EJ, tekvandó: Márton Luana döntőbe jutott az 57 kilogrammos súlycsoportban

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.06.24. 16:48
null
Márton Luana döntős az Európai Játékokon
Döntőbe jutott Márton Luana a tekvandósok 57 kilogrammos olimpiai súlycsoportjában a krakkói központú Európai Játékokon, miután szombati harmadik mérkőzését is megnyerte.

 

A május végén Bakuban (Bakι) felnőtt vb-aranyérmes, 17 éves magyar az iráni származású belga Raheleh Asemani, majd a görög Faidra Kalteki legyőzése után a délután elődöntős programjában a törökök Európa-bajnokával, a már világbajnoki ezüstöt és két bronzérmet is szerzett Hatice Kübra Ilgünnel került szembe.

A mérkőzés az ifjú magyar és a rutinos török közötti tapasztalatbeli különbség jegyében indult, a 30 éves Ilgün elhúzott és 13–5-re elvitte az első két percet.

A második menetben viszont a fiatalság kerekedett felül: Márton 6–8 után hirtelen teljesen átvette a kezdeményezést, és meg sem állt 14–8-ig, így egyenlített, s jöhetett a döntő menet. Ebben a Madridban élő és spanyol klubban készülő, de válogatottként a kezdetektől magyar nemzeti színekben versenyző Márton 0–2 után ellenállhatatlan rohamozásba kezdett, 6–2, 7–3, majd 10–3 állt az eredményjelzőn, s látszott, hogy a török kifogyott az erőből. A rivális lelkileg sem bírta a magyar világbajnok energikus akciózását, s elismerően gratulált legyőzőjének, aki 21–8-as menetnyeréssel masírozott be az esti döntőbe.

FRISSÍTÉS: az 53 kilós Patakfalvy Luca a bronzéremért küzdhet este.

A 2021-ben Eb-bronzérmes 22 éves magyar – a dán Louise Sinkjaer Lyngbaek és a brit Jodie McKew legyőzése után – a délutáni elődöntős csatáját a spanyol Alma María Perez Parradóval vívta, aki az első menetet felettébb simán nyerte 12:4-re.

A második két percben viszont magára talált Patakfalvy, s úgy tűnt, sikerül is az egyenlítés, hiszen a hajrában 3–2-re vezetett a 2022-es Európa-bajnoki ezüstérmes ellen, aki azonban az utolsó pillanatban sikerrel bevitt egy három pontot érő fejrúgást. Ezzel nemcsak a menetet fordította a maga javára 5–3-mal, hanem a mérkőzést is megnyerte, és ő küzdhet az aranyért, míg a magyar a bronzért léphet tatamira az esti éremmérkőzéseken.

A Nemzeti Sportot az Európai Játékok helyszíneiről Bobory Balázs és Patai Gergely tudósítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik