Takács István Európa-bajnok lett Zágrábban!

Vágólapra másolva!
2023.04.22. 19:51
null
Takács István édesapjával, Takács Ferenccel ünnepli az Európa-bajnoki címét (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)
A 87 kilogrammos kötöttfogású Takács István Európa-bajnok lett a Zágrábban zajló birkózó kontinensviadalon, a döntőben 5:2-re legyőzte a vb-bronzérmes török Ali Cengizt. Lévai Zoltán (77 kg) a harmadik helyen zárt.

 

BIRKÓZÁS
EURÓPA-BAJNOKSÁG, ZÁGRÁB
87 kg. Döntő: Takács István–Ali Cengiz (török) 5:2

Utánpótlásban mindent megnyert Takács István, aki a 87 kilogrammosok döntőjében a világbajnoki bronzérmes török Ali Cengizzel nézett farkasszemet. Egy nullás előnynél a BHSE sportolója lentről próbálkozhatott, elsőre úgy tűnt, a török szabálytalanul, gánccsal akasztotta meg a magyar emelését, amelyből Takács a hátára esett. Ezért intés, két pont (3:0) járt. Challenge-et kért a rivális stáb, visszanézték az esetet, a látottak alapján nem állapítottak meg aktív lábhasználatot, így két pont járt a töröknek, 1:2-re módosult az eredmény. A második menetben gyönyörű levitellel fordított a magyar, ráadásul mezhúzásért megintették a törököt, ez újabb két pontot jelentett (5:2). Takács István kézben tartotta az eseményeket, szépen, aktívan védekezett, s ennek az lett az eredménye, hogy Európa-bajnoki címet ünnepelt a Zagreb Arenában!

Takács István: Egy éve nem gondoltam volna, hogy most itt állhatok

Takács István Európa-bajnok!
Nekem is furcsa hallani. Hihetetlen, hogy sikerült, itt voltak a barátaim, a családom, rengetegen szurkoltak nekem, nem akartam cserben hagyni őket.

Mennyire volt nehéz a döntő?
Az első emelést elrontottam, furcsa szituáció volt. De egy pillanatra sem álltam meg, tudtam, hogy gyorsan fordítanom kell, örülök, hogy sikerült, és aranyérmet nyertem.

Utánpótlásban már megmutatta, mire képes. U23-as, valamint U20-as világ- és Európa-bajnoknak egyaránt mondhatja magát. Ezúttal a felnőttek között ért fel a csúcsra.
Egy éve nem gondoltam volna, hogy most itt állhatok, gödörben voltam, az idén viszont jó formában küzdöttem a válogatóversenyeken, és most is. Felemelő volt a magyar zászlóval körbe szaladni a szőnyegen, és integetni azoknak, akik buzdítottak. Nagyon boldog vagyok!

A világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán (77 kg) pénteken 9:0-val vágott vissza az azeri Sanan Suleymanovnak a 2020-as római Eb-döntőben elszenvedett vereségért, majd az Eb-második grúz Juri Lomadzét is legyőzve elődöntőbe jutott, amelyben 1:1-gyel, később szerzett ponttal kapott ki 2017 világbajnokától, a szerbiai Nemes Viktortól, így szombaton a bronzéremért léphetett szőnyegre.

Ellenfele az U23-as Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes moldovai Alexandrin Gutu lett volna, ám a rivális sérülés miatt visszalépett a helyosztótól, így Lévai Európa-bajnoki bronzérmet nyert.

„Nagyjából a mérkőzés előtt egy órával tudtam meg, hogy a moldovai srác nem lép szőnyegre ellenem. Ettől függetlenül ugyanúgy készültem, mert láttunk már olyat, épp a moldovaiaktól, hogy azt mondták, sérült a versenyzőjük, miközben mégis odaállt a meccsre. A pénteken történteken fél-egy óra alatt túltettem magam, és máris a bronzmeccsre koncentráltam. Szívesen megküzdöttem volna Gutuval, de így is ugyanolyan édes ez a bronzérem, mintha megküzdöttünk volna egymással, boldog vagyok” – értékelt a Zagreb Arenában Lévai Zoltán.

Lévai Zoltán öccse, a tavaly 82 kilóban világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Lévai Tamás mindenkit meglepett azzal, hogy két súlycsoportot fellépve, Szőke Alexet legyőzve megszerezte a 97 kilogrammos válogatottságot. S bizony, nagyon meggyőző teljesítményt nyújtva kezdett, a görögök Eb-ötödik helyezettje, Laokratisz Kesszidisz ellen, akit alig két perc alatt technikai tussal győzött le. A folytatásban viszont noha megizzasztotta, végül 7:4-re kikapott a súlycsoport extraklasszisától, az olimpiai, négyszeres világ- és ötszörös Európa-bajnok Artur Alekszanjantól, aki döntőbe jutott, így Lévai a harmadik helyért küzdhet tovább.

A régóta 60 és 63 között ingadozó, Európai Játékokon második, Eb-bronzérmes Torba Erik ismét bevállalta a nagyobb fogyást, jól is birkózott, a selejtezőben az Európa-bajnoki ezüstérmes észt Helary Mägisalut, majd a semleges színekben versenyző iráni Dzsamal Valizadehet is magabiztosan legyőzve jutott a negyeddöntőbe, amelyben az örmény birkózás egyik legnagyobb reménységével, a 21 évesen világ- és Európa-bajnoki ezüstérme Edmond Nazarjannal találkozott, s akivel szemben végül technikai tussal szenvedett vereséget. A BHSE sportolója a vasárnapi záró napon a vigaszágon küzdhet a bronzéremért.

A címvédő Fritsch Róbert (72 kg) a világ- és Európa-bajnok török Selcuk Cantól, a 97 kilóról előbb 87-re, majd 82 kilogrammra váltó Európa-bajnoki harmadik Szilvássy Erik az Eb-ezüstérmes, U23-as világbajnok grúz Gela Bolkvadzétól, míg Pohilec Ádám (67 kg) az U23-as Eb-harmadik svéd Niklas Öhlentől kapott ki. Mindhárman búcsúztak az Európa-bajnokságtól.

BIRKÓZÁS
EURÓPA-BAJNOKSÁG, ZÁGRÁB
A szombati versenynap magyar eredményei
60 kg. Selejtező:
Torba Erik–Mägisalu (észt) 3:1. Nyolcaddöntő: Torba–Valizadeh (iráni) 9:0. Negyeddöntő: Nazarjan (örmény)–Torba 9:0
67 kg. Selejtező: Öhlen (svéd)–Pohilec Ádám 11:2
72 kg. Nyolcaddöntő: Can (török)–Fritsch Róbert 7:1
82 kg. Nyolcaddöntő: Bolkvadze (grúz)–Szilvássy Erik 10:1
97 kg. Nyolcaddöntő: Lévai Tamás–Kesszidisz (görög) 8:0. Negyeddöntő: Alekszanjan (örmény)–Lévai 7:4
130 kg. Vigaszág: Alexuc-Ciurariu (román)–Vitek Dárius 2:2 – nagyobb értékű akcióval

Az első kötöttfogású programcsomag dobogósai
55 kg. Európa-bajnok: Adem Burak Uzun (Törökország), 2. Eldaniz Azizli (Azerbajdzsán), 3. Nugzari Curcumia (Grúzia) és Florin Mihai (Románia)
63 kg. Eb: Leri Abuladze (Grúzia), 2. Taleh Mammadov (Azerbajdzsán), 3. Hracsja Pohoszjan (Örményország) és Abu Amajev (Bulgária), ...12. Kecskeméti Krisztián
77 kg. Eb: Malhasz Amojan (Örményország), 2. Nemes Viktor (Szerbia), 3. LÉVAI ZOLTÁN (MAGYARORSZÁG) és Yunus Emre Basar (Törökország)
87 kg. Eb: TAKÁCS ISTVÁN (MAGYARORSZÁG), 2. Ali Cengiz (Törökország), 3. Lasa Gobadze (Grúzia) és 130 kg. Eb: Riza Kayaalp (Törökország), 2. Sabah Shariati (Azerbajdzsán), 3. Oskar Marvik (Norvégia) és Jakobi Kadzsaja (Grúzia), ...9. Vitek Dárius

A verseny és a magyarok további programja
Kötöttfogás
Szombat-vasárnap. 60 kg:
Torba Erik (BHSE) vigaszágas. 67 kg: Pohilec Ádám (BHSE) kiesett. 72 kg: Fritsch Róbert (BHSE) kiesett. 82 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC) kiesett.97 kg: Lévai Tamás (BHSE) vigaszágas

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik