Birkózó Eb: Takács István döntős, Lévai Zoltán bronzmeccses

Vágólapra másolva!
2023.04.21. 17:56
null
Takács István döntőbe jutott Zágrábban! (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)
A 87 kilogrammos Takács István döntőbe jutott a Zágrábban zajló Európa-bajnokság ötödik, pénteki versenynapján, amelyen Lévai Zoltán (77 kg) az elődöntőig jutott, így szombaton a harmadik helyért léphet szőnyegre.

 

U23-as világ- és Európa-bajnokunk, Takács István pályafutása első felnőtt Eb-jén szerepel a Zagreb Arenában. Pénteken három mérkőzést megnyerve jutott az elődöntőbe, amelyben a svájci Damian von Euw volt az ellenfele. Az első menetben a rivális szerzett vezetést passzivitási ponttal, az ilyenkor megszokott lenti helyzetből viszont nem tudott akciót végrehajtani, hiszen Takács pénteken immár harmadik alkalommal állt fel a szituációból, ami kétségkívül bravúros. Takács viszont a második felvonásban igen, hatalmas, nagyívű dobást hajtott végre a zóna szélén, ezzel 5:1-re diadalmaskodott.

A szombat esti fináléban – amelyet az NSO-n élőben követhet – a világbajnoki bronzérmes török Ali Cengiz lesz az ellenfele.

„Egy éve nem gondoltam, hogy most itt állhatok, gödörben voltam, az idén viszont jó formában küzdöttem a válogatóversenyeken, és most is. Mindenkivel birkóztam már korábban az ágamon, a bolgárnak visszavágtam, a többieket pedig korábban is vertem már meg. Lenti helyzetben végig éreztem, mikor vált fogást a vetélytársam, ezt kihasználtam, amikor tudtam, felálltam. A törökkel korábban még nem találkoztam, remélem, hasonlóan jól birkózom, mint ma, mindent megteszek a győzelemért” – nyilatkozta Takács.

A délelőtt remekül teljesítő világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán (77 kg) az elődöntőben nagyot küzdött, s mindent megtett a siker érdekében, de 1:1-re, később szerzett ponttal kikapott 2017 világbajnokától, a szerbiai Nemes Viktortól, így szombaton a bronzmérkőzésen léphet szőnyegre.

„Az első menetben lenti helyzetben hamar kiemeltem Nemest, és ahogy visszaugrott a szőnyegre, már fel is állítottak minket, pedig még megvolt a fogás. Szerintem hamar fújt a sípjába a bíró, pár másodpercre lett volna szükségem az akcióhoz. Ez nagyon kizökkentett, mérges vagyok, hogy mindig velem történik ehhez hasonló" – fogalmazta meg gondolatait feldúlta és végtelenül csalódottan Lévai Zoltán.

BIRKÓZÁS
EURÓPA-BAJNOKSÁG, ZÁGRÁB
Kötöttfogás
77 kg. Elődöntő:
Nemes–Lévai Zoltán '1:1 – később szerzett ponttal
87 kg. Elődöntő: Takács István–Von Euw (svájci) 5:1

KORÁBBAN
60 kg. Selejtező:
Sandron (olasz)–Kecskeméti Krisztián 1:1 – később szerzett ponttal
77 kg. Nyolcaddöntő: Lévai–Suleymanov (azeri) 9:0. Negyeddöntő: Lévai–Lomadze (grúz) 3:1
87 kg. Selejtező: Takács–Dicskov (szerb) 3:1. Nyolcaddöntő: Takács–Ojog (román) 7:1. Negyeddöntő: Takács–Novikov (bolgár) 3:2
130 kg. Nyolcaddöntő: Shariati (azeri)–Vitek Dárius 5:4

A verseny és a magyarok további programja
Női birkózás

Péntek. 53 kg: Orsós Sztálvira (Csepel TC) döntős. 57 kg: Szél Anna (Orosházi BSK) kiesett. 62-65-72 kg: nincs magyar induló

Kötöttfogás
Péntek-szombat. 55 kg:
nincs magyar induló. 63 kg: Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE) kiesett. 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE) bronzmeccses. 87 kg: Takács István (BHSE) döntős. 130 kg: Vitek Dárius (BHSE) vigaszágas.
Szombat-vasárnap. 60 kg:
Torba Erik (BHSE), 67 kg: Pohilec Ádám (BHSE), 72 kg: Fritsch Róbert (BHSE), 82 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC), 97 kg: Lévai Tamás (BHSE)

A magyar bírókat Palásti Tibor és Pál Szabolcs képviseli az Európa-bajnokságon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik