóta magabiztosabb lettem, szeretnék stabil eredményeket hozni” – mondta Lévai Tamás.

A bronzmérkőzéseken további négy honfitársunk volt érdekelt. A Lévai fivérek legfiatalabbja, az idei U20-as Eb-2., mindössze 19 éves Lévai Levente (72 kg, BHSE) szépen ment el az elődöntőig, ott öt pontért odavágta az U23-as világbajnok iráni Szejed Szorabit, ám a végére elfáradt, s 8:6-ra kikapott. Az éremért az egyetemi vb-2. grúz Otar Abuladzével is nagyot küzdött, de egy vitatható szituációban kapott büntető pont és a több rutin még a riválisnak kedvezett (3:7), Levente ötödik lett.

Idősebb bátyja, a vb- és Eb-ezüstérmes Lévai Zoltán (77 kg, BHSE) három győzelem után az elődöntőben 7:3-ra veszített a pánamerikai bajnok Kamal Bey (USA) ellen, aztán az iráni Mohammad Naguszitól peches módon, akció nélküli 1:1-gyel kikapott, így ő is ötödik helyezést ért el.

Dömök Péter (82 kg, Ferencváros) egy-egy győztes és vesztes mérkőzés után 7:1-es vereséget szenvedett a svéd Kristoffer Bergtől, szintén ötödik lett.

Az Eb-3. Vitek Dárius (130 kg, BHSE) is a bronzért csatázhatott, mégpedig az iráni Aliakbar Joszofiamadcsalival, 3:0-s veresége neki is ötödik helyezést hozott.

A kötöttfogású válogatott a három aranyérmének és négy ötödik helyezésének köszönhetően – a 140 pontos Azerbajdzsán mögött, a 98 pontos Irán előtt 113 ponttal a második helyezést érte el a szakági pontversenyben.

UWW-RANGSORVERSENY, BOK-CSARNOK
Kötöttfogás. 67 kg. Selejtező:
Sancho (amerikai)–Pohilec Ádám 5:1.Nyolcaddöntő:Váncza István–Öhlen (svéd) 4:2.Negyeddöntő:Hecurjani (grúz)–Váncza 9:7.Vigaszág:Lej Li (kínai)–Váncza 7:5.A végeredmény:1. Hasrat Jafarov (azeri), 2. Hecurjani (grúz), 3. Li (kínai) és Rju (dél-koreai), ... 12. Váncza István, ... 21. Pohilec Ádám.72 kg. Nyolcaddöntő:Fritsch Róbert–Klányi Krisztofer 8:0.Negyeddöntő:Lévai Levente–Mattila (finn) 5:4, Szorabi (iráni)–Fritsch 3:1.Elődöntő:Szorabi–Lévai 8:6.Vigaszág:Abuladze (grúz)–Fritsch 9:0.A 3. helyért:Abuladze–Lévai 8:3.A végeredmény:1. Szejed Szorabi, 2. Ganidze (azeri), 3. Abuladze és Can (török), 5. Lévai Levente, ... 8. Fritsch Róbert, ... 14. Klányi Krisztofer.77 kg. Selejtező:Lévai Zoltán–Mnacakanjan (bolgár) 4:2, Lomadze (grúz)–Tösmagi Attila 7:1.Nyolcaddöntő:Lévai–Jerezsepov (kazah) 2:2 (később szerzett ponttal).Negyeddöntő:Lévai–Bahedzsijang (kínai) 3:1.Elődöntő:Bey (amerikai)–Lévai 7:3.A 3. helyért:Naguszi (iráni)–Lévai 1:1 (később szerzett ponttal).A végeredmény:1. Sanan Suleymanov (azeri), 2. Bey, 3. Lomadze és Naguszi, 5. Lévai Zoltán, ... 20. Tösmagi Attila.82 kg. Negyeddöntő:Szilvássy Erik–Woods (amerikai) 2:1, Dömök Péter–Batirov (kazah) 5:0.Elődöntő:Szilvássy–Bolkvadze (grúz) 1:1 (később szerzett ponttal), Bradu (moldovai)–Dömök 1:1 (később szerzett ponttal).Döntő:Szilvássy–Bradu 3:1.A 3. helyért:Berg (svéd)–Dömök 7:1.A végeredmény:1. Szilvássy Erik, 2. Bradu, 3. Bolkvadze és Berg, 5. Dömök Péter.87 kg. Selejtező:Losonczi Dávid–Pak (dél-koreai) 9:0, Takács István–Kusztubajev (kazah) 3:1.Nyolcaddöntő:Losonczi–Szid Azara (algériai) 9:0, Takács–Nemsevicius (litván) 3:1.Negyeddöntő:Losonczi–Peng (kínai) 8:0, Kessidis (svéd)–Takács 7:1.Elődöntő:Losonczi–Kessidis 6:0.Döntő:Losonczi–Novikov (bolgár) 9:0.A végeredmény:1. Losonczi Dávid, 2. Novikov, 3. Kessidis és Hecsuriani (grúz), ... 8. Takács István.97 kg. Nyolcaddöntő:Lévai Tamás–Tvildiani (grúz) 4:1.Negyeddöntő:Lévai–Li (dél-koreai) 8:0.Elődöntő:Lévai–Gastl (osztrák) 7:1.Döntő:Lévai–Kakhelasvili (olasz) 3:1.A végeredmény:1. Lévai Tamás, 2. Kakhelasvili, 3. Savolainen (finn) és Gastl. 130 kg.Nyolcaddöntő:Gaszemimondzsazi (iráni)–Vitek Dárius 1:1 (később szerzett ponttal).Vigaszág:Vitek–Kayaalp (török) mérkőzés nélkül.A 3. helyért:Joszofiamadcsali (iráni)–Vitek 3:0.A végeredmény:1. Mohammadali Gaszemimondzsazi, 2. Kandelaki (azeri), 3. Joszofiamadcsali és Kusmanen (finn), 5. Vitek Dárius

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik